16.11.2018 08:22

Ukens oppasser, Marie Gustafsson

Ukens oppasser er ei Svensk jente. Hun forteller hun er oppvokst på gård. Jenta fikk sin første hest når hun var 5 år. B trenerlisens tok hun gjennom travskolen på Axevalla. I 2017 flyttet hun til Norge og ble med i Team Buller`n & Malmin. Fremgangene har ikke latt vente på seg. I helgen seler hun ut Bad Nite Call Saul og Kick Off Classic. Marie er ei reflektert jente. Og det er kommunikasjonen med dyret hun ser på som det aller beste i sitt arbeid med hesten.  Les mer om Marie Gustafsson her. 

 

Vi møter Marie på telefonen torsdag kveld. Kvelden etter passhesten hennes Nogara etterlengtet vant løp på Bjerkebanen.

Hvordan startet din travkarriere, Marie?

Jeg har alltid holdt på med dyr og hester. Når jeg var 5 år fikk jeg min første hest.  Når jeg var 15-16 år fikk jeg en travhoppe av en bekjent som skulle slutte med trav. Da ble det til at jeg ble mer interessert i nettopp travdelen. Jeg var også deleier i en andelshest. Da fikk man tilbud om å gå på travskole på Axevalla travbane. Da begynte jeg der, det endte med at jeg skaffet amatørlisens (B-trenerlisens) for å trene hest når jeg var 18 år.  Siden har jeg holdt på med dette.

Jobbet du med noe annet før du begynte for Team Buller`n & Malmin?

Jeg er oppvokst på en gård med melkekuer. Jeg jobbet i 8 år på en gård med 1500 melkekuer. Jeg var ansvarlig her, og dro hjem for å trene hest på kveldene. Dyr har det alltid vært i en eller annen form for min del.

Svenske i Norge, det er ikke så vanlig. Hva fikk deg til Norge og Team Buller`n &Malmin?

Hehe, nei det er kanskje ikke så vanlig. Litt tilfeldigheter gjorde at jeg endte opp nettopp i Norge. Jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe med trav på heltid, for å lære mer. Den beste plassen man kunne gjøre det var i en stor stall. Det dukket opp en annonse som fortalte at Team Bullern søkte etter folk. Jeg tenkte, dette kan være spennende. Sendte så en mail til dem. Line Bergsund (Trond Anderssen sin bedre halvdel) skrev at det er bare å komme å hilse på. Jeg tenkte at man kan lære seg noe av alle. Og den 5. Juni 2017 begynte jeg å jobbe på stallen. Jeg har aldri jobbet i en trenerstall tidligere, foruten at jeg var innom stallen til Bjørn Goop i noen mindre perioder.

Trives du på stallen?

Jeg trives godt. Det er fine folk på stallen og bra treningsmuligheter. Jeg har også med mine to egne hester til Norge. Det er praktiske når man jobber her. Nashville Yankee fikk en liten skade i vinter, og er nylig i gang med løp igjen. Han skal starte igjen på Lørdag. Spirit Yankee er litt eldre. En hest jeg her takknemlig for å ha. Han har nemlig plukket penger i hver start etter han kom til Norge, foruten to av dem.

Er Buller`n en god sjef?

Ja, det er en snill og hyggelig sjef. Om man spør om ting, er han alltid flink til å svare, samt hjelpe til.

Hvilke passhester har du?

Bad Nite Call Saul, Clint Classic, Nogara, Kick Off Classic, Mega Classic, Classy Revelation, Emma Buitenzorg, Tarita del Sile og Gassman`s Evert. Ellers har jeg mine to egne hester.

 

 Marie og Bad Nite Call Saul er klare for V75 i helgen (Foto:Privat)

 

Hvor godt var det å få en seier med Nogara på onsdag?

Det var fantastisk. Hun er litt dronningen av andre plasser. Det er en veldig godt hest når hun er i orden. Hun gjør nesten alltid gode løp, men slitt litt med å vinne. Det var deilig å få en seier med henne. Hun er både en snill og morsom hest å ta hånd om.

Hvilken seier med passhestene dine husker du best?

Jeg er glad for hver eneste seier. Det ligger like mye jobb bak en hest om det er 10000 eller 100000 kr i første premie. Det kan godt hende det er en jeg vil huske bedre enn noen andre, men foreløpig har jeg den til gode isåfall.

Hvilken hest har stått deg nærmest gjennom alle tider?

Det er nok de jeg eier selv. De har jeg jo jobbet mest med gjennom tiden. Jeg er veldig glad i passhestene mine. Men dem har man jo mer til låns. De kan jo bli solgt eller flyttet. Så jeg prøver å holde til litt mer jobbmessig her. Så det er nok mine egne som står meg nærmest.

Savner du Sverige?

Jo, det er klart at man gjør det i blant. Det er jo hjemlandet mitt. Men jeg har det bra i Norge. Jeg er jo hjemme i Sverige med jevne mellom. Plassen jeg kommer fra ligger mellom Axevalla og Ørebro. Det vil si ca. 5 timers kjøring.

Hva er det beste med å jobbe med hest?

Det er å holde på dyret. Kommunikasjonen med selve dyret. Når man i tillegg får resultater på banen, betyr det mye. Hester er ofte takknemlige om man gjør en endring, og viser dette i banen ganske raskt. Jeg synes hester er kloke og fine dyr.

Og det verste?

Det er når hesten blir skadet eller skjer noe med dem. Det er aldri noe gøy. Men samtidig er det levende dyr man holder på med. Og det er ikke alltid ting går slik man håper.

Hva tror du er hovedgrunnene til at stallen har levert så bra i år?

Friske hester som har det godt. Da kan man starte på og resultatene blir bedre. Vi har også gode treningsforhold. Hestematriellet på stallen er også prima. Det gjør mye, materiellet har vel hevet seg det siste året. Samarbeid og trivsel mellom folkene er også en avgjørende faktor, tror jeg. Det føler jeg vi har på stallen. Teamet er bra.

En normaldag for din del, hvordan ser den ut?

Vi begynner kl. 07.00. Med utslipp og måking av bokser. Deretter kjører vi som regel mellom kl. 09.00 og lunsjtider. På ettermiddagen blir det stell. Og noen ganger pakking av utstyr og dra på løp med passhestene. Dagene blir fulle for å si det slik.

Hva gjør du utenom å jobbe med travhest?

Nå har jeg jo flyttet til Norge. Og har derfor prøvd å se litt av den Norske naturen. Naturen er flott. Det har blitt tur til blant annet Jotunheimen. Men i den senere tid har det blitt mye trav og hest. Jeg skal forsøke å få sett mer av landet i fremtiden.

Hvordan ser formen ut på dine passhester ut før helgen?

Jeg synes de virker fine. Bad Nite Call Saul har jo gjort bra løp den senere tiden. Sporet til helgen er også svært bra. Han har gått et bra hurtigarbeid denne uken, vi var fornøyde med han. Det blir spennende.

Kick Off Classic har det også løsnet for. Hesten var veldig bra til seier på Bjerke sist. Han ser også bra ut treningsmessig. Sporet er ikke det beste. Han er lavt ranket har jeg sett i tipsbladene. Det har han egentlig ikke fortjent. Han kan klinke til han. Jeg blir ikke overasket om noen av mine to hester vinner. Formen er intakt på begge.

Kick Off Classic var jo hesten Prinsesse Martha Louise kjørte. Hvordan var det å sele ut en hest for prinsessen?

Nå var det Cecilie Kristiansen som var kontakt personen for de stallansatte når det gjelder Prinsesse Martha Louise. Jeg var likevel delaktig og fulgte med. Det var fantastisk for travsporten, ikke minst PR messig. Prinsessen oppfatter jeg som en hyggelig og bra person. Det var også gøy at det ble en av mine passhester hun kjørte løp med.

 Passhesten Kick Off Classic sammen med Prinsesse Martha Louise i Hest-360 løpet (Foto:Eirik Stenhaug/NR)

 

Spillerne har mest tro på Bad Nite Call Saul av dine passhester. En typisk treningsuke for hans del, hvordan ser den ut?

Han går i skogen i bakkene på mandag og onsdag. Ellers går han ofte intervaller på fredagene. Det kommer selvfølgelig an på når han starte. Det hender også han går bakkeintervaller i skogen. Han har trent mye styrke i bakkene. Det er noe han er trengt. Han er nemlig en stor hest med stort trav. Da kreves det styrke. Hele vinteren har han jobbet i bakkene. Og det har han fått betalt for i den senere tid. Han går ellers mye i hagen. Spiser godt og gjør seg til. Han ser på seg selv som en fin hest tror jeg. Damer, mat og oppmerksomhet er noe han liker. Han er en «guttig» hest som er snill, men litt krevende. Samtidig har han blitt litt roligere i den senere tid. Det er artig at han leverer. Han har tålmodige og trivelige eiere også.

Blir du nervøs før løpene?

Jeg kjenner på spenningen, men forsøker å ha kontroll på nervene. Man kan liksom ikke ha det dårlig hver gang en hest skal ut i løp. Det blir tross alt en del løp i løpet av et år. Det skal jo være gøy. Men for all del, i større løp kjenner man nok litt ekstra på nervene.

"Jeg kjenner på spenningen, men forsøker å ha kontroll på nervene før løp" sier Marie (Foto:Privat)

 

 

Visst en hest under presterer og kanskje er dårligere enn man forventer. Hvordan håndterer du dette etter løpet?

Man kan ikke annet enn å bite i det sure eplet. Man må komme seg hjem og forsøke å gjøre det som skal til for å prestere. Det er spillets gang i denne bransjen. Noen ganger går det bra, andre ganger mindre bra.

Hvordan ser fremtidsplanene dine ut?

Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg lever her og nå. Og har det også bra. Hvor lenge jeg blir i Norge vet jeg ikke. Men jeg ser ikke for meg at jeg blir i Norge for evig tid. Det er jo Sverige jeg hører til. Men hest kommer jeg alltid til å holde på med i en eller annen form.

Vi ønsker Marie og hennes passhester lykke til i helgen. Husk at det er gigapott med 60 millioner til alene vinner. Vi spiller i internasjonal pott sammen med Svenskene denne gangen. Og løpene tar til kl. 16.20. Våre lag finner du her: www.vinnerbongen.no/eksperten

Stor sport har vi også i vente. Verdensstjernen Lional gjester Bjerke. Og vi skal få se en ny mulig verdensartist i form av Ferrari B.R.

Vi har også ett spillforlag som Azar Karadas har satt opp på siden her. Mer om forslaget og Azar kan du lese her:  https://vinnerbongen.no/nyhet/509/ukens-gjestetipper-azar-karadas