22.06.2018 08:37

Ukens oppasser, Eirin Sørmo

Ukens oppasser er Eirin Sørmo (20) . Hun er straks ferdig med læretiden sin hos Bjørn Garberg. Hun er arvelig belastet når det gjelder travhest. Hun har nemlig både Kvåle og Sørmo blod i seg. I år har vi sett henne på sermoniplass flere ganger. Først og fremst sammen med passhesten hennes,  seiersmaskinen Rofstad Odin. Til helga er det midtsommertrav på Leangen. Sørmo gleder seg stort, og er klar med passhestene Marco d`Estino og Bakkmo Bosse i V75-7. 

Hvordan kom du inn i travet, er det ikke slik at du er arvelig belastet?

Jo, det stemmer. Jeg er ikke bare litt belastet. Jeg har både Kvåle og Sørmo blod i meg. Det er mange generasjoner med trav på begge sider her. Bestefaren min begynte etter hvert å forpakte en gård. Etter en stund begynte onkelen min, Jarle Morten Sørmo å bli svært interessert i travhest. Interessen smittet over på min far, Per Einar Sørmo. Jeg har vel vokst opp en mindre stall sammen med pappa og min onkel. Jarle Morten har jo blant annet Derbyseier som trener. Viljesterk slo nemlig selveste Bork Rigel i Derby i 1992.  Interessen min for hest kom tidlig, men det var nok montè løpene som var en utløsende faktor at jeg valgte å satse på dette.

Hvilke passhester har du?

I og med jeg har vært lærling, og straks er ferdig med læretiden. Har jeg ikke så mange passhester. Jeg tar hånd om Marco d`Estino, Bakkmo Bosse, Rofstad Odin og Chianti Premium.

 

Marco d`Estino med Eirin Sørmo som rytter (Foto: Frida Østhus Beien)

 

Rofstad Odin, hva er planene med han fremover?

Planen er at han skal starte på Momarken neste helg.

 

Rofstad Odin er en potensiell elitehest, her sammen med Bjørn Garberg og Eirin Sørmo (Foto:Anna Landrø)

 

Miljøet rundt Leangen, hvordan er det?

Jeg synes miljøet for oss yngre har kommet seg veldig. Det er åpnet ei ungdomsgruppe for ikke så lenge siden. Det gjør at vi får samlet ungdommene mye mer nå. Vi var blant annet på en studietur til Oslo Grand Prix helgen sammen. Det virker som om ungdommen vil stå mye mer frem nå, og være med å danne den «Nye-Leangen».

Hvordan er Bjørn Garberg som sjef?

Bjørn må være verdens snilleste sjef. Samtidig vil man ikke tøye grensene, selv om man har en grei sjef. Både som sjef og person er nok Bjørn helt unik.

Snakker han mye om Tamin Sandy?

Nei, Bjørn snakker ikke så mye om de gamle gode hestene. Nå er vel jeg og Bjørn ganske like. Vi kan være mindre pratsomme begge to. Men for all del, det hender vi prater mye når vi først prater også. Jeg føler vi utfyller hverandre godt på disse områdene.

Hva er basen i treningsopplegget på Stall Garberg?

Hestene går en del intervaller i treningsløypa. Men det er også mye ride trening hos Garberg. Det blir mange turer sammen med hestene med sal i skogen.

Hvem utgjør team Garberg?

Det er meg, Bjørn og hans sønn, Bjørn Aage «Bjoggi» Garberg. «Bjoggi» er heltidsansatt, han gjør mye, både med hester og gården. Det er også mange frivillige med og hjelper på stallen til Garberg. Miljøet på stallen er svært bra.

Noen spennende unghester på stallen?

Nå har vi bare to stk 2. åringer. Viktor G. er den ene. Han er etter Alm Viktor og Glimra. Denne ser veldig fin ut. Vi tror dette kan være pensjonen til Bjørn Garberg, sier Eirin lurt.   

Hvordan ser en arbeidsdag ut for Eirin Sørmo, hvor mye tid bruker du på hest?

Den starter med at jeg forer kl. 07.00. Hestene bruker en times tid på å spise. Deretter begynner jeg å slippe ut hestene i hagen. Ellers går dagene slag i slag med møkking, trening og stell. Det varierer litt når jeg er ferdig med en arbeidsdag. Man kan være ferdig til kl. 16.00. Men det hender jo jeg «diller og daller» litt lenger med hestene mine utover kvelden.

Hva gir det deg å holde på med hest på fulltid?

Dette er alt, føler jeg. Jeg er heldig som får lov til å holde på med hobbyen min. Jeg har vært sykemeldt i ei uke. Men holder på å fly på veggene, hestene betyr nemlig veldig mye. Jeg kunne ikke hatt en hverdag uten hest. Det er terapi for meg.

Fremtidsplanene dine, hvordan ser de ut?

Jeg skal gå trenerskolen til høsten. Man kan likegodt kaste seg på dette nå. Vi tar tingene litt derifra, men jeg har lyst til å lære så mye som mulig. Jeg har veldig lyst til å dra ut å lære. Både Frankrike og USA frister i fremtiden.

Ser du opp til noen i travet?

Sofia Aronsson, kommer det raskt fra Eirin. Hun ser jeg veldig opp til.

2 seire i montè og 2 seire i sulkyløp til nå i år, hvor 3 av dem er med mellom 20 og 30 oddsere.  Ser du på deg selv om talentfull ift å få fart på hestene?

Ja eller nei. Det er avhengig av hva man har å kjøre med. Jeg har nok en fordel med at jeg begynte med min egen kaldblods, Friprins. Han var ikke enkel å kjøre med. Vokst opp med hesten, da pappa fikk han som føll. Pappa ga Friprins opp, så fikk jeg han som ridehest. Når jeg ble 15 år så ville jeg begynne å ri montéløp. Fikk overtalt han til å gi hesten en ny sjanse i banen. Kan vel si jeg fikk både Friprins og pappa tilbake i banen, samtidig som jeg selv begynte i banen. Man må jobbe ut ifra det man får å kjøre med. Noen av de hestene jeg har fått fart på, kan naturligvis også tenne til litt med ei jente bak på.

Hvordan ser Marco d`Estino og Bakkmo Bosse ut i trening om dagen?

Marco d`Estino fikk jo en pause fra løp i vinter. Har ikke så mange løp i kroppen etter dette. Synes han så veldig fin ut i siste løp. Det ble åpnet i 10 fart og han holdt bra. Skal normalt gå frem til dette løpet. Men konkurransen er tøff, møter jo gode hester denne gangen. Bakkmo Bosse er mer på det jevne, her er det nok premie som gjelder.

 

Eirin sammen med V75 hesten,  Bakkmo Bosse (Foto:Pia-Margrethe Wik)

 

 

Hvor mye gleder du deg til festhelgen på Leangen denne helgen?

Dette er helt klart høydepunktet for Leangen regionen. Det kommer mange gjester til banen, og det er fine hester til start. Jeg gleder meg veldig til helgen.

 

Vinnerbongen ønsker Eirin og stall Garberg lykke til i helgen. Håper midtsommertravet blir nok en suksess for alle parter.

 

Innleveringsfrister til Leangen er:

V5: 14.10

V75: 15.00

V4: 16.06

Dagens Dobbel: 16.50

Vi har andeler i både V5, V75 og V4. Om du ikke rekker å tenke selv, kan du kjøpe andeler her: Våre vinnerbonger!