22.11.2018 21:28

Ukens oppasser, Elisabeth Heim Hansen

Denne ukens oppasser gjorde et gledelig yrkesvalg (iallfall for travets del) i sommer. Elisabeth Heim Hansen (25) sluttet nemlig i helsefaget til fordel for stall Vegard L. Wolden. Hun stortrives i rollen som oppasser. Samspillet med hesten er det hun setter aller mest pris på i jobben sin. Til helgen seler hun ut passhesten Eros Barsk i V75 på Leangen. Hvordan ser hesten ut for dagen? Hvorfor kommer Vegard L. Wolden til å få suksess som travtrener? Er han like "storkjefta" som han blir oppfattet som? Hvordan ser fremtidsplanene til Elisabeth ut? Les mer om det her.

 

Vinnerbongens Geir Omholt treffer Elisabeth Heim Hansen på telefonen torsdag ettermiddag. Her gjelder det å følge godt med. Elisabeth snakker nemlig hurtig, og snakker trønderdialekt så det holder. Uansett, vi fyrer i gang med spørsmålene og hører hva hun har å fortelle: 

 

Hva fikk deg til å begynne med hester, Elisabeth?

Jeg flyttet til Viggja i Skaun kommune når jeg var 11 år gammel. Det var en stall like i nærheten. Petter Willmann hadde denne stallen. Vi begynte å gå dit like etter skoletid.

Og ferden videre etter dette?

Jo, jeg fortsatte med hester. Og søkte etter hvert mot en annen stall. Jeg begynte å ri på en kaldblodstraver flere ganger per uke. Etter dette dabbet interessen litt. Jeg begynte jo på videregående og tiden strakk ikke like godt til. Søsteren min Helene, kjøpte seg hest etter hvert. Da ble det til at jeg ble med henne litt i stallen igjen. Etter hvert flyttet Vegard Wolden alle hestene sine fra Orkdal til Melhus. Søsteren min Helene hadde knyttet seg til en del av disse hestene. Så hun søkte mot stallen til Vegard i helger og etter arbeidstid med jevne mellomrom. Da ble det til at jeg også ble med litt til Melhus. Interessen for hester har jo vært der lenge, og nå var det liksom tiden igjen for det.

 

 Dewey til venstre sammen med Helene Heim Hansen og Neymar til høyre sammen med Elisabeth (Foto:Privat)

 

Hvor lenge har du vært med i stallen til Vegard?

Jeg har vært med på stallen til Vegard i ca. 2 år. Jeg er utdannet som helsefagarbeider. Og har hatt dette som yrke i en del år. Jeg fikk tilbud om å jobbe hos Vegard i sommer . Det takket jeg ja til, og sa opp stillingen som helsefagarbeider. Jeg kunne ikke si fra meg muligheten til å jobbe med dyr på heltid.

Hva betyr hestene for deg?

De betyr mye. Jeg har alltid vært glad i dyr. Så det å kunne få jobbe hester er veldig artig for min del. Det er det ikke alle som får mulighet til.

Hvilke passhester har du?

Eros Barsk, Sancus Cox, Neymar, Zlatan, Rapptausa, Muscelface, Hauk Victoria og Ira. B.R. Ira B.R er jeg også medeier i.

 

 2. års hoppa Ira B.R er Elisabeth medeier i. Hun er etter Quaker Jet og Wozniacki. Selveste Lawn Tennis er tredjemor til denne hoppa! (Foto:Privat)

 

Hvordan er det å være en viktig del av stall Vegard Wolden?

Det er artig og innholdsrikt. Vi får være med på det aller meste hos Vegard.

Vegard er vel kanskje kjent for å være litt «storkjefta». Har du noen kommentar til det?

Elisabeth ler høyt. Det er bare å være «storkjefta» tilbake det. Nei, man må ta ting litt med en klype salt. Det er riktig oppfattet at han er litt «storkjefta». Det er bare slik han er.

Hvem utgjør teamet til Vegard Wolden?

Det er meg, Vegard og min søster Helene som utgjør laget på heltid. Torbjørn Wolden som er Vegards far er med og måker bokser. Marit Øien Valaas er med i helgene på stallen. Hilde Rogstad har hest på stallen her selv. Hun bistår ellers med andre ting i stallen, og er god hjelp. Hege Rogstad er også innom og rir en del ganger i uka.

Hvordan er Vegard som sjef?

Jeg synes Vegard er en grei og god sjef. Han gir rom for frihet og vi får lov å ta del i mye selv.

Vegard er jo en ganske fersk trener, hvorfor kommer han til og lykkes som travtrener?

Fordi han villig til å bli en svært god travtrener. Vegard står på og jobber uansett hvor strevsomt og negativt ting kan virke som innimellom. Om en hest ser ”ræva” ut, så jobber Vegard på videre. Han er ikke den som gir opp. Derfor tror jeg Vegard kommer til å gjøre det bra som travtrener.

En normaldag på stallen, hvordan ser den ut?

Vi starter kl. 07.00. Vegard forer kl. 06.00. Så da kan vi bare begynne å sette hestene ut. Noen begynner deretter å måke, mens andre kjører hest. Det varierer litt hvordan vi fordeler dette. Det går ganske i ett frem til kl. 15.00. Da tar vi inn hestene og forer middag. Det blir ofte stell utover kveldene.

Hvilken hest har betydd mest for deg gjennom karrieren?

Jeg er veldig glad i og holde på med alle mine passhester. Men Rapptausa har jeg nok mest spesielt forhold til.

 

 "Rapptausa har jeg ett spesielt forhold til", sier Elisabeth. På bildet ser dere duoen sammen (Foto:Privat)

 

En typisk løpshest på stallen, hvordan blir den trent?

Det er veldig forskjellig. Men i utgangspunktet så går hestene intervaller to ganger i uken. Det er litt avhengig av forhold og vær. Stort sett er forholdene bra, så da kjører vi intervaller to ganger per uke. Og mellom dette har hestene det roligere med å skritte eller rideturer. En hest som Eros Barsk gikk jo løp på lørdag og skal ut igjen nå til lørdag. Mellom disse løpene har han bare skrittet og tatt livet med ro.

Kan du si noen om treningsfasilitetene?

Vi har veldig fine treningsforhold. Vi må sjelden ut på trafikkert vei. Vi har også ei felles løype som flere andre anvender seg av. Mye av vedlikeholdet på denne er basert på dugnad. Den blir preparert mye og ofte, slik at man holder unna frosten så godt man kan. Treningsløypa blir som nevnt preparert omtrent hver dag. Det er to rettstrekker på den. Her kjører vi intervaller. Den ene er et langstrekk med stigning, mens den andre langstrekka er veldig flat. Vi har også flere plasser det er perfekt å ri hest på. Et eksempel er på Vassfjellet.

Hvordan er travmiljøet på Melhus?

Miljøet er vel både og. Men for all del, det er mest bra. Men det er jo alltid litt uenigheter og diskusjon. Men som regel blir man heldigvis enige tilslutt.

Hva er det beste med å jobbe med hest?

Det er samspillet sammen med hestene som skiller seg mest ut. Hestene er alltid blide og stort sett alltid enige med deg.

Og hva er det verste?

Jeg har ikke noe hva som er verst.

Hva liker du best, ta del i treningen eller stelldelen?

Jeg liker helheten. Så jeg liker derfor å ta del i begge deler.

Hvordan ser Eros Barsk som starter i V75 løpene denne helgen ut om dagen?

Formen tror jeg er bra. Han er er pigg og glad om dagen. 

 

Det er ikke fritt for dårlig vær . Her ser dere Eros Barsk og Elisabeth etter endt intervalløkt (Foto:Privat)

 

Blir du nervøs før passhestene skal starte?

Jeg er nok den på stallen som blir minst nervøs under løpene.

Fremtidsplanene ene dine, hvordan ser de ut?

Akkurat nå så lever jeg i nuet. Jeg har ikke lagt noen store planer for fremtiden.

 

 

Vi ønsker Elisabeth og Team Vegard Wolden lykke til i helgen. Vi håper Elisabeth holder seg i travet, til fordel for helsefaget.

Det er GULLJACKPOT i V75 på Leangen lørdag! Norsk Rikstoto dobler førstepremiepotten og du kan vinne hele 18 millioner! Kan Elisabeth og Eros Barsk felle mange spillere? Hesten starter fra spor 11 sammen med Tom Erik Solberg. Distansen er hele 2640 meter. 

Husk å spille V75 før kl. 15.00. Andeler kan også kjøpes her: https://vinnerbongen.no/eksperten