29.04.2018 21:08

Eierne ble popstjerner!

Olympiatravet gikk av stabelen på Åby travbane utenfor Göteborg i går. De norske håpene var fjorårsvinneren Lionel og norskeide Giveitgasandgo. Begge de to norske travet heroiske løp og hentet seg fine premier i løpet. Vi lot oss imponere av 4-årige Giveitgasandgo, som eies av Erik og Rebekka Christoffersen. Amerikanerimporten viste at han virkelig kunne spise kirsebær med de gode eldre. Nevnte Christoffersen gråt av glede og kunne fortelle at mye av grunnen til bragden var Atle Hamre. Vi tok derfor en prat med "mannen med gullhjelmen" dagen etter bragden. 

Først av alt Atle, gratulerer med gårsdagen

Jo tusen takk. Må si jeg er enormt stolt over hesten og teamet rundt. Måten vi presenterte hesten på i går var et herlig syn synes jeg. Om man hadde kjørt en blind test med 10 hester og 10 kusker. Så tror jeg de aller fleste hadde valgt ut Giveitgasandgo. Jeg tenker da på hvordan hesten så ut travmessig og hvordan han så ut.

 

Ringostarr Treb og Wim Paal stikker unna ned oppløpet. Giveitgasandgo og Erik Adielsson i rygg, Lionel og Gøran Antonsen utvendig (Foto: Vinnerbongen.no)

 

Hva kan du si om eierparet, Erik og Rebecca Christoffersen?

 

Erik og Rebecca Christoffersen har allerede fått mange oppturer på travbanen. (Foto: Hesteguiden.com) 

 

I Norsk travsport, må vi være utrolig glad over at vi har folk som disse som vil satse såpass mye penger på hest. Hestene har kostet en del i innkjøp og det blir betalt avgifter inn til landet for en høy sum. Vi skaffer dem en hest. Og selger dem en opplevelse. Erik Christoffersen hadde hørt mye om personen Atle Hamre i forkant. Han ga klart utrykk for at «jeg skal ikke gifte meg med deg. Men jeg tror du har evnen til å skaffe meg opplevelser på mine eldre dager». Når jeg ser hva vi har fått til sammen i løpet av kort tid. Så tror jeg Christoffersen har fått det han var ute etter. Andreplass i Olympiatravet i går, og seier med Waffle Cone under elitloppssøndagen i fjor er ikke mange forunt. Historier som dette kan også føre til at flere folk i samme sjanger som Christoffersen vil bruke penger på hest. I min verden er det noe norsk travsport trenger mer av. Enten det er Team Hamre eller andre trenerene som tar seg av disse hestene. Så trenger vi flere slike historier. Tenk for en dag eierparet har hatt i går. Blitt tatt imot som «popstjerner» på et arrangement med tusener av mennesker på tråkka. De gråter av glede for å bli nummer 2. Dette er ikke bare idrett, men det er stor idrettsglede. Dette er opplevelser dem som eiere aldri glemmer. Det kan du være helt sikker på, sier Hamre. 

 

Hvordan er eierparet som kunder i stallen?

Jeg har også fått et nært forhold til Erik og Rebecca. Det høres sikkert spesielt ut. Men jeg føler de har forandret meg en del som person. Mye av dette går på at de er svært ærlige og klare i sine tilbakemeldinger. Svaret gir seg vel litt selv. Jeg har rotet meg opp i masse jeg ikke burde gjort i livet, det skal jeg være den første til å innrømme. Da det kommer slike personer og gir deg tillit. Og spør om du kan bidra med å gi opplevelser. Da får man håp. De kom inn i en periode motivasjonen min var på ett bunn nivå. Jeg var på det tidspunktet litt syk og materiellet på stallen kunne nok vært et hakk bedre. Da de kom og ville bruke min kunnskap på trening og innkjøp av hester,var jeg nytent i forhold til å yte optimalt. Jeg håper vi kan ha det mer moro sammen. Og at andre trenere og folk som tilhører sporten, ikke vrir dette til noe negativt. Vi trenger både bredde og folk som er villige til å satse i sporten. Husk at disse kundene er ute etter opplevelser. Dette er min og Team Hamre som oppgave å prøve å gi dem.

 

Er dette dyre hester i innkjøp?

 

Atle Hamre fra glansdagene. Her varmer han Caramba Kosmos i forkant av et løp på Bjerke. (Foto: Hesteguiden.com)

 

Det er nok mange som går rundt og tror. Men det er langt i fra noen kjempedyre hester i innkjøp. Vi har jobbet hardt med å finne hester, samt lage hester som kan presenteres på en skikkelig måte for norsk travsport. Prisene er langt under det folk går rundt og tror.  

 

Nå er jo du sterkt involvert i denne hesten, hva følte du etter Giveitgasandgo sin andre plass i går?

Jeg satt hjemme i går i ett helt eget modus.  Det var en spesiell opplevelse. Vi vant jo ikke løpet, men jeg følte jeg hadde vunnet noe likevel. Både jeg, eierparet, oppasser Tina Storetvedt og min bror Frode hadde samme følelse etter gårsdagen. Vi hadde vunnet noe. Jeg håper historier som denne kan få oss til å få enda flere til å satse på internasjonale storløpskort. Jeg synes dette «Made in Norway» greiene har tatt litt for mye av. Stortrenere som Stefan Melander og Daniel Redèn kjøper inn hester fra USA. Mens her til lands er det nesten gjort helt umulig for noe slikt. Man kan ikke forvente at en investor skal kjøpe seg en 1 åring til kanskje 1. Million kroner, og deretter vente i 3 år. Det blir svært vanskelig for en trener å selge en slik hest som en opplevelse. Hesten kommer kanskje i banen til påske. Skal ha et par løp i kroppen. Blir nummer 4 eller 5, kommer ut i kriterie kval sitter mulig fast. Og 2 millioner kroner er brukt. Så tenker de, nei dette er ikke gøy.

 

Vi hørte jo når vi var på besøk hos deg tidligere i vinter at helsa ikke var helt på topp. Hvordan er denne på Atle Hamre nå?

 

Atle Hamre er mye på stallen selv om helsen ikke er på topp. (Foto: Hesteguide.com)

 

Helsa er ikke bra. Jeg er syk og kom nylig ut fra sykehus. Det er derfor svært viktig for meg å være på stallen det meste av tiden og jeg skal prøve å vinne noe skikkelig stort på travbanen før jeg gir meg. Det er noe som er helt sikkert. Vi har Giveitgasandgo som har vist seg frem nå. Men jeg tror faktisk vi har hester på stallen som er bedre enn han også.

Når vi var på besøk hos deg tidligere i vinter gikk du jo hardt ut angående Giveitgasandgo. Hvor god tilfredstillelse er det å få rett på det du sa om hesten?

Dette er noe alle kjenner seg igjen i. Da mener jeg ikke de som har vært trenere i noen få år. Men de som er såpass voksne som meg, og i tillegg kjørt mange topphester. Da kjenner man om dette er noe spesielt allerede i 40 fart. Fordi alle spesielle hester får man en helt spesiell kontakt med på munnen. Man kjenner dette i hendene.  I tillegg har oppførselen mye å si. Man ser faktisk på hvordan hesten oppfører seg på boksen, hvordan den spiser etc. Den tidligere treneren John Butenschoen var svært imponert over det han så av hesten i går. Og sa: «en hest som kan åpne 08,5 og avslutte i samme fart over 2100, er det bare verdensartister som får til, punktum».

Vi merket jo oss uttalelsene til Erik Adielsson i går, han var veldig import over distanse evnen til hesten. Har dere jobbet bevisst med dette i vinter?

Helt klart. Hesten hadde teknikken på plass. Så det har gått i utholdenhetstrening i vinter. Vi måtte trene på det han ikke kunne. Da tok jeg faktisk med meg ting som jeg har plukket opp fra Olympiatoppen ift hvordan man trener på utholdenhet. Jeg begynte på den distansen han var vandt til å gå. Jeg, Frode (Hamre) og Tina (Storetvedt) ble enige om å flytte denne listen etter hvert. Vi la da på 50 meter til, deretter 50 meter til etc. Jeg følte aldri disse ekstra meterne var lange for hesten. Når han så var sterk på dette, ble det 1800 metere. Når han var sterk på dette, flyttet vi grensene igjen. Vi kjører heller ikke 23 eller 30 fart. Hestene må ned mot maks av hva de kan. Man setter «kniven» i dem og gir dem melkesyre i trening.  Spiser hesten etter 20 min, er man kommet langt på vei og oppnådd det man ønsker. Glem ikke at hesten bare er 4 år, denne kommer til å bli veldig bra.

Vi hørte også snakk om at det kunne komme en billett til Elitloppet i går, hva tenker dere om det?

Først må det jo bli reelt. Og dette er naturlig nok noe jeg må diskutere med både eiere og min bror om det skulle bli reelt. Atle Hamre har alltid likt å være med på festen, så det er ikke noe som er umulig. Men det er mange hensyn som må tas. Både om hesten takler to heat på en dag i en alder av 4 år. Og om dette er det er rette løpet, eller om han skal ut i 4 års eliten der nede. Jeg har ikke så lenge igjen. Og har lyst til å vinne noe stort før jeg gir meg. Uansett, Norge har en verdens stjerne i Ferrari B.R. Han har også en trener og kusk i Per Oleg Midtfjeld som kan det han holder på med. Midtfjeld burde etter mitt syn hatt 80 hester i trening, dette er en fagmann.

Vinneren av løpet Ringostarr Treb, trener er Jerry Riordan og kusk var Wim Paal (Foto:Vinnerbongen.no)

 

Her ser du gårsdagens Olympiatrav finale hvor Ringstarr Treb vant foran Giveitgasandgo, norske Lionel ble fjerde i løpet. 

 

Vinnerbongen.no takker Atle Hamre for praten og ønsker stall Hamre og teamet rundt lykke til i fremtiden. Håper Giveitgasandgo blir å finne på Solvalla den siste helgen i mai!