09.11.2018 13:51

På stallbesøk hos Peter og Johan Untersteiner

Vi har denne uken vært på Sverige tur. Johan og Peter Untersteiner driver hver sine store virksomhet i Halmstad. Nesten 350 hester er under deres vinger. Og det er litt av noen resultater "The Untersteiners" varter opp med. Struktur, orden, vennlighet og ro er noen av nøkkelordene vi sitter igjen med etter å ha fulgt dem store deler av en dag. Vi har også fått dem til å vurdere aktuelle V75 hester fra deres staller oppimot omgangen på Eskilstuna i morgen. De forteller også om tilgangen på hester, spennende unghester, høykrisen vi har hatt. Vi har også sett auksjonsdyringen Ready Tonight (Muscle Hill og Fleetfoot Hanover) vært ute for å trene. Les dette her:

Vi ankommer Halmstad travbane like før kl. 09.00 torsdag morgen. Peter Untersteiner med personell er i full gang. Man får raskt inntrykk av at her er det struktur i sakene. Stallpersonellet er vennlige, hilser fint og er smilende. Vi får også vite at Johan Untersteiner er på banen. Og beveger oss mot han. Johan er på vei ut for å kjøre en 2. åring kan han fortelle oss. «En riktig fin 2. åring, han har norsk i form av Kjell Magne Andersen. Han er ferdig varmet og nå skal jeg kjøre et jobb med han» Nysgjerrigheten pirrer oss, vi må opp til gjerdet og se hvordan hesten ser ut. Hesten ser strålende ut. Muskuløs, avbalansert og fin gange. Dette kan være en hest vi får høre mer om ser det ut til. Johan Untersteiner er vennlig og imøtekommende. Vi spør om det er mulig å komme innom denne nye gården hans senere. «Ingen problem, jeg skal kjøre denne 2 åringen og opp til gården etterpå, dere er hjertelig velkommen»

Vi er også spente på Fleetfoot Hanover sin førstefødte, Ready Tonight.  «Han står i ungheststallen like ved her». Vi møter på Søren Boel som kan fortelle oss at hesten skal straks tas inn for trening. Hesten kommer inn og er ikke så stor. Men utstråling og ro finnes. Muscle Hill er pappa og hesten ble solgt 1,3 svenske kroner på Wenngarn auksjonen i august. Hesten blir selet opp. En murphy blender kommer på det ene øyet. Ingen slagreim eller noe slikt. Hesten jogger per nå 6 km på Halmstad travbane. Og han ser fin ut. 

 

 Auksjonsdyringen Ready Tonight her sammen med Christer Lønn (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

I løpet av formiddagen ser vi Peter Untersteiner stadig er ute for å kjøre hest. I det hele tatt er det stor virksomhet ved Halmstad travbane blant ulike trenere. Vi møter Peter mens han seler av en hest. "Nå må vi ha oss en kaffe og så skal jeg vise dere litt rundt her". Peter prater vennlig og avbalansert, akkurat slik vi opplever han på tv skjermen. Vi forhører oss først litt om hestene han sender ut i V75 på Eskilstuna denne helgen.

Peter Untersteiner, du sender ut 4 stallhester i V75 på Eskilstuna denne lørdagen. Hva kan du si om hestene?

Honey Diablo skal min sønn Johan kjøre. Jeg ligger lavt med henne. Det viktigste denne lørdagen er at hun fungerer. Jeg ligger lavt med henne.

Veroni kommer ut i samme løp. Hun kjører jeg selv. Er i bra form. Bakspor og tillegg, det er ikke så enkelt. Men formen er fin og hun kjennes bra ut i trening. Om det klaffer, kan hun være med helt der fremme.

Stonewashd Diamant er ei tøff hoppe. Hun har vunnet to ganger på rad hvor jeg har kjørt frem utvendig leder og vunnet. Det er tøffere imot nå. Men hoppa er i toppform.

Isor Håleryd er en veldig bra hest. Han blir en gulldivisjonshest. Hesten er på gang og har fått 2 løp etter skade.

Hvilken hest har du mest tro på, Peter?

Isor Håleryd og Stonewashd Diamant skal man ta på alvor. Veroni skal også regnes på sin fine form. Men hun har litt vanskelige forutsetninger. Og er mer avhengig av hva de andre finner på i løpet. Jeg håper på en seier.

Vi har vært rundt litt på stallen og sett her Peter, her var det mye hest og folk. Hva kan du si om bedriften?

Jo, totalt har vi over 200 hester i min bedrift. Hver oppasser har 7 hester og vi er 26 ansatte. Det gjelder å ha en god struktur på det. Vi har automatiske foringsmaskiner til kraftfor. Og de ansatte begynner i stallen sånn omkring kl. 05.30 i hver dag.

Vi legger merke til dere veier høyet her i stallen. Kan du fortelle noe mer om dette?

Ja, det har vært en tørr sommer. Vi må derfor rasjonere høyet i år. Hver hest får 7,5 kg høy per døgn. Vi fikk bare inn 70 % høy av det vi normalt sett ville fått dette året. Vi har aldri veid høyet før. Noe positivt er det med dette. Før har vi nemlig bare lagt inn en mengde vi mener er passelig, gjerne 10 kg i døgnet. Og i mange tilfeller kastet ut det de ikke spiser dagen etterpå. Nå må det spares og vi satte i gang med å veie for ca. 2 mnd. siden. Om vi ikke gjør dette, vil ikke beholdningen rekke til september neste år. For å kompensere litt mindre høy. Så kompenserer vi med et spesialutviklet fiber for. Hestene får 1,5 kg av dette i døgnet. Vi føler dette er bedre, enn å kjøpe forskjellige partier høy fra andre plasser. Vårt opplegg er at vi har samme høy hele året, samme parti høy. Det har fungert i 30 år. Noen har kjøpt fra både Holland, Polen og øvrige deler av verden. Vi har heller valgt å veie høyet, samt gi fibertilskudd som er utviklet av høyleverandør. Jeg er livredd at man skal merke noe på oppløpet med dette nye systemet. Men foreløpig har vi ikke merket noe som helst.

 

 "Vi har ikke lyst til å kjøpe ulike partier høy", sier Peter Untersteiner. Til venstre ser dere høyet blir veid. Mens til ser man et fibertilskudd som er laget for å kompensere for at hestene får litt mindre høy. (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Men passer dette for alle hester?

Nei, det finnes jo de hestene som spiser veldig hurtig. Da blir 7,5 kg kanskje for lite i døgnet. Da gir vi dem halm slik at hestene blir sysselsatt, og magen får jobbe. Om det er for eksempel er tomt i boksen kl. 06.00 om kvelden. Så er det bra å kompensere med litt halm. Halmen vi har fått tak er fin.

Og hvordan er det å være travtrener på en bane?

Det er veldig bra. Det står vel ca. 300 inne på banen her, fordelt på ulike trenere. Og mange hester er også svært bra. Jeg har selv 32 luftegårder her. Deriblant 10 gresshager. All mark som har blitt ledig, har jeg forsøkt å erobre gjennom 30 år. Stallen min på banen eier jeg selv. Treningsfasilitetene rundt her eier Hallands travselskap. Vi har en joggeløype på 1300 meter like ved stallen her. Åringene går per nå bare på rundbanen. Mens etter jul går de i joggeløypa. Joggeløypa er lett kupert. Vi har også en litt tyngre sandbane på 1300 meter tilknyttet anlegget. Her kjører vi intervaller. Det blir mye trening her. Vi har også en rakbane som er 1000 meter, helt spik rak med to spor. Det er også bygd en bakke ved siden av rakbanen. Det er 10 meters høydeforskjell på denne. Den er unik og flott å jobbe med hestene på. Her går det ofte 10 og 10 hester sammen. Det tok 5 år å bygge denne bakkebanen. Det skal vi mye material for å bygge noe slikt. Det er vanlig underlag i bakken.

 

 "Det har tatt 5 år å lage denne bakkebanen, 10 meters høydeforskjell er det fra bunn til topp. Hestene går ofte 10 og 10 samlet når de går her", sier Peter Untersteiner.

 

Men driver du også en gård like ved stallen til din sønn, Johan?

Jo det stemmer. Det er gården hvor Kari Lahdekorpi hadde sin trenervirksomhet. Det står omtrent like mange hester her som inne på banen. Gården er tilknyttet «Drømgården» til Johan. Det er flotte omgivelser og de vi trener i de samme løypene. Johan har også litt over 30 hester på denne gården.

Peter ser på klokken og avslutter vennlig kaffepausen. «Nå må jeg ut å kjøre litt igjen gutter» Vi takker Peter for at han tok seg tid til oss. Og setter kursen videre mot «Drømgården» til Johan Unstersteiner.

 "Dere må inn å se på skryterommet mitt", Peter viser stolt frem bilder og minner fra storløpene han har vunnet (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

 

For en entre som venter oss ned mot gården. To gårder ligger med endel jord og treningsløyper i mellom. Dette er «Drømgården» og «Holmagården». Holmagården er gården hvor Kari Lahdekorpi holdt til på. På rakbanen kommer 4 hester i full fart, Johan med personell er ute og kjører intervaller. Vi tar sats mot «Drømgården» og beveger oss inn i stallene. Her snakker man harmoni og ro.  Alt er striglet og linet. Vi vil tro dette er en plass hvor både hester og folk trives. Etter hvert kommer også Johan Untersteiner tilbake fra trening. At han er en travel mann er det liten tvil om. Men ro og system i sysakene har utvilsomt den svenske kometen. Vi tar en prat med Johan.

 

Johan, du sender ut 2 stallhester i V75 til lørdag, hva kan du fortelle de norske spillerne om dine hester?

Can Lane. Kjørte jeg siste jobb med torsdag morgen. Han kjennes bra ut. Voltestart er kanskje ikke det beste for hans del. Sporet betyr derfor ikke så mye, jeg starter forsiktig med han uansett. Distansen er nok slik at han ikke kan gjøre like mye selv som når det er kort distanse. Hesten er i bra skikk og jeg tror på en bra innsats. For å vinne, må vi nok ha litt tur mht hva konkurrentene gjør. Blir det tempo, tar han ned mange tilslutt.

Dear Friend. Hun gjør alltid bra løp. De siste 6 løpene sier jo det meste. Fem seire og en andreplass. Hun har bakspor på mellomdistanse. Mellomdistanse har ikke noe å si, hun er like god på det som sprint. Men det er klart det må løse seg litt fra et slikt spor. Men hun er bedre bakfra enn i tet. Så med tempo. Kan hun være med helt der fremme.

 

"Jeg tror Dear Friend og Can Lane har like gode vinnersjanser, men vi er avhengig av hva de andre finner på i løpene hestene starter i", sier Johan Untersteiner.

 

Hvem har du best vinnersjanse med til lørdag av dine to stallhester?

Det beror helt på hvordan løpet blir kjørt. Men Can Lane blir ikke like mye betrodd som Dear Friend. Jeg tror begge har like bra vinnersjanse.

Vi har vært rundt og på gården din. Har du noen ledige plasser?

Nei, det er fullt. Eller overfullt. Jeg har også 6 hester på en rekonvalesens stall. Alle bokser er opptatt. Og er det noen tomme bokser, så er det booket hester i disse. Jeg fikk forresten inn en ny litt spennende hest fort kort tid siden, Thai Profit. Han trener fint. Om 3 uker er han mulig klar for løp.

Vi har lett litt etter Cyber Lane på stallen her, men kan ikke finne han. Hvor er hesten?

Han står ikke her for tiden. Han er på rekonvalesens. Han har ferie. Han er ikke skadet. Men får en måned med litt alternativt. Blant annet trener han i vann. Elitloppet er det store målet med en hest som han.

Hvor mange hester har du på «drømgården»?

Jeg har 92 hester her oppe. Eller det vil si jeg har plass til 60 hester på denne gården. Og 32 hester på den gamle stallen til Kari Lahdekorpi som er like over marken her. Jeg og min far Peter leier bokser på denne gården sammen. Jeg har også 20 åringer som står inne på Halmstad travbane. Eller egentlig 25. Jeg har nemlig bare plass til 20. Så jeg har tatt hjelp av en annen trener til å trene de siste fem.Jeg har også en norsk åring blant disse, Thai Lannister (Explosive Matter og Thai Chaiyo). Han eies av Kjell Magne Andersen. Kjell Magne er en stor eier hos meg.

Vi la merke til en 2 åring du kjørte for han nede på Halmstad travbane i dag morges, hva er det for en hest?

Som dere sikkert så, så er dette en veldig fin 2. åring. Også denne er norskeid av Kjell Magne Andersen. Patch Wibb heter hesten. Helt klart en veldig fin hest. Kjell Magne har to riktig fine 2 åringer. Nevnte Patch Wibb og en hoppe etter Trixton, Someone Special Ås. Den skal gå kval løp på mandag. Totalt har Kjell Magne 4 stykk 2. åringer, en 3 åring, en 4 åring. Og 5 stykk åringer.

 

 2 årige Patch Wibb ser ut som en skikkelig maskin. Han er norskeid og er etter Love You. Her sere dere han utvendig sammen med Johan Untersteiner (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Hvor mange hester har far og sønn Untersteiner i sin regi?

Jo, det er noen stykker. Samlet sett har min far Peter over 200 hester. Mens jeg er ansvarlig for ca. 130. Så det er med andre ord over 300 hester.

Johan gjør seg klar for bilen. Nå er det skal han nemlig tilbake til Halmstad travbane å kjøre nye 2 åringer. The Untersteiners har nok å fylle dagene sine med. Og det er en grunn til at guttene lykkes.

 Drømgården er gjort for seg på skikkelig vis. Et sjeldent flott anlegg(Foto:Geir/Vinnerbongen)

TIDENES JACKPOT i V75 på Eskilstuna lørdag. Internasjonal V75 med hele SEK 76 360 981 EKSTRA i sjuerpotten. 170 millioner i den totale premiepotten. 110 millioner til alenevinner med 7 rette!
Spill før kl. 16:20 

Aktuelle hester om er omtalt kommer ut med følgende spor, kusk og i løp:

V75 avd 4:

14. Veroni, kusk Peter Untersteiner

5. Honey Diablo, kusk Johan Untersteiner

V75 avd 5:

11. Can Lane, kusk Johan Untersteiner

V75 avd 6:

5. Stonewashd Diamant, kusk Peter Untersteiner

V75 avd 7: 

9. Isor Håleryd , kusk Peter Untersteiner

10. Dear Friend, kusk Johan Unterteiner

 Det er som nevnt store penger på gang. Våre lag finner du her: https://vinnerbongen.no/eksperten

I tipspakken vil du motta tips til: 

Fredag: Biri travbane (V65 og V5 tips)

Lørdag: Eskilstuna (Tidenes jackpot V75 tips) og Jarlsberg (V64 og V5 tips)

Søndag: Momarken (V65 og V5 tips) 

Tips til alle disse menyene til kun 399,- kroner! 

Denne pakken får du kjøpt her: https://vinnerbongen.no/pakkekampanje/21 

Se reportasje om Peter Untersteiner produsert av ATG her: