12.10.2018 09:47

Ukens oppasser, Andrea Aarekol

Ukens oppasser er ei jente med suksess. Tilfeldigheter tror vi ikke det er rundt hestene hun ivaretar heller. Andrea Aarekol (22) virker ikke bare til å være flink med hest, hun er også svært velformulert. Og man merker raskt at travhester er noe ungjenta brenner for. Hvordan ser hverdagen ut? Hva fikk henne tilbake til hennes tidligere arbeidsgiver, Jens Kristian Brenne? Hvorfor sluttet hun i arbeidet hos Frode Hamre? Hvem mener hun er landets beste kusk? Får vi se henne som kusk igjen? Hva gjør Brenne Blissi så spesiell? Hvordan ser fremtiden til Andrea Aarekol ut? Les mer om det og mye mer her:

 

Vi møter ei svært blid og imøtekommende jente på telefonen. Og at hun brenner for arbeidet sitt, og kanskje spesielt Brenne Blissi. Er det ikke noen som helst tvil om.

Hva fikk deg til å begynne med hest, Andrea?

Jeg har drevet med hest helt siden barnehage alder. Da gikk jeg på rideskole en gang per uke. Jeg var også på rideleir hos ei som er blitt ei av mine beste venniner. Da gikk det mest i fjordinger. Jeg fikk en travhest av henne til konfirmasjonen. Jeg søkte da mer og mer etter travet i Bergen. Hun kjørte meg frem og tilbake. Etterhvert tok jeg også lisenskurs. Man kan vel si det ballet på seg litt, for etter videregående bestemte jeg meg for at dette ville jeg også jobbe med. Da begynte jeg hos Odd Storetvedt i Bergen. Deretter dro jeg østover og begynte hos Jens Kristian Brenne. Jeg var hos Brenne fra Juli 2016 til Mars i år. Jeg var deretter tre måneder hos Frode Hamre. Så hadde jeg egentlig bestemt meg for å studere, så jeg sluttet hos Hamre. Planen var en utdannelse. Slik ble det ikke, i denne omgang.

Andrea etter en av flere storløpstriumfer (Foto:Privat)

 

Men nå har du hos Brenne igjen, hva skjedde?

Jo, man kan vel si jeg ombestemte meg igjen. Mye av grunnen var Brenne Blissi. Savnet etter henne var stort. Jeg har vært med henne hele karrieren. En ting var at man så henne i løp med jevne mellomrom. Men savnet etter henne i hverdagen var også stort. Jeg har vel egentlig bestemt meg for at så lenge hun er aktiv, så vil jeg jobbe hos Brenne.

 

Hvordan er det å være tilbake hos på stall Jens Kristian Brenne?

Jeg trives veldig godt her. Jeg likte meg godt hos Frode Hamre. Så at jeg sluttet hos Hamre, hadde ikke noe med at jeg ikke likte meg der. Det var som nevnt at jeg skulle gå på skole. Men det var vrient å kombinere familie hjemme i Hardanger med jobben der. Man hadde ansvar for hestene man hadde her 7 dager per uke. Så det ble ganske bindene. Nå har jeg fri stort sett hver helg, så sant jeg ikke har starthest. Jeg vet også om jeg f. eks spør Brenne om jeg kan ta ferie om to uker. Så sier han ja. Jens Kristian er fantastisk. Han unner sine ansatte alt det beste. Det er ikke noe som er et problem i hans verden, alt ordner seg. Det er betryggende for meg som ansatt å vite at om jeg må dra hjem, så sier han: bare reis.

Men passhestene du hadde hos Frode Hamre har hatt litt av en sesong, hvordan synes du dette er?

Jeg visste at det var veldig fine hester jeg tok hånd om når jeg sluttet der. Jeg synes det er utrolig artig at Helene Hamre fikk overta Calina og Karmland Anna. Begge disse var blant mine passhester. De har vært fantastisk gode i år. Men jeg er veldig glad for å være tilbake hos Brenne Blissi.

 

Hvilke passhester har du?

Charisma K.W, Brenne Blissi, Hvalstad Odin, Hez So Perfect, L`Ideal Lavec, Outcome, Bee Mine (US), Best of Brands, Elsås Pila og Thai Arya.

 

Hvordan er dialogen til eierne av dine passhester, snakker du mye med eierne?

Ja, det føler jeg at jeg har god dialog. Jeg føler også jeg ble bedre på dette under perioden hos Frode Hamre. Han hadde jo mer hester i trening. Så da ble det til at oppasserene hadde endel dialog med eierne selv. Så det gjør jeg ganske mye. Odd Arne Torp er jo eier av Hez So Perfect og Bee Mine. Han snakker jeg mye med, han er også innom stallen ganske ofte. Ellers så prøver jeg å sende bilder og filmer til eierne. Og snakker jo med dem når jeg treffer dem. Dette synes jeg er viktig. Eierne betaler jo endel for dette. Da må de fått litt igjen.

 

Radarparet Brenne Blissi og Andrea Aarkol (Foto:Privat)

 

Hvordan står det til med Brenne Blissi om dagen?

Det ser veldig fint ut. Sist når hun vant var hun ikke på topp. Hun måtte jo gå to prøvestarter for veterinæren.  Det er skallen hennes som avgjør at hun kommer i gjennom den andre prøvestarten. Hun ble behandlet etter løpet. Planen var egentlig at hun skulle starte i et 4/5 års hoppeløp på Færjestad.  Det var mer riktig å ta en service på henne. Lars Moen har gått i gjennom henne. Hun er behandlet i et fremkne, kode og hovledd. Hun har trent veldig fint i det siste. Og jeg tror hun skal være skikkelig klar til helgen.

 

Utover kvalitetene at hun alltid gjør sitt beste, hva gjør denne hesten så spesiell?

Jeg vet ikke helt. I utgangspunktet er det ikke noen hest jeg faller for. En halvtjukk kaldblods med blå øyne er vel ikke det folk liker best. Men helt siden jeg begynte hos Jens Kristian, har Brenne Blissi vært spesiell. Det er jo faren til Jens Kristian Brenne (Vidar Asgeir) som eier henne. Vi har vært mye på løp og rundt omkring med hester sammen. Brenne Blissi har også en spesiell personlighet. Jeg tipper det er mange som er lei av henne. Hun står og sparker i boksen, og er purktete. Hun vifter i halen og rister på hodet. Det er personligheten hennes som fanger meg på ett eller annet vis. Man kan lære henne mye. Hun steiler og går ned på kne på kommando. Ser hun en gulrot så steiler hun. Når hun blir behandlet av alternativ behandler kan hun også finne på litt av hvert. Hun er ei purke når hun først bestemmer seg for det. Alle hingstene på stallen har alltid vært helt gale etter henne, og skriker når hun kommer på stallgangen. Hun hater disse hingstene og er illsint på dem. En gang vi hadde vært på Romme og kjørt uplassert, satte jeg henne på stallgangen når jeg kom hjem. Hingstene skrek som vanlig etter henne. Hun hisset seg opp og langet ut et bein. Hun traff meg midt i låret. Jeg fikk en stort blåmerke og hadde det litt vondt. Man kunne tydelig se på henne at dette var ikke meningen. Det er bare slik hun kan være.

 

Brenne Blissi er spesiell, man kan lære henne det meste. Blant annet å steile på kommando, sier Andrea om favoritthesten sin. (Foto:Privat)

 

Patricia Hastrup har jo også vært en eventyr hest du har tatt hånd om, hvordan var det for deg når hun tok avskjed fra løpsbanen for noen uker siden?

Det var veldig spesielt. Jeg kunne også se på Jens Kristian Brenne at han synes dette var trist.  Når jeg begynte å jobbe hos Brenne begynte eventyret for min del med henne. Hun gikk mot eliten og de beste stort sett hele veien. Vi startet i Sverige, Danmark og her hjemme. Det har vært utrolig gøy for meg å være med på denne reisen med henne.  Jeg fikk oppleve ting jeg bare tidligere hadde drømt om sammen med Patricia Hastrup. Hun slo mange av de beste, blant annet B.B.S Sugarlight. Det er nesten som man må klype seg i armen når slike ting skjer. Patricia Hastrup gjorde sitt beste hele veien. Hun hadde heller aldri helseproblemer. Jeg ble veldig glad i henne. Det er spesielt med disse hestene som alltid gjør sitt beste.

 

Patricia Hastrup tok nylig avskjed fra løpsbanen. (Foto:Privat)

 

Blant dine passhester, har du noen nye potensielle topp travere blant disse?

Nei, per dags dato så føler jeg kanskje ikke det. Nå skal det sies at Brenne Blissi og Patricia Hastrup har vært enormt gode. Det er ikke mange hester av en slik kaliber. Men jeg har veldig fine 2. åringer blant mine passhester. De har stamtavlen i orden og kan bli gode. Man vet aldri, samtidig som jeg synes det er veldig givende å jobbe med disse unghestene.

 

Hvordan ser en normal arbeidsdag ut for deg?

Jeg forer kl 06.00. Jeg bruker ca. 1 time på å gi kraftfor, høy og vann til hestene.  Så slipper jeg ut. Mandag, Onsdag og Fredag er dagene vi kjører mest hest. Så da har vi ei som hjelper å måke boksene for oss. Tirsdag og Torsdag måker jeg boksene selv etter de er sluppet ut. Det hender vi kjører et par hester disse dagene, dersom de skal skrittes eller jogges. Jeg liker veldig godt at det er rolig i stallen disse to dagene. Da ligger hestene og sover. Man kan se de slapper av når de er inne på boksen. Man steller hestene og gir de litt mer omsorg enn vanlig disse dagene.  Jeg går hjem fra stallen mellom 16 og 20 tiden.

De dagene hestene har det rolig, du har litt andre rutiner fra morgenen av med måking etc. Føler du hestene merker dette?

Ja, jeg tror hestene merker det. Og slapper av. Kanskje spesielt ser man det på disse 2. åringene som legger seg på boksen ganske tidlig. Jeg tror hestene nyter disse dagene.

 

Hva liker du best. Trene eller stelle hest?

Det er nok en god kombinasjon. Men jeg er nok veldig nøye når det gjelder å stelle hestene. Bandasjering og klipping er en del av min hverdag. Når det er løp skal de være nyklipt og såpvasket. For all del, jeg liker også å kjøre. Det gjorde jeg mye både hos Hamre og nå hos Brenne igjen. Det å lære seg å kjøre skikkelig, er givende, blant annet dette med å kjøre med klokke. Jeg har jo kuskelisens, men har kjørt lite løp. Jeg vil ikke kjøre igjen før jeg har bestemt meg for at dette er noe jeg vil satse skikkelig på. Et løp i ny og ne hjelper lite. Man må kjøre jevnt og trutt, samt komme inn i rutinene når det gjelder å kjøre løp. Det er da man kan bli god. Jeg har derfor bestemt meg for at jeg vil fokusere på passhestene mine, og da 100%. Så får vi se om det blir noe mer løpskjøring etterhvert.

 

 

Føler du at det er litt slik at jo mer tid du legger ned i en hest, jo mer leverer den tilbake i banen?

Det er iallfall noe jeg håper og tror. Man kan jo sånn sett stå og pusse en hest så lenge man orker. Jeg tror ikke det er dette som er avgjørende. Det er at man gir hesten omsorg som avgjør. Om man tar hesten ut på stallgangen en halvtime, kan man nesten gjør hva som helst med den. Bare man gir den tid og omsorg. Det er ikke nødvendigvis at man koster hesten en halvtime, det er ikke det hesten blir runde, blanke og fine av. Omsorg, kjærlighet og at man går overens med hestene har jeg troen på.

 

Hva er det beste med å drive med hest?

Det har jeg tenkt endel på i det siste. Jeg liker det at dagene er like. Man vet hva man kommer til når man jobber i dete yrket. Man kan vel si det er bekymringsløst. Man vet at hestene er glad for å se deg, uansett. Noen ganger kan man komme å ha en dårlig dag, så får man en kjøretur med en hest. Så er plutselig dagen bra igjen den. Hestene er der for deg, uansett hvor mye en roter det til for deg selv. 

 

Og det verste?

Det er kanskje litt hva man må ofre. Jeg har familie som bor langt unna. Du har ikke muligheten til å gå hjem hver dag klokken 16.00 og spise middag. På en annen side, så vil jeg ikke ha det livet heller.

 

Varmblods eller kaldblods?

Generelt så må jeg nok si at jeg er veldig glad i varmblods. Men det er ikke noe som slår en skikkelig fin kaldblods med lang man. Da blir jeg frelst ja.

 

Hvem utgjør stall Jens Kristian Brenne?

Det er meg, Jens Kristian Brenne, Cathrine Olsen og Mads Andre Rasmussen. Mads Andre begynte den 1. oktober. Han har tidligere jobbet hos Sigbjørn Kolnes, Tor Olaf Halle og Ragnar Risholm. Cathrine Olsen er på gården til Jens Kristian. Der var jeg tidligere, men jeg ble litt ensom der. Jeg liker meg bedre på banen, der er det litt mer sosialt.

 

Du har jo nevnt litt tidligere her om Jens Kristian Brenne som sjef, kan du si noe mer?

For meg er han verdens beste sjef. Han er også alltid blid. Spør man han om noe, så ordner han opp. Man kan også stole 110 % på han. Jeg synes det er viktig at man vet sjefen din er pålitelig. Han gir ganske frie tøyler til de ansatte, men forventer at du gjør det du skal. Om du f.eks forsover deg en dag, så sier han ingenting. Men han forventer at du gjør jobben din før du går hjem. Jeg har jobbet hos han ganske lenge nå. Vi har aldri kranglet, men det vil ikke si at vi ikke har diskutert ting. Jeg tror det er viktig med en god dialog.

Men det forteller vel også at du er en god medarbeider?

Det håper jeg, jeg tror de river seg litt i håret av meg av og til. Jeg har mine ting jeg. Men jeg tror det er viktig at alle har lite ulike kvaliteter, og roller i et team. Det er da man blir gode.

 

Det ryktes at du er bedre til å stå opp om morgenen enn Jens Kristian. Stemmer dette?

Haha, ja det stemmer. Litt artig er det at trenerne og andre på Momarken har kaffe sammen kl 09.00. Jeg synes tidspunktet er idiotisk. Jeg har sagt flere ganger at de heller kunne hatt det kl 11.00 og hatt lunsj.  Kl 09.00 ender nemlig med at Brenne enten får kjørt en hest på morningen, eller så kommer han etter kaffen. Da er klokken kl 10.00. Det er langt utpå dagen for meg. Da har jeg i mange tilfeller kjørt 3 hester. Men om vi har avtalt at vi skal kjøre hest kl 07.00, så kommer Brenne på tiden han. Men han liker nok å sove litt. Han sier at han av til gjør kontorarbeid før han kommer i stallen, men jeg vet ikke helt om jeg tror på det.

 

Brenne bruker jo kusker etter eiers ønsker. Er det stor forsjell på service fra disse, samt tilbakemeldinger etter oppvarming/løp fra kuskene?

Nei jeg føler ikke det er mye forskjeller. Vi bruker mest Erlend Rennesvik, Lars Anvar Kolle og Åsbjørn Tengsareid. Jeg kommer godt overens med alle tre.  Det er dyktige kusker. I min verden er dette de beste kuskene i landet. Brenne bruker å fremme forslag til eierne om en av disse tre.  Men har eierne ønsker om noen andre, så får de bruke den kusken de ønsker. Jeg synes alle de tre nevnte er gode på tilbakemeldinger. Både til meg som oppasser og Brenne som trener.

 

Har du noen favorittkusk?

Jo, jeg synes Åsbjørn Tengsareid er landets beste kusk. Han er så allround, Vi snakket faktisk om dette senest i dag på stallen. Man kan sette Åsbjørn hva som helst av hester. Om den er snill, dum, stri, kaldblods eller varmblods. Han kjører alt.

 

Hvordan ser fremtiden tiden til Andrea Aarekol ut?

Jeg liker å leve litt i nuet. Travet fenger veldig, og man er heldig som får drive med noen som interresser meg såpass mye. Det går i hest stort sett hele tiden. Man er på jobb hele dagen og jobber med dette, når enn kommer hjem ser man travløp. Når man kommer på jobb igjen dagen etter man har sett løp, så snakker man gjerne om løpene som har gått kvelden før. Det dette jeg liker å holde på med. Men en gang må jeg gå på skole og ta en utdannelse. For målet er ikke å bli travtrener. Det er ett travelt liv. Og jeg har heller ikke en familie som er særlig interresert i trav. Det er uansett ikke enkelt å svare på. Tidligere var det slik at jeg ikke ville flytte hjemmefra. Jeg ville bo i Norheimsund hvor jeg kommer fra. Men nå kan jeg bo hvor som helst. Jeg liker å reise. Så jeg har lyst til dra ut i verden, kanskje studere i utlandet. Nye kulturer er jeg heller ikke fremmed for. Det kan også hende jeg søker mot USA og oppasserjobb der. Det er jo en annen idrett de driver med over der. Karrieren til Brenne Blissi får avgjøre fremtiden min.

 

Hva tror du om Brenne Blissi til helgen, vinner hun?

Jeg liker best å være litt pessimist på forhånd. Men det er et fint løp. Det eneste er at hun har mange hester hun skal rundt. Det kan bli trafikkproblemer. Sist vant hun på en dårlig dag. Noen hopper når en god form over kort tid. Mens Blissi har vært i form lenge. Hun har vinnerskallen. Hun har slått disse hestene før. Uggla i Mossen har slått henne en gang før, og det var i hoppe derby i fjor. Nå vil vi ha revansj. Jeg tror Brenne Blissi er den beste hesten i feltet. Uten trafikkproblemer, så tror jeg hun vinner.  

 

Blir det nye storløpsseier i helgen? Andrea har god tro på sin passhest. (Foto:Privat)

Vinnerbongen ønsker Brenne Blissi, Andrea Aarekol og Team Brenne lykke til i helgen. Alltid givende å snakke med noen som brenner så for hestene og arbeidet sitt.

Vi er godt i gang med å studere til løpene. V75 starter som vanlig kl.15.00. Vi har flott sport i vente. Denne gangen er det kun kaldblods løp på menyen. Med andre ord, det er flere hester med fin spillemessig verdi omgangen. 

Våre spill kan du sikre deg her: https://vinnerbongen.no/eksperten