23.04.2018 16:50

Giveitgasandgo klar for Olympiatravet

Giveitgasandgo er kanskje en av de aller mest spennende hestene som er importert her til lands. Til helgen er Yankee Glide sønnen klar for Olympiatravet. Vinnerbongen har tatt en prat med Thomas Svensen som var svært delaktig i handelen til Norge. Han forteller om historien bak handelen, hvordan hesten var helsemessig, hvordan han har vært i løp og mye mer får du her.

Svensen jobber til daglig hos Kelley Racing Stable. Rogalendingen har også fortid hos Frode Hamre og Åke Svanstedt. Svensen har god kontroll på travet i USA. Og kan gi mye informasjon om Giveitgasandgo. Les intervju med han her.

Hva er historien bak, hvorfor ble Giveitgasandgo kjøpt til Norge?

Grunnen var at Atle Hamre på høsten i fjor var på jakt etter en amerikansk født 3 åring som kunne være med i de store 4 års løpene i Skandinavia i år. Såpass god at han kunne ta steget fullt ut for de enda større løpene som 5 åring. Vi hadde jo naturlig nok flere hester i kikkerten. Kanskje spesielt Dover Dan, Giveitgasandgo og Bill`s Man som alle kom fra samme trener. Dover Dan ble jo avlshingst, mens Bill`s Man ble for dyr. Her var det vel også en del andre Skandinaviske kjøpelystne. Bill`s Man er fortsatt i USA.  

Når besiktiget du Giveitgasandgo?

Jeg reiste opp for å se på Giveitgasandgo etter Harrisburg auksjonene. Kan aldri huske å ha sett en hest som har startet så mye, som var så fin og tørr i beina. Klarte heller ikke å finne noen ømheter på hesten. Handelen begynte da å ta til for fullt, sier Svensen.

Giveitgasandgo under besiktigelse (Foto: Thomas Svensen)

Hvordan har hesten vært i løpene i USA?

Hesten har vel kun galoppert tre ganger i sitt liv. Det kan vel nesten heller ikke kalles galopp. Det har nemlig vært i oppkjøringen bak bilen. Kusken bør derfor time oppkjøringen ganske godt. Ingen fordel å slippe han helt opp til bilen. Fordi han kan bli hissig og «slå i sammen» som man kaller det på travspråket. Som 2 åring vant hesten Pennsylvania Sire Stakes finalen. Han lekte jo med hester som f. eks Snowstorm Hanover. En hest som Hambletonian vinner Perfect Spirit var heller ikke i nærheten nivåmessig når han var 2 åring. Man må også huske at de beste avlshingstene også gikk i Pennsylvania Sire Stakes programmet det året. Både Andover Hall. Donato Hanover, Cantab Hall. Muscle Hill var vel og merke alene i New Jersey det året. Giveitgasandgo tok tet så å si alle gangene man ville i den posisjonen med han, uansett spor.  Han kunne åpne 07,5-8 første 400 meter og dempe farten på en fin måte. 

Som 3 åring var han med i alle storløp. Han var også med i Hambletonian. Han var sliten mot slutten av sesongen. Og var dårlig i Breeders Crown og Kentucky Futurity. Dette var nok også noe av grunnen til at man fikk kjøpt hesten til en overkommelig pris med tanke på de merittene hingsten har. Han er også etter Yankee Glide som er en gammel avlshingst. Hadde hesten vært etter Muscle Hill, hadde vi nok aldri fått kjøpt han. Men Giveitgasandgo hadde alt, størrelse, lite galopp, bra helse etc. At han er startrask er også en stor fordel når man skal kjøre løp på tusen meters baner i Norden.

Stammen til Giveitgasandgo (Foto: Sophiapedigrees.com)

Så dette er en hest Svensen tror duger et stykke?

Ja, jeg er overrasket over at han var såpass bra første gang ut som 4 åring mot eldre hester. Men som Hamre sier. Hesten må få løp i kroppen før Solvalla helgen. I Olympiatravet kan hesten gå i rygg og få et fint løp. Jeg tror ikke han vinner dette løpet, men kan få litt hardhet i kroppen. Det er vel egentlig ikke før til neste år han skal være god nok til å møte hester av denne klassen. 4 års løpene i år er også knallharde med blant annet Perfect Spirit fra Daniel Redèn. Redèn har også en superfin hest i Rubio. Får han Rubio tilbake på det nivået han hadde hos Jimmy Takter i 2 og tidlig 3 års sesongen. Så er jeg redd dette er den beste av de alle. Perfect Spirit imponerte også i debut for Redèn. Uansett, på en sprint skal disse hestene slite med å hamle opp med Giveitgasandgo. Hesten er god og enormt startrask.

Giveitgasandgo hjemme på Ulleberg gård Mandag 23. April (Foto: Tina Storetvedt)

Vinnerbongen har som sikkert flere har sett vært på hjemmebesøk hos Hamre. Vi har laget et lite sammendrag som kun omhandler, Giveitgasandgo. Klikk her for å se dette: Giveitgasandgo

Vi takker Svensen for en hyggelig prat. Og ønsker kretsen lykke til i Olympiatravet. Det kommer mer info opp mot omgangen på Åby til Lørdag.