19.07.2018 17:56

Ukens oppasser, Stine Birkeland

Denne ukens oppasser må være en arbeidsgivers drøm. I hele 11 år har Stine Birkeland vært en viktig brikke på stall Øystein Tjomsland. Hun har heller ikke planer om å gi seg med dette. Til helgen byr det blide Sørlandet på herlig sport. Stine vil ha et ord med i laget med sine passhester. Hele seks av dem er i aksjon med dem i løpet av helgen. Les mer om Stine om  hennes passhester, den tøffe sykdomstiden hennes, fremtidplanene, hvorfor 3. årskullet på stallen er så bra, hvilken passhest som har gjort mest inntrykk på henne, og mer her

 

 

Stine Birkeland (33) er opprinnelig fra Orre i Rogaland. Samme sted som flere kjente travkusker. Rune Wiig, Åsbjørn Tengsareid og Eirik Høitomt er oppvokst her. Bare denne trioen har over 10000 kuskeseire tilsammen. Med andre ord er Orre en viktig del på travkartet her til lands. Stine Birkeland har tatt 18 seire som kusk på 163 starter. Slett ikke noen dårlig statistikk. Vinnerbongens Geir Omholt oppsøker henne på telefon. 85 modellen virker til å være ei ganske stillferdig jente. Hun er nok ikke den som snakker høyest og skryter av seg selv. Uten å konkretisere noe. Føler vi ofte det er de personene som er litt lavmælte, som ofte har best lag med dyr. Er det et Orre fenomen at man er litt forsiktig av seg? Ingen de tre ovenfor nevnte er heller dem som snakker høyest. Nok om det, vi setter i gang med intervjuet med Stine Birkeland.

Hva fikk deg til å begynne med hester, Stine?

Min far har holdt på med travhester i alle år. Det gjorde også min mor. Så kan vel si jeg fikk hest inn med morsmelken. Jeg ble derfor tidlig vandt med hester.

Hvilke passhester har du?

Thankful, Brenne Blesa, Sjø Gull, Tinas Odin, Royal Winner, Phillip Ess, Mo Harjar, Våler Nikolai, Paulino, Voje Maren, Havglimt. Jeg er også med og eier Dante Kieviftshof og Langelands Odin. Her deler jeg litt av oppgavene sammen med min samboer, Vidar Tjomsland.

 

Phillip Ess gikk et kanonløp i helgen og kvalifiserte seg til Svensk Travderby, her ser dere han sammen med Stine (Foto:Privat)

 

Hvilken passhest gjennom alle tider du har jobbet med hest, har gjort mest inntrykk på deg?

Det må være Nonstop Sas, kommer det raskt fra Stine. Han kom inn som en middelmådig hest vil jeg si. Vi fikk han ikke helt til i starten. Han var med på noen «kick off løp» og vi hadde vel ikke den store troen. Plutselig så snudde det veldig med han i konkurransesammenheng. Han tjente omtrent 600000 kr på et halvt års tid. Vant også en finale på Åby og var knallgod (slo hester som Mosaique Face og Rocky Winner i dette løpet, red anm). Det stimulerer veldig å få inn slike hester og klare å snu dem til å bli såpass gode.

 

Nonstop Sas er den hesten som har gjort mest inntrykk på Stine Birkeland som oppasser. På denne filmen ser dere han spurte ned hester som Mosaique Face og Rocky Winner i bronsedivisjonsfinale 20. April 2013.. Stine er også med på seiersdefilingen i denne videoen. Til info så vant Mosaique Face Svensk Derby senere dette året. Mens Rocky Winner vant et UET Masters løp, samt et løp på Vincennes i 2013. 

 

Hvor lenge har du jobbet hos Øystein Tjomsland, og hvordan er han som sjef?

Jeg har jobbet hos Øystein i 11 år. Øystein er en veldig grei sjef. Han er lett å ha med å gjøre. Vi får gjøre mye som vi vil selv med hestene. Men det er Øystein som setter opp treningslistene hver dag. Vi følger naturligvis disse.

Rollefordelingen i Team Tjomsland, hvordan er den?

Jeg er med på travparken. Her er det to staller. Vi er 4 personer som har hver vår avdeling her. I tillegg er jo naturlig nok Øystein delaktig.. Per Vetle Kals. Vidar Tjomsland. Nina Birgitte Laksholm utgjør det faste laget på travparken. I Søgne er Margrete Heia Solås og Nathalie Jåsund Pedersen de faste. Mens på den svenske filiaen er det Jimmy Jonsson,  Anna-Karin Jonsson, Erika og Eirin bolme som utgjør teamet.

Sverige oppholdet, hvordan var det?

Oppholdet var veldig artig. Men jeg ble alvorlig syk der nede. Jeg fikk livmorhalskreft. Jeg måtte derfor gå til behandling i Sverige i ca. 8 måneder. Egentlig var lysten til å dra hjem stor da jeg fikk konstatert kreften. Men jeg ble anbefalt å bli der, og gjøre unna behandlingene. Det var en tøff tid. Men jeg var i stallen så mye jeg kunne mellom behandlingene, slik at jeg hadde noe å gjøre. Når behandlingene var unnagjort. Så bestemte vi oss for å dra hjem. Godt å komme nærmere venner og familie etter noe slikt.  Det er også godt å være frisk igjen. Vi kommer nok til å dra til Sverige med jevne mellomrom fremover, men flytter nok ikke dit igjen. Vi ble i Sverige i 15. måneder. Planen var at vi skulle lære opp det svenske personellet til Øystein den gangen vi dro dit. Nå er det Jimmy Jonsson som har kontroll på dette, ved den svenske filialen.

Voldsomme resultater og ikke minst bredde på 3 åringene i år. Hva er grunnen til at de er så bra i år?

Det er vanskelig å si. Men det er jo hester med svært gode stammer. Disse ble også trent svært godt i sandgrop helt fra starten.  Disse er nok trent hardere på et tidlig tidspunkt i sandgropa. De går ganske harde jobb i denne gropa, i kombinasjon med at de temmes. Allerede som åringer mente vi disse var de beste unghestene vi noensinne hadde hatt!

 

3. års kullet til Tjomsland er enormt. De fleste av dem kom i gang tidlig med å gå harde økter i sandgropa til Tjomsland. Her ser dere Mo Harjar jobbe i gropa (Foto:Privat)

 

Hvordan er det å jobbe sammen med din samboer, Vidar Tjomsland?

Det går veldig fint. Vi har jo hver våre passhester og styrer med vårt. Så det blir ikke så mange konflikter.

Hvor mye tid bruker du på travhest?

Oi, det er mange timer. Vi begynner kl. 07.00 hver dag og vel ferdig mellom 16 og 18. Vi reiser vel også litt mer med hestene på denne tiden av året. Reise på løp med hestene er bare gøy.

Hvordan ser det ut med passhestene dine ift løpene de skal ut i denne helgen?

Det blir utvilsomt ei spennende helg. Den som kanskje har best sjanse av mine, er nok Paulino. Han kommer ut på fredag. Han har ikke startet her til lands før. Treningsmessig har han sett veldig bra ut. Royal Winner starter på lørdag, han er hardt meldt. Premie er nok målet her. Blir naturlig nok spennende med Mo Harjar og Våler Nikolai på lørdag. Møter jo Møller Tor som har vært steingod. Sørlandets treårscup har samlet seks svært gode hester. Våler Nikolai viste vel sist at han er hakket bedre enn Mo Harjar. Samtidig er det jo mye utvikling i unghestene. Så plutselig kan Mo Harjar tatt et stort steg. Men på papiret ser det ut som Våler Nikolai har best sjanse av de to. Blir ikke lett å gå til topps. Men vi får jo prøve. Når det gjelder Dante Kievitshof og Tinas Odin. Så har begge vist fin form i det senere. Jeg tror de begge er trippelaktuelle i sine løp.

 

   Mo Harjar til venstre sammen med Vidar Tjomsland. Våler Nikolai til høyre sammen med Øystein Tjomsland er klare til duell i helgen (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Fremtidsplanene innen trav?

Jeg trives veldig godt hos Øystein Tjomsland. Så jeg blir nok jobbende her i noen år til. Jeg liker meg godt sammen med hester. Så jeg har ikke planer om å finne på noe annet å jobbe med.

 

Paulino gjør en spennende start på fredag. Stine mener dette er den hesten hun tar hånd om, som har best sjanse denne helgen (Foto:Privat).

 

Vinnerbongen ønsker Stine Birkeland og stall Øystein Tjomsland lykke til i helgen. Stine er en verdig "ukens oppasser" som har viet sitt liv til travsporten. Vi er glade det finnes personer som Stine i travet.