19.04.2018 08:07

Innføring i galoppens verden

I dag braker det løs på Øvrevoll galoppbane utenfor Bærum. Mange har nok spørsmål vedrørende galoppen. Vinnerbongen har derfor tenkt å gi deg en innføring i galoppens verden! 

Galopp er på ingen måte like kjent i Norge som det travet er, men på verdensbasis er galoppen flere hundre ganger større. En galopphest har samme akselerasjon fra stillestående som en formel 1 bil, og galopp blir av mange karakterisert som “ King of Sports” og “Sport of Kings”.

Meydan i Dubai et av de flotteste galopp anleggene i verden. (Foto: Eirik Stenhaug NR)

For å forklare hvordan galoppsporten fungerer er nok den beste sammenligningen å gjøre med friidrett.

Det er sprintere (i galoppen distansen fra 900-1400 meter). mellomdistanseløpere (distanse 1600-2000 meter) og langdistanseløpere/stayere (distanse 2000 meter +). Så er det noen som er avlet for å løpe på sand eller sandlignende baner (dirttrack) og andre på gress. Du ser forskjell på hestene på samme måte som du ser forskjellen på hvordan friidrettsløperne er bygd, og trent, ut i fra hvilke distanser de løper.

I dag torsdag starter galopp sesongen på Øvrevoll galoppbane. (Foto: Hesteguiden.com)

De aller fleste galoppbaner er unike, hvor man har ulike kurver i svingene, lengder på oppløpene, ulike veier å løpe, og som vår eneste galoppbane Øvrevoll hvor det er både oppover- og nedoverbakker. Noen hester passer best på store baner, mens andre trives der det er noe kupert. Noen liker tunge baner, mens andre galopperer best når det er knallhardt.

I galopp har man ikke tillegg eller samles bak startbiler, men man har startbokser. Det er også helt andre måter å skrive ut løpene på. Noen løp er for hester som er 2 eller 3 år. Hester som er født på den sørlige halvkule “fyller år 1. juli, mens hester hos oss “fyller år” 1 januar. Andre løp er for hester som aldri har seiret (maiden) eller for hester som kun har seiret 1 gang (noviser). De aller fleste løpene som avholdes i skandinavia er såkalte handicapløp.

(Fearless Hunter fra et seiersløp på Øvrevoll, Foto: Eirik Stenhaug NR) 

Hver hest får etter hvert et formtall som baserer seg på hvor god hesten sine prestasjoner i løpene er relatert til konkurrentene. Her kan man sammenligne med golf hvor man har et handicap basert på hvor mange slag man bruker rundt banen. Dette handicaptallet blir justert på en golfspiller ut i fra hans/hennes siste runder. På lik linje blir hestenes formtall justert ut i fra hestens siste prestasjoner. Formtall blir satt av en person som har dette som jobb og kalles for handicapper. I skandinavia har vi en person som vurderer formtallene fortløpende og gjør justeringer ut i fra hestenes siste prestasjoner. I noen land er det en komite som vurderer hestenes formtall og da får man fleres synspunkter om hvor god/dårlig prestasjoner er, og det kan nok ha flere fordeler enn ulemper. For å illustrere hvordan formtall fungerer for å gjøre alle hestenes sjanser i løpet så like som mulig benyttes følgende formel: 1 kg mer på ryggen på en hest kontra en annen hest som er like god utgjør 0,2 sekunder over distansen en mile (1609 meter). Dette tilsvarer en hestelengde. Har en hest formtall 64 og en annen 70 så betyr det at hesten med 70 i formtall slår hesten med 64 i formtall med 6 lengder. Starter disse da sammen får den ene hesten 6 kg mer på ryggen enn den andre som da skal tilsi at disse hestene kommer ganske likt i mål. Så må man jo vurdere startspor, distanse, rytter, om hesten er på vei opp eller ned i form, tung, myk eller lett bane og andre forhold som kan påvirke hestenes prestasjon underveis. Prøves hesten med blinkers (maske rundt øynene som får enkelte hester mer konsentrert og fokusert) så kan det gjøre like store utslag som sko, kontra skoløs, for en traverhest. I galoppen må forøvrig hestene gå med sko, men det er noen som har dårlige høver og må gå med jernsko og slikt trekker selvfølgelig sjansene til hesten ned.

Silvestre De Sousa etter et seiersløp i Dubai, (Foto: Eirik Stenhaug NR)

Vinnerbongen følger også galoppen nøye og vi hadde god fortjeneste på ekspertenbongene i fjor. Nå starter galoppsesongen for alvor og du vil finne ekspertenbonger i alle prisklasser på vår side til alle løpsdager det er mulig å spille til. Har du spørsmål vedrørende galopp så send oss gjerne en mail til info@vinnerbongen.no.

 

Vil du lese mer om galopp trykk her: https://vinnerbongen.no/page/247/galopp

 

 Godt spill !

 

Innleveringsfrister Øvrevoll torsdag: 

V5: 19.30

V4: 20.20