30.11.2018 17:58

Ukens oppasser, Julie Schlytter

Ukens oppasser er Julie Schlytter (21). I flere år har hun vært med på stall Heidi Moen. I helgen seler hun Kuven Storm ut i V75 på Klosterskogen travbane. Han er favoritt i spillet etter en sterk seier seier sist. Mange av oss som følger godt med har lagt merke til at Heidi Moen har veldig kjærlighet og omtanke for hestene hun er trener for. At stalljenta hennes, har tatt etter henne på dette området. Er det liten tvil om. Les mer om Julie og Kuven Storm her.

Vi møter Julie på telefonen fredags ettermiddag. Hun er ferdig med dagens jobb i helsevesenet og er nå ute og kjører hest. Hun forteller at hestene hun tar en stor del i hos Heidi Moen trenes enten før eller etter jobb.

 

Hva fikk deg til å begynne med hester?

Jeg begynte i tidlig alder. Min mor, meg selv og noen andre yngre personer hadde en forhest hos Heidi Moen. Jeg var vel ikke mer enn 6-7 år når jeg begynte å gå i stallen her. Jeg er oppvokst like ved stallen hennes. Det var nok mamma sin interesse som gjorde at jeg begynte å bli interessert i hesten. Vi hadde også i ponni like ved der jeg bodde, den har vi den dag i dag. Og han står nå på stallen til Heidi.

Har du vært med på stallen til Heidi siden den gang?

Jeg har vel mer eller mindre vært i stallen til Heidi helt siden jeg var 6-7 år ja. Med unntak av 4 år hvor jeg gikk på skole. Det er nok takket være Heidi at jeg i hovedsak holder på med travhest, jeg har lært mye av henne.

Hva betyr hestene for deg?

Hestene betyr veldig mye, stallen er en friplass for meg. Når man setter seg bak en hest eller tar seg en ridetur, da får man samlet tankene. Da får man løst mange verdensproblemer, sier en flirende Julie.

Hvilke passhester har du?

Kuven Storm, Langelands Balder som er 3 år. Og 2 årige Lyseng Jerv.

Hvordan ser det ut med disse unghestene du tar hånd om?

Jeg synes de virker ganske spennende. 2 årige Lyseng Jerv trener på som normalt og ser fin ut. 3. åringen Langelands Balder er en veldig stor hest. Han er behandlet ganske nylig. Vi har bevisst ventet litt med å starte med han.

 

Julie sammen med 3 årige Langelands Balder (Foto:Privat)

 

Hvordan er det å være med på stall Heidi Moen?

Det er veldig god ting for meg. Man blir så inkludert i stallen hennes. Heidi gjør alt for at vi skal trives. Jeg vil si hun er en veldig god arbeidsleder og venninne. Hun er god å ha, og ikke minst være hos. Man får både muligheter og erfaring på stallen her.

Hvem utgjør teamet til Heidi?

Heidi er jo bærebjelken. Ellers er Patrycja Mlonek lærling på stallen og Marita Poulsen jobber heltid. Ellers er jo mannen til Heidi, Morten en viktig del av teamet. Det samme gjelder deres datter, Tuva.

En normaluke for din del, hvordan ser den ut?

Jeg jobber jo turnus, så det er enten dag eller kveldsvakt. Jeg er fast i stallen før eller etter dette. Aller helst vil jeg trene alle passhestene mine hver gang. Men det er ikke så lett etter arbeid når det blir mørkt ganske tidlig.  Den aller viktigste for meg å få trent, er Kuven Storm. Det er ingen andre som får røre han. Han vil jeg helst kjøre selv.

 

2 årige Lyseng Jerv er også en av passhestene til Julie (Foto:Privat)

 

Hvilken hest har betydd mest for deg gjennom karrieren?

Da må jeg si Kuven Storm. Det er en hest jeg har jobbet mye med. Det er en skikkelig god gutt som betyr mer og mer for meg. Vi har et spesielt bånd. Han er en «enmannshest» som trenger mye stell og kos.  Det er liksom meg og Kuven Storm. En dag med han, er helt perfekt.

Hvordan ser en typisk treninguke for Kuven Storm sin del ut?

Den er veldig variert. Det er rideturer, kjøreturer, galoppintervaller, turer i i skogen. Han trenes 4-5 dager i uken. Variasjon og godt humør er viktig for hans del.

Kan du si noen om treningsfasilitetene på stall Moen?

Det er strekker flere plasser, blant annet en litt kupert et på ca. 1000 meter like ved veien. Vi har muligheter for å ri, både ved og i elva. Samt masser stier vi kan ri inn på. Vi har også en fin fjellvei vi kan ri galoppintervaller på. Jeg liker meg godt på rettstrekka. Her både ri og kjøre intervaller. Denne er ca. 600 meter.

Hva er det beste med å jobbe med hest?

Det er som nevnt friheten man får sammen med dyrene. Jeg synes også stelldelen er givende og viktig. Hestene gir tilbake om man behandler dem godt.  Når man har dem på stallgangen hvor man børster, koser og gir dem en godbit. Ser man at humøret på dem er på topp. Hestene på stallen er på godt humør for tiden, slikt inspirerer.

Og hva er det verste?

Det er nok når det er skikkelig dårlig vær. Man kjører og ser nesten ikke foran seg. Såklart er det også travle dager innimellom. Noen ganger blir man sliten. Men heldigvis kommer man seg raskt ovenpå igjen. Kanskje litt ekstra nå i det senere, resultatene på stallen har jo vært over all forventning. Da klarer man greit noen dårlige dager innimellom.

Hva liker du best, ta del i treningen eller stelldelen?

Jeg liker begge deler. Jeg klarer ikke å skille på hva jeg liker best.

Hvorfor skal man krysse av Kuven Storm på V75 kupongen denne helgen?

Fordi han har vist god fremgang og trent godt hjemme i det siste. Han har en vinnersjanse. Men for egen del håper jeg på et fint løp og en fin premie.

Blir du nervøs før passhestene skal starte?

Jeg klarer å holde meg ganske rolig i forkant. Men når bilen skal slippe feltet, da klarer jeg nesten ikke å se på lenger. Så ja, jeg kan si jeg blir fryktlig nervøs.

Hvor stort var det når Kuven Storm tok sin første seier i deres regi sist?

Det var en skjelven opplevelse. Det var helt rått, jeg hadde ikke trodd han skulle vinne på den måten. Det kom en tåre etterpå. Og jeg gråt også når jeg så løpet i reprise. Vi har jobbet så mye med den hesten og det ligger mange timer bak. Eierene til Kuven Storm er også flotte folk. Og jeg er takknemlig for at jeg får lov til å ta del i hesten deres.

 

I morgen er Kuven Storm og Julie klare for V75 løp. Kan det bli seier?

 

Fremtidsplanenene dine, hvordan ser de ut?

Det er litt uklart. Men hesten vil alltid være med meg. Om jeg fortsetter å jobbe på sykehjem vet jeg ikke. Hest på heltid tror jeg ikke det blir. Jeg er iallfall veldig stolt av å være en del av teamet til Heidi. Hun tenker både på alle hestene og folkene rundt. Hun bryr seg like mye om en hest er dårlig eller god. Også de dagene hestene kanskje ikke har prestert slik man håpet.

Vi ønsker Kuven Storm og hans nærmeste lykke til i helgen. Husk at er SUPERPOTT i V75 på Klosteskogen lørdag! 13 millioner til en alenevinner
Spill før kl. 15:00