03.12.2018 13:28

Jeg skal tilbake i toppen!

Nina Stene (27) er ei jente som ikke ligger lavt på forhånd. I 2016 endte hun på femteplass på landstatistikken for montèryttere. Etter en tid i Sverige og Frankrike er hun tilbake i Trondheim igjen. Nina har ambisjoner om å kjempe seg tilbake i toppen blant rytterne. I kveld skal hun ri Sea Samedi på Leangen Travbane. Duoen blir favoritter.  Hva kan Nina fortelle oss om hesten? Hva består hverdagen hennes av nå? Hvordan ser målene for fremtiden ut? Nina kommer også med forslag til forbedringer vedrørende lisens systemet for amatør kusker og ryttere. Les mer om jenta fra Trondheim her:

Hva består hverdagen din av nå om dagen?

Nå for tiden går det mest i jobb, trening og løp, og ikke så mye annet.

Vi vet jo du har hatt store mål som montèrytter, hva er status her nå?

Målene jeg har satt meg er ikke endret, og jeg er like ambisiøs som jeg alltid har vært. Men resultatene bygges ett løp av gangen, så jeg fokuserer kun på den neste oppgaven jeg har foran meg. Da jeg har vært så heldig å få bo, trene hester og jobbe både i Sverige og Frankrike fram til i sommer, så har det også gått utover oppsittene her hjemme. Jeg har nå noen få, men flinke hester jeg rir fast, og setter veldig stor pris på det. Men det er fortsatt en vei å gå før jeg har tilstrekkelig hestemateriell både her og særlig sør i landet til å yppe mot dem på toppen av landsstatistikken per dags dato.

Har du vurdert å flytte sørover slik at du kan kjempe helt i toppen?

Det er ingen tvil om at det er en stor fordel og nesten en forutsetning å være bosatt sør i landet for å få mange nok oppsitt til å kjempe helt i toppen av statistikken. Jeg kom meg opp til 5. plass nesten utelukkende med seiere og plasseringer på Leangen, så det er klart det frister å se hvor langt man kunne tatt seg med tilgang til langt flere hester og løp. Så muligheten for at jeg kan finne på å flytte på meg en dag finnes jo. Men i første omgang ønsker jeg meg flere oppsitt sør i landet, for å reise et stykke har jeg aldri vært redd for. Det tar tid å etablere seg på et nytt sted, og om jeg allerede vet at jeg har trenere og hesteeiere der som ønsker å bruke meg som rytter så har jeg et visst grunnlag å bygge videre på. Jeg skal tilbake i toppen, men veien dit blir til litt mens man går. Er også veldig takknemlig for at jeg har en fantastisk god sponsor i Riis Bilglass som støtter meg 100% i satsinga.

Hva synes du om lisens systemet for amatør ryttere og kusker, hva kan eventuelt gjøres?

Her er det mye som kan forbedres, og jeg mener man kan komme et bra stykke ved å ta små grep. F.eks. ved at amatører ikke skal betale etter de samme bøtesatsene som profesjonelle, gitt at de øvrige lisensbestemmelsene er som i dag.

Jeg synes også det er synd at amatører som kun rir og kjører løp ikke får ta seg betalt for jobben. At noen spisser kompetansen sin mot kun monté, eller kun kusking, eller kun trening er svært positivt for sporten.  Jeg mener det burde legges til rette for all satsning, ikke bare for trenerne. Å åpne for at amatører kan få trene én eller to hester for andre og ta seg betalt for jobben, kan også bidra til at langt flere får dekket opp utgiftene sine ved å ha travhest. Kanskje vil det også kunne ha en rekrutterende effekt på trenerspirer som får prøvd seg i liten skala, og som deretter kanskje ønsker å ta steget videre med trenerskolen og A-lisens.

 

 Nina Stene og Excellent News i aksjon. (Foto: Silje Theodorsen, SDT Foto)

 

Er du delaktig i trening av hest på fritiden?

Jeg har noen hester jeg rir intervaller eller hurtigjobb på nå og da, gjerne i forbindelse med at de settes opp mot løp.

Har du noen utøvere du ser opp til?

Det er mange dyktige ryttere, og det er vanskelig å ikke bli imponert av karer som Eric Raffin, Franck Nivard, Matthieu og Alexandre Abrivard. Her til lands synes jeg Johanne Ulrica Øveraasen er en svært god rytter som ikke får på langt nær den oppmerksomheten for prestasjonene sine som hun burde hatt. Er også veldig imponert av Siv Emilie Løvvold som rir like sultent og kalkulerende som hun har gjort i årevis.

Beste hesten du har ridd?

Blits Buitenzorg

Du rir Sea Samedi på Leangen i kveld, hva kan du fortelle om hesten?

Sea Samedi har jeg fått et veldig godt inntrykk av. På Östersund sist jeg red ble vi dyttet ut et spor to ganger av hesten som til slutt slo oss med en hals. Banen var også tung og ikke til vår fordel. Likevel kjempet han som en helt til mål, og jeg ble imponert over hvor sterk han var både i kroppen og skallen.

Spor 4 i volten, kan det by på problemer i startfasen?

Det tror jeg ikke. Det er en stor hest, men vi har god plass ytterst. Treffer vi starten er han veldig rask ut, og den farta trenger vi når vi skal hente 40 m på en sprint.

Så du tror dere vinner løpet, eller?

Ja, jeg tror egentlig det. Men jeg tror ikke vi kommer til dekket bord. 14. Fux Pride sitter jo tilsynelatende alltid igjen med krefter på slutten, og får han kontakt med feltet på et tidlig tidspunkt kan han bli skummel til slutt. Avskriver heller ikke kapable 13. El Muro B.R.

For spillere som fisker litt dypere kan 11. Ideal Va Bene være en luring om han får løpet sitt sydd opp.

 

 Nina Stene sammen med Master Mick T.H (Foto:Silje Theodorsen, SDT foto)

 

Det er snart jul, hva står høyest på ønskelisten til Nina Stene?

Seiere får man aldri nok av!

Vi takker Nina Stene for hun tok seg tid. Og at hun kom med gode innspill til montèløpet som går i V65 på Leangen i kveld. Husk at det er milliongaranti i V65 spillet her til lands for en alenevinner hver dag. Våre lag til kvelden, finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten