12.10.2020 14:19

Det har vært et toppår !

Sponsorkusk Tom Erik Solberg har hatt et strålende år i sulkysetet. Nærmere 9 millioner innkjørt på snaut 500 starter er solide tall. På lørdag jakter han nye triumfer på sin gamle hjemmebane Bergen travpark. 

Tom Erik Solberg - "Man må klype seg i armen. Det har vært et toppår" 

 

Tom Erik Solberg har så langt i år kjørt 474 løp og vunnet 74 av disse. Totalt innkjørt 8.849.654 kroner noe som gir et snitt på 18.670 kroner, noe som er mer enn en førstepremie i et hverdagsløp her til lands. Rett og slett fantastiske tall! 

 

(Vinnerbongen kusken Tom Erik Solberg før NM med Thankful - Foto: Eirik Stenhaug NR)

 

Først og fremst - gratulerer med nok en stor triumf med Tangen Bork i Biri oppdretningsløp lørdag. Det så enkelt ut? 

"Tusen takk – det var deilig! Tangen Bork har virkelig funnet stilen etter at vi har tatt av skoene. Han har utviklet seg enormt i det siste, og seieren ble kontrollert selv om Grisle Tore G.L. ble nærgående til slutt. Seieren smakte selvfølgelig litt ekstra siden Tangen Bork eies av hardt satsende Nils Munkhaugen."

 

(3-årige Tangen Bork har vunnet både Kriteriet og Biri oppdretningsløp sammen med Tom Erik Solberg. Trener er Øystein Tjomsland, og eier er Nils Munkhaugen. Her fra seieren på Bjerke. Foto: Eirik Stenhaug NR)

 

Hvor mye betyr det for deg at det lykkes for Nils Munkhaugen?

"Det betyr selvfølgelig veldig mye. Jeg jobber hardt med Nils hver eneste dag for at resultatene skal bli best mulig. Vi har daglig kontakt på telefonen, og diskuterer videre med trenere, som har ansvar for hestene. Nils satser knallhardt på travsporten, og det er veldig gøy at det lykkes. Nå har vi vunnet Norsk Kriteriet og Biri Oppdretningsløp noe som henger høyt for en hesteeier. Han fornyer med topp kvalitet hvert år, og det at han får resultater på hestene er utrolig moro."

 

Det har virkelig løsnet for hestene til Nils etter at de ble flyttet til Øystein Tjomsland. Hva tror du er årsaken til det?

"For det første er Øystein Tjomsland en utrolig dyktig travtrener. Han er perfeksjonist til fingerspissene. Når det kommer til trening av hest er det ikke mange som kan måle seg med Øystein. Han har selvfølgelig et veldig sterkt team rundt seg noe som er svært viktig i alle bedrifter. Man kan sjelden lykkes alene, men har man et godt team rundt seg gjør det jobben mye enklere. Det er bare å ta av seg hatten for resultatene til stall-Tjomsland."

 

(Øystein Tjomsland og Tom Erik Solberg har feiret mange triumfer sammen i 2020 - hver trygg. Det kommer mer fremover. Foto: Eirik Stenhaug NR)

 

Du kjørte inn drøye 2 millioner under Klasseløpshelgen i år. Fantastiske tall. Hvor stor var helgen for deg?

"Det var en veldig bra helg, og det er alltid ekstra deilig å lykkes på de store dagene. En av de aller største helgene i min karriere. Alle klassiske seire betyr noe ekstra, og det å kunne glede eiere, trenere og alle rundt de aktuelle hestene er veldig stort. Det er en enorm jobb som ligger bak, og lykkes i sulkysetet på de dagene smaker selvfølgelig godt."


Har dere noen spennende hester på gang, som vi snart kan se i banen?

"Jerry B.R., Jupiter B.R. og M.H. Daddy`s Cash er spennende 3-åringer, som snart kommer ut i løpsbanen. Alle tror jeg skal bite godt ifra seg utover høsten/vinteren. De trener veldig fint, og Øystein er fornøyd. Ghazi B.R. har også han ankommet stall Tjomsland. Ghazi har stått hos Øystein i et par uker, og var i fin forfatning da han kom fra Sverige. Hesten har vist at han duger godt i klassen, og er klar til start i løpet av noen uker. "

 

(Ghazi B.R. har stått hos Øystein Tjomsland et par ukers tid. En topphest, som garantert vil hevde seg godt i den norske eliten fremover. Foto: Eirik Stenhaug NR)

 

Du har vunnet 74 løp på 474 kjørte løp her til lands i år, og kjørt inn drøye 8,8 millioner til hesteeierne. Det gir et snitt på 18.670 kroner per start. Hvor godt fornøyd har du vært med året så langt?

"Det har vært et topp år. I forhold til hvor få løp jeg har kjørt, så har det vært fantastisk. Førstepremien i et hverdagsløp er på 15.000 kroner, og når jeg ligger på drøye 18.000 i gjennomsnitt er det fantastisk. Det viktigste for meg er å kjøre inn mest mulig til hesteeierne og det følger jeg at jeg har lykkes godt med."

 

Hva tenker du om at løp som Alm Rau Jos æresløp, Spenters Æresløp og Bergens 3-års festival blir fjernet på grunn av for få meldte hester?

"Det er rett og slett nitrist. Helt feil politikk fra sentralt hold å fjerne disse løpene. De må jobbe mer med å få opp interessen for løpene, og det skal ikke være en vanskelig oppgave. Her må sporten jobbe mer med terminlisten fremover. Fordelingen av løpene må det jobbes ekstra nøye med. Nå kolliderer disse med løp over grensene. Vi har ikke råd til å miste noen av disse løpene skal vi beholde hesteeierne."

Odd Herakles (V75-1) og Always On Time (V75-6) sine sjanser på lørdag?

 

"Odd Herakles (V75-1) – han møter gode Ulsrud Tea, som han har møtt et par ganger tidligere i år. Hun er helt fantastisk, men med Odd Herakles har jeg alltid god tro på. Vi slo Ulsrud Tea fra dødens i fjor, og jeg tror han vinner igjen på lørdag. Han gikk et banejobb på Jarlsberg fredag og han kjentes strålende ut."

 

(Odd Herakles blir stor favoritt i V75-1 på Bergen travpark lørdag. Tom Erik Solberg tror han vinner på nytt. Foto: Eirik Stenhaug NR)

 

"Always On Time (V75-6) – Hesten har utviklet seg enormt i det siste. Han satt dønn fast på en 09-tid på Färjestad nest sist, og fulgte opp med en sterk innsats mot gode hester sist. Han har trukket et perfekt startspor på lørdag og i den formen han er i nå om dagen skal han regnes med gode muligheter. Fra førstespor tror jeg han sitter tidlig i tet, og fra den posisjonen skal Always On Time ha gode muligheter."