02.12.2018 12:08

Jeg er ikke helt fornøyd med sesongen

Marius Høitomt har markert seg som en av landets ypperste trenere. Han er nummer 9 på trenerstall statistikken i 2018. Stallen har kjørt inn over 3. millioner kr og tatt 55 seire til nå i år. Likevel er ikke Høitomt Junior helt fornøyd med sesongen. Han forteller at det er gjort endringer når det gjelder treningsunderlag. Hva er gjort? Hvor delaktig er far Eirik på stallen? Hvordan jobber teamet for å skaffe nye eiere? Hvem utgjør teamet?Hvor imponert er Marius over pappa Eirik som nylig passerte 200 kuskeseire til nå i år? Vi har også spurt hvorfor man skal sette hest i trening til Marius Høitomt. Svaret kom kontant! Marius kjører V65 på Sørlandets Travpark i kveld. Og varsler for en hest han kan vinne med. Les mer her:

Hvor fornøyd er du med sesongen som trener?

Jo, jeg er vel sånn passe fornøyd. Men forhåpningene var vel kanskje at sesongen skulle være litt bedre. Vi har nok gjort om litt på preparering av baner/sandbane både vinter og sommerstid. Det har manglet på skikkelige reklamehester i år, synes jeg.

Men du er på topp 10 listen og har kjørt inn over 3 millioner kr så langt, ikke dårlige tall?

Ja, det er bra det. Men forventningene var som nevnt litt høyere. Vi har plukket jevnt med seiere og vunnet en del hverdagsløp. For all del, vi kvalet tre klasseløpsfinalister og må jo være fornøyd med det. Det er ikke lett bare det. I sommer harvet vi den sandbanen litt for dyp tror jeg.  Det var en tabbe. Nå kjører vi slik at vognen går på sanden, og ikke siger ned. Formen på hestene var ikke slik den skulle være når det ble for dypt. Det har gått bra nå de siste månedene.

Hvor mange hester har du på stallen?

Jeg har 28 hester totalt nå. Det vil si at jeg har 22 hester på Tjølling og 6 stk åringer på banen.

Og på unghest fronten?

Jo, jeg synes ikke det virker så galt. Den 3. åringen som kanskje er den aller beste, Indiana Jon ble nylig operert. Han hadde en løs beinbit som lå i den venstre koden. Det føler jeg er en spennende hest for neste år. Han har vært fin i seiersløpene. Men slitt med å holde seg kurant helsemessig. Det var det godt å finne noen feil på han. Søsteren til Thai Donato, Thai Rhapsody kom nylig inn på stallen. Ei ustartet 3 års hoppe som skal gjøres klar for løp. Det er litt spennende.

 

 Marius er spent på 4 års sesongen til Indiana Jon (Foto: Stall Høitomt sin facebbok side)

 

Hvordan jobber du får å skaffe nye hester og eiere inn på stallen?

Nei, jeg har kanskje vært litt for dårlig på det i den senere tid. Jeg må ringe rundt og snakke med folk. Jeg kjøpte også Prodigious Tile og Birk Vinvar på klasseløpsauksjonen, disse er nå solgt ut. Man må ta litt om gangen.

Hvordan er tilgangen på hester?

Det har vært litt roligere i det siste. Men det er har jo vært bra med antall hest helt siden jeg startet opp. Men litt dårligere den senere tid. Det går i rykk og napp. Slik er vel denne bransjen. Og må er nok avhengig av noe skikkelig reklamehester.

Hvem utgjør teamet ditt nå om dagen?

Tommy Espeland er førstemann. Han er svært delaktig både med hester og baner. Ellers er Oda Fjeldberg med på heltid, hun jobbet tidligere hos Åsbjørn Tengsareid. Jeg har ellers med ei jente på 50 prosent stilling, April Karlsen.

Hvor involvert er din far Eirik på stallen om dagen?

Jo, han er veldig engasjert. Han har ansvar for de 6 unghestene som står på banen. Men han er også innom Tjølling et par ganger i uka. Han er også delaktig når det kommer inn nye hester på stallen. Vi diskuterer hestene da. Og han bøyer jo opp mange av hestene på stallen. Vi har et godt samarbeid.

 

 Eirik Høitomt følger opp hestens helsa, her sammen med Tommy Espeland. Tommy er stallens førstemann (Foto:Stall Høitomt sin facebook side)

 

Hva er målene for 2019?

Det er å plukke enda mer seiere. Og ikke minst hevde med i de litt større løpene.

Din far Eirik passerte over 200 kuskeseire for 2018 her forleden. Hvor imponert er du over han?

Det er utrolig bra. Jeg har jo naturligvis fulgt med han i mange år. Det er perioder det går opp og ned for han også. Men han kommer alltid tilbake, og plukker jevnt med seiere. Han er en harding som jobber hardt for dette, med mye reising. Han klarer også å vinne med hester som kanskje ikke er de beste. Jeg kan ikke si annet at jeg er imponert.

Du kjører Astrifer og Idborken på Sørlandets Travpark i kveld. Hvordan ser du på sjansene?

Jeg synes Astrifer er en bra hest. Han har imponert de to siste gangene før pausen. Men bruker å være bra etter pause. Det er en luring i dag. Eieren til Astrifer trener litt på stallen min på Tjølling, og jeg har litt samarbeid med han. Han har vært fornøyd med hesten. Idborken kjemper normalt sett om en premie i dag. Uten at jeg kjenner til dagsformen på hesten.

Hvem er V65 omgangens beste banker?

Det må vel være Waxen.

Hva ønsker Marius seg til jul?

Haha, det var et godt spørsmål. Jeg kan vel ikke si annet at jeg ønsker meg friske hester og folk.

Hvorfor skal man sette hest i trening til Marius Høitomt?

Fordi da får du en hest som skal holde seg frisk og fin. Forhåpentligvis blir det også forbedret. Jeg har flinke folk rundt meg. Vi holder fokus både på trening, helse og stell.  Vi har funnet mer ut av hvordan vi skal ta hånd om denne sandbanen. Det gjør også at vi har vunnet flere løp den siste tiden. Vi har planer om å hevde oss både på lang og kort sikt!

 

I dag er det interenasjonal V65 på Sørlandet. Kan Marius kjøre en vinner? Ellers er det flotte spilleløp i Frankrike på Vincennes. Det er også Grand Slam V75 på Mantorp. Våre eksperten spill finner du her: https://vinnerbongen.no/eksperten