17.04.2018 12:41

Jeg tror jeg vinner løpet!

Johan Kringeland Eriksen (23) har gjort seg bemerket som travtrener. Stadig ser vi han sender ut vinnere fra stallen. I kveld stiller han til start med egentrente Got You B.R og låneoppsittet Bjørnemyr Tara. Begge er med i oaks bonus på momarken. Hvor 50000 kr venter vinneren i hver avdeling. Løpene inngår i både V65 og V5 spillet.  Vi har tatt en prat med Kringeland Eriksen for å høre hvordan han vurderer sjansene. Kringeland Eriksen tror rett og slett han vinner et av løpene i kveld. Vi har også spurt hvordan stallen og livet ellers ser ut for den unge sørlandstreneren.

 Got You B.R stiller til start fra stallen til Johan Kringeland Eriksen på Momarken i kveld (Foto: Hesteguiden.com)

Johan, du tok ut trenerlisensen allerede som 21 åring noe som er sjelden kost. Hva er grunnen til dette?

Fordi jeg har alltid hatt et mål om å bli travtrener med å stå egne bein. Og føler at jeg er en selvstendig person. Yrket er veldig spennende. Jeg kunne naturligvis hatt mer erfaring. Men følte likevel at tiden var moden. Og man får også en god læringskurve ved å stå på egne bein. Jeg føler jeg har lært veldig mye etter oppstart. Dette er noe jeg vil og brenner for. Og tror da det er mulig og skaffe seg mye kunnskap eneste hver dag.

 Trives du som travtrener? Hva gjør Kringeland Eriksen når han ikke holder på med hest?

Ja. Dette er livstil. Jeg føler ikke jeg er på jobb. Men at jeg holder på med hobbyen min hver dag. Så angrer ikke noe på valget. Når jeg ikke holder på med hest er jeg hjemme og slapper av. Men yrket tar mye av tiden. Og det er jeg glad for. Man skal snakke med kunder og følge opp hestene. Må vel innrømme at det blir ikke mye tid til andre ting utenom hesterelaterte ting.

 Du ligger på en seiersprosent med mellom 25 og 30 % på stallhestene dine. Hva er det som gjør at du har såpass høy seiersprosent?

Jeg har jo få starthester. Men de fleste av dem er gode nok til å være med i toppen. Dette er litt bevisst. Jeg spiller med åpne kort ovenfor eierene. Og har hatt flere hester jeg har anbefalt eiere å holde på med selv. Hesten skal kunne fø seg selv når den står på trenerstall. Det er dessverre ikke alle som klarer det. Ellers føler jeg at vi har vært ganske gode til å finne rette løp til hestene. Rett matching av hestene er en viktig oppgave for en travtrener. Samt at man må ha gode forhold/underlag å trene på.

 Hvor mange hester har du på stallen? Og hvordan er fordelingen mellom løpshester og unghester?

Jeg har 22 hester på stallen pluss noen amatører som trener selv. Totalt har jeg 25 disponible bokser. Fordelingen er ni 2 åringer, sju 3 åringer og resten er 4 år eller eldre. De fleste unghestene kommer til meg etter beite. Og liker å temme hestene selv. Slik at man har full historikk på hestene. Og får dem slik man vil ha dem.

Du har mange unghester? Er dette et bevisst valg?

Ja det har vært veldig bevisst valg. Det er her de store pengene deles ut.

 Og på personalfronten, hvem finner vi her? Har du et bra team?

Jeg har 2 ansatte (Ida Jansen og Maiken Morales) og 1 lærling (Dina Chr Wesøy). I tillegg har jeg mange som er med og hjelper frivillig på stallen. Uten alle rundt og de ansatte. Hadde dette aldri gått. Ida Jansen er forøvrig oppasser for Got You B.R som starter i kveld.

 Det var ganske mange ansatte ift antall hest? Hva er grunnen til at du har såpass mange i jobb?

Det er fordi jeg har så mange unghester. De krever mye mer tid enn en løpshest. Skal vi lage en skikkelig unghest. Må man trene mye. Tror ikke det nytter med bare noen få turer i uka her. Hestene må få et solid treningsgrunnlag. Mens med løpshestene er det litt motsatt. De fleste av mine løpshester trenes 3 dager i uka. Mens 2 åringene går 5 dager i uka stort sett.

I kveld sender du til start Got You B.R? I skrivende stund er hesten markert på 4%. Har spillerene rett, vinner hun løpet bare 4 av 100 ganger?

Hun skal opp til bevis i kveld. Jeg tror ikke hun er sjanseløs. Og tror hun vinner løpet mer enn 4 av 100 ganger.

Vi ser Sigbjørn Kolnes uttaler på Rikstoto.no at han har en magefølelse at de hestene som har startet gjennom vinteren. Ikke innehar samme klasse som de årsdebuterende (deriblant hans Let`s Take A Selfie). Har Kolnes rett i dette?

Det er mulig han har. De var bedre enn henne i fjor høst. Jeg har en hest som har gått løp som han sier. Min hest har utviklet seg. Så gjenstår det å se hva de årsdebuterende har gjort. Dette kan ikke jeg svare på. Når det gjelder Got You B.R (Love You - Sharapova) har har jeg hatt to tanker i hodet, med både løp og trening. Hun har derfor trent tyngre enn en vanlig løpshest siden hun kom på stallen.

 Hvordan har de siste treningsøktene fungert?

Hun har gått i tøft opplegg som nevnt. Men fikk et jobb på Sørlandets Travpark på Torsdag. Kjørte da en 3000 meter i 25 fart. Og la inn en rask avsluttning. Hun kjentes løpsugen ut da.

 Hva er målene med Got You B.R i år?

Skal vinne hoppe derby med henne i år. Kjørte en sprint med henne tidligere i år. Dette var bevisst for å få litt mer fart i henne fra start. Hun løste fint. Så Jarlsberg Grand Prix er også et mål.

Høye mål. Du liker press?

Vi må sikte høyt. Ellers må man finne seg noe annet å holde på med. Er ikke typen som liker å kjempe midt i feltet.

 Got You B.R. etter seier på Bjerke sammen med Kringeland Eriksen og oppasser Ida Jansen (Foto: Hesteguiden.com)

Bjørnemyr Tara (Alm Taragon-Bjørnemyr Blesa) er trent av amatør trener Anne Marie Horrisland ser vi. Hvordan var årsdebuten til Bjørnemyr Tara?

Den var overbevisende. Horrisland viste at hun hadde trent godt i vinter. Var veldig imponert over hest og trener.

  Hvordan er samarbeidet med Anne Marie Horrisland?

Hun gjør det meste selv. Jeg har kjørt litt hurtig med hesten. Vi har en dialog om trening og balansering. Men Anne Marie liker å ha kontroll på tingene sine selv. Det har hun også vist at hun har styr på.

 Sjansene til Bjørnemyr Tara i kveld?

De tror jeg er veldig gode. Personlig tror jeg det står mellom henne og Haugestad Alma. Men jeg tror jeg vinner løpet!

 

 Du er som kjent ung og til nå har du lykkes godt som travtrener. Hvilket råd vil du gi til unge trenere som vil starte opp for seg selv?

Du må gå inn 100%. Og være på jobb. Kan vel si at nesten alle hestene på stallen (foruten Got You B.R og noen til) er jobbet inn. Har kjøpt inn noen hester med egne midler, og deretter solgt videre. Man må villig til å sjanse. Og man må tro på seg selv.

Og de langsiktige målene dine er?

Jeg skal etablere meg blant de beste trenerene i landet. Og hele tiden bli bedre. Hovedmålet er å lage gode og holdbare unghester.

Tilslutt nevn en trener du ser opp til?

Jeg har flere trenere jeg ser opp til. Om jeg skal trekke frem en. Så må det bli Kjetil Djøseland. Han har en måte å forme unghester på en måte,som jeg har veldig sansen for.

Vinnerbongen takker for praten og ønsker Kringeland Eriksen lykke til på Momarken i kveld.

 Bjørnemyr Tara får seg et velfortjent klaps på baken etter råsterk seier på Sørlandet (Foto: Hesteguiden.com)