04.10.2018 21:24

Ukens oppasser, Ida-Helen Mellingen

Ukens oppasser er ei frisk Sørlands jente. Ida-Helen Mellingen har vært en viktig brikke på stallen til Kari Anne Knutsen i mange år. Til helgen seler hun ut Wayne Brogård. Varmblodshesten som vant flest løp i Norge i 2017.  Hele 14 seire ble det. I år har det blitt 3 seire. Sist var han tilbake som en vinner. Og hesten stiller på sin favorittdistanse til lørdag. Hvordan trener hesten? Og hvordan ser "travlivet" til Ida- Helen ut. Les mer her:

Hva fikk deg til å begynne med hest, når startet du?
Jeg begynte på rideskole når jeg var 10 år gammel. Min egen ponni fikk jeg når jeg var 13 år gammel. Jeg var rundt 15 år når jeg begynte med ponnitrav på Sørlandets Travpark.

Ida-Helen og ponnien Jak på Sørlandets Travpark (Foto:Privat)

 

Og ferden videre?
Jeg begynte på stallen til Kari Anne Knutsen når jeg startet på første trinn ved videregående skole. Jeg trivdes veldig godt hos Kari Anne. Så da ble det til at jeg brukte helger, ferier og ledig tid i stallen hennes.  Jeg var ferdig som lærling hos Kari Anne for 1,5 år siden. Jeg har på stallen hennes i 3 år på heltid. Samt 3,5 år på deltid/utplassering. Med andre ord 6,5 år totalt. Jeg var også en periode innom stallen til Gry Bachmann når jeg gikk på ungdomsskolen.

Du har ridd løp, hvordan var det?
Det var veldig gøy. Jeg skal tilbake banen. Jeg må bare trene litt først.

Hvilke passhester har du?
Wayne Brogård, Gary Hoist, Argr G.L., President Ideal og min egen Thai Voyager.

Hvor stort var det å ha Wayne Brogård tilbake som en vinner sist?
Det var veldig godt. Seieren smakte rett og slett ekstremt godt. Vi har jobbet hardt med han i sommer. Og vi har jobbet veldig mye med han i elva der han svømmer.

 

Wayne Brogård og Ida Helen (Foto:Privat)

 

Hvordan har hesten tatt løpet?
Han har tatt det fint. Går rett i maten og virker pigg i trening.

Hva liker du best, trene eller stelle hest?
Treningen er artig. Jeg er delaktig i alle hestene på stallen til Kari Anne når det gjelder treningen, også hester som ikke er mine passhester. Det å være med på løp og reise med hestene. Er også noe jeg synes er gøy.

En normal treningsuke for Wayne Brogård, hvordan ser den ut?
I sommer har det vært mye trening i elva som nevnt. Men nå er han ute og klatrer under sal. Han har ikke vogn på i trening. De eneste gangene han ser vogn er under løp og ved hurtigkjøring.

Hvordan virker Grace Yoga i forkant av løpet?
Hun har forbedret seg mye siden hun kom inn på stallen. Hun virker fin ut i trening.

En normal arbeidsuke, hvordan ser den ut?
Jeg har en deltidsjobb på felleskjøpet. Men som regel er jeg i stallen fra kl 09.00 til 17.00 eller lengre. Det blir jo lenger dager når hestene starter, eller vi er ute og kjører hurtig med hestene. Jeg jobber også i helgene stort sett. På felleskjøpet jobbet jeg onsdag ettermiddager og annenhver lørdag. Utover dette er jeg tilkallingsvakt. Jeg har nok å fylle dagene med ja.

Hvor mye betyr hestene for din del?
Det betyr det aller meste, om ikke alt. Jeg legger ned utrolig mye tid med hestene. Og jeg brenner virkelig for å legge til rette for dem. Hestene står i første rekke.

Bruker man mer tid på en god hest enn en litt mindre god hest?
Jeg må dessverre svare ja på dette. De gode hestene får nok mer oppmerksomhet. Ikke det at man ikke bruker tid på de mindre gode. Men en god hest pusser man nok litt ekstra på.

Hvilken seier med en av passhestene dine husker du best?
Det er seieren til Wayne Brogård. Det var første gang vi var på langtur med han. Jeg hadde heller ikke vært i Bergen før. Vi var usikker på hvordan han ville ta den lange reisen. Jeg og Kari Anne var svært fornøyde da.

Hvem utgjør personellet til Kari Anne Knutsen?
Det er meg, Kari Anne, Michelle Brattland er lærling. Søsteren til Kari Anne, Ingeborg er også delaktig i stallen. Charlotte Ribe er også med og rir hester tre ganger i uka.

Hvordan er Kari Anne som sjef?
Kari Anne er en fin sjef. Vi blir alltid enige om hvordan vi skal gjøre ting. Kari Anne er ikke bare en sjef for meg. Hun er også en god venninne. Vi finner på ting sammen  utenom travet også. Miljøet på stallen er topp. Og vi er gode venner alle som er hos Kari Anne. Det gjør at dette er veldig gøy å holde på med.

Hvilken passhest har betydd mest for deg?
Da må jeg nok si Gary Hoist. Han gjør alltid sitt best. Han er også grunnen til at vi fikk inn Wayne Brogård på stallen. Vi var på vei til Momarken med Gary Hoist. Han hadde
samme eiere som Wayne Brogård  (Familie Holtebekk). De ville gi opp Wayne Brogård. Gary Hoist gikk et svært godt løp på Momarken. Det gjorde til at vi fikk prøve Wayne Brogård i trening. Gary Hoist har vært på stallen lenge. Når eierne ville selge Gary Hoist. Var jeg og Kari Anne raske med å danne et andelslag. Slik at Gary Hoist fikk bli videre på stallen.

Når det er løp med en passhest, hvordan er pulsen da? Blir du nervøs?
Jeg blir nervøs. Spesielt de gangene når passhestene er blant favorittene. Wayne Brogård er en hest man blir ekstra nervøs med. Han er jo litt usikker og det hender han  galopperer i løp. Det er bare såvidt jeg tørr å se på mange ganger.

 

Her ser dere beviset på hvem som vant mest løp blant varmblodsene i fjor. Wayne Brogård (Foto:Privat)

 

Du er jo enda ung, hvordan ser fremtidsplanene ut?
Jeg tenker på trenerskolen etterhvert. Det hadde vært artig og prøvd seg som trener selv en gang. Men det ett mål som ligger litt frem i tid.

Hvor stort hadde det vært og vunnet V75 løp på hjemmebane til lørdag?
Det hadde vært utrolig stort. Det hadde blitt min første passhest seier i V75 isåfall. Det er jo da alle de beste hestene i sine klasser møtes. Og det er dette stevnet flest følger med på.

Hvem av Grace Yoga og Wayne Brogård har best sjanse til å vinne?
Da må jeg si Wayne Brogård. Han har fordel av distansen. Blitt bedre fra start og fikk et greit spor. Grace Yoga har også et fint løp på papiret.

Vi ønsker Ida-Helen lykke til i helgen. Kan det bli første oppasser seier i V75?

Skal du noengang delta i V75-spill er lørdag dagen å gjøre det på. Dobbel Jackpot i spillet og over 6 millioner kroner ekstra i syverpotten vil med andre ord si at det er enorme forutsetninger i spillet.

Hjemmebanen Sørlandet byr på V75-løpene lørdag og Espen Edvardsen kjenner banen bedre enn de fleste. Espen vil selvfølgelig være på plass for å gjøre den nødvendige researchen i forkant av løpene og ikke minst følge oppvarminger i løpsbanen med argusøyne.

Det ligger mange spennende andelslag ute for salg på https://vinnerbongen.no/eksperten

Der finner du bonger i alle priskategorier og vi skal gjøre alt vi kan for at bongene blir så gode som overhode mulig.

Ta gjerne turen til Sørlandet og er det noe du lurer på er det bare å komme bortom for å spørre om råd og vink før bongene skal leveres.

Lykke til med Jackpot-spillet!