04.12.2018 10:10

Jeg har lært

Johan K. Eriksen (24) sender ut to stallhester i lunsjen på Drammen Travbane i dag, Skjetnefaxa og Gianluca B.R. Begge har gode sjanser for å kjempe i toppen. Kringeland Eriksen varsler endringer sko messig på en av dem. Og den andre er behandlet etter siste start. Vi har også spurt den unge treneren hvordan det står til på stallen. Han flyttet nylig til Sørlandets Travpark. Hvor mange hester står der? Hvem utgjør teamet? Hvordan opplevde han at Reime Kongen ble flyttet? Hvordan var tiden etter han kjørte hesten bort i Kriteriekvalifisering?

Hvor fornøyd er du med 2018 sesongen?

Jeg er ikke veldig fornøyd med sesongen. Ut ifra materiellet jeg har disponert, burde jeg levert bedre synes jeg. Men samtidig har vi vært med i Hoppederby finale med Got You B.R og Svensk Kriterie finale med Reime Kongen. Det klaffet ikke optimalt med løpsopplegget med noen av hestene. Så de kunne fort vært lenger fremme med litt mer klaff. Vi kan ikke svartmale det helt, selv om jeg ikke er fornøyd med sesongen. Per nå ar vi 16 stallseire, med to V75 seire.

Hva husker du best fra sesongen?

Det er helt klart når 3 åringene har tatt sine første seiere. Vi begynte jo ganske tidlig med seier med Nesvik `n. Det var min første vinner i kullet. Turen med Reime Kongen og kriterie finale, var naturligvis også en spennende opplevelse.

Du la opp til et vel ambisiøst opplegg med stallhesten Reime Kongen i Kriteriekvalifisering. Er dette noe du har tenkt mye på etterpå?

Ikke nå lenger. Det er klart at jeg tenkte på det den nærmeste tiden etterpå. Om jeg skulle gjort det igjen, så hadde jeg nok gjort det litt annerledes. Det vil si at jeg hadde kjørt litt roligere. Det får man ikke gjort noe med nå. Ovenfor eiere, oppdretter og andre tilknyttet hesten. Er det naturligvis kjedelig. Hesten får bare sjansen til dette en gang i livet. For egen del kommer forhåpentligvis sjansen igjen. Og da har jeg lært noe av hendelsen.

 

 "Jeg har lært noe av hendelsen der jeg kjørte bort Reime Kongen" (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Når man har lagt så mye jobb i en hest som Reime Kongen. Og han blir flyttet midt i sesongen. Hvordan føler man på dette?

Jeg fikk jo beskjed om dette før kvalifiseringsløpet han skulle gå på Bjerke. Det er klart at det er kjedelig. Man har jo lagt ned utrolig mange timer i disse unghestene. Og det er klart at det er ikke det man håper på. Er liksom da man endelig skal begynne å hente ut en del av det man har lagt ned. Men det er eierne som bestemmer. De betaler for dette. Og de ville jo ha hesten nærmere der de bor, det er forståelig. Jeg har brukt mindre energi på flyttingen av hesten, enn selve kvalifiseringsløpet jeg kjørte. At hesten flyttet kan jeg liksom ikke gjøre noe med. Men løpet jeg kjørte, kunne jeg helt klart gjort annerledes.

Du har nylig flyttet en del hester til Sørlandets Travpark, hva er planen her?

Jo, planen er at jeg har 14 hester der ute. De siste kom dit nå på søndag. Grunnen til valget er nok i første omgang at jeg kan konsentrere meg mer om treningen og hestene. En del ting må man gjøre selv om man driver på en plass om Inntjore. Det er flotte forhold på Sørlandets Travpark. De har ei veldig fin løype å kjøre i, bane og rettstrekk. Man blir også mer synlig og er mer med der det skjer. Jeg har ikke snakket med en eier på stallen, som ikke er positive til dette! Nå slipper eierne å kjøre langt inn i skogen for å se på hestene eller være mer med på stallen. Jeg er ung, sjansen min er nå. Og jeg må ta de valgene jeg føler er best for meg og eierne. Tanken er at det skal stå 16 hester på Travparken. Mens det skal stå 3-4 hester på Inntjore. Kjæresten min, Ida G. Thompson skal ta hånd om hestene som står på Inntjore. På Inntjore skal jeg leie ut bokser til amatører. Og det er allerede en del dyktige amatører som leier bokser av meg på Inntjore.

Hvordan jobber Kringeland Eriksen for å skaffe nye hesteeiere?

Jeg hadde en god start. Og vant ganske mye løp i starten. Jeg laget en hjemmeside i starten og føler jeg har vært god på informasjon.  Jeg tror ellers jeg er en person man kan samarbeide med. Jeg er vel ikke vanskelig som type. Det gjør vel at eierne kan forholde seg til meg. Jeg har også prøvd å være ærlig ovenfor eierne. Noen hester har jeg bedt eierne prøve en annen trener på, eller anbefalt salg på. Jeg prøver å ha en god dialog eierne.

Hvem utgjør Stall Kringeland Eriksen?

Dina Wesøy, Kamilla W Bertelsen og Maiken Morales er på heltid. Ida G. Thompson, Sandra S. Gjeruldsen, Nathalie Pedersen og Tom Helgesen er mye med på deltid. Jeg flyttet jo nylig til Sørlandet der det er to ungdommer som er med. Vilde Finsådal er en av dem. Hun spurte direkte om hun kunne få ha en passhest hos meg. Det fikk hun naturligvis. Hun tar derfor hånd om Skeie Trym. Det er mange med tilknyttet stallen.

Vi ser du har en del unghester på stallen, deriblant fire 2. Åringer. Hva kan du si om disse enkeltvis?

Jeg har trent Golden Daiquiri mye sammen med Preben Haagensen. Han er medeier på Welcome Malcolm. Preben har trent frem mye god hest på Inntjore. Og mener både Welcome Malcolm og Golden Daiquiri ligger veldig langt fremme. Golden Daiquiri er godt stammet og hun var bydd frem på auksjonen på Forus i fjor. Jeg likte hesten eksteriørmessig, og stammen var som nevnt svært godt. Hun ble delt opp i 100 andeler. Vi solgte ca. 60 andeler, de resterende andelene eier jeg og Ida G. Thompson selv. Vi har hatt noen eiersamlinger med grilling om sommeren. Og nylig var det julebord på stallen, 50 stykker deltok på middag og fest. Deriblant en del av disse eierne som aldri har vært med på hest før. Golden Daiquiri er snill og fornuftig. Hun virker sterk og vi har bevisst ikke vært så mye på banen. Jeg tror vi får glede av henne neste år. Og jeg tror det blir ei hoppe med stor fart. Ida G. Thompson er oppasser på henne, og de to har et nært forhold.

Av kaldblods 2. åringer har jeg Bork Viking, L.B Valborg og Fantomet. Treningsmessig er disse 3 hestene kommet veldig langt. Vi har ikke vært så mye på bane. Men det er styrke i dem. Og nå skal de etter hvert spisses mer. Alle disse tre hestene er installert på Sørlandets Travpark. De er kommet lenger enn det kullet jeg hadde i fjor per nå. På laktat tester ligger samtlige lenger fremme enn en hest som Reime Kongen. De har nok fått enda mer bakketrening i det kullet som er 3 år i år.

 

2 års hoppa Golden Daiquiri går ett spennende 2019 i møte (Foto: Ida G. Thompson)

 

Du sender Gianluca B.R og Skjetnefaxa til start i lunsj på Drammen i dag, hvordan synes du sjansene ser ut?

Skjetnefaxa har jo et fint løp på papiret. Hun har fått en del fart i kroppen. Ble behandlet for første gang hos Ole Einar Sem etter siste løpet. Det blir spennende. Jeg føler det er litt individuelt hvordan hestene svarer på behandling. Noe hjelper det nesten ingenting på, mens andre tar det mer til seg.

Gianluca B.R har et greit løp. Eirik Høitomt testet han en 500 meter på Sørlandet på søndag. Grunnen til at han ikke kjørte lenger var jo at han startet på tirsdag på Forus. Jeg ville ha en vurdering av balansen fra Eirik sin side. Følte ikke jeg kunne slippe Gianluca B.R helt av sist. Han ringte meg i går kveld og ville ha såler og silikon på fremme. Ellers blir det aluminiums sko rundt om.

Landschampion Eirik Høitomt kusker, hvordan er det å bruke han som kusk?

Det er veldig greit. Tilbakemeldingene fra Eirik er gode. Man får råd og hjelp av han. Jeg flytter jo hester om dagen og er på ny plass. Da er det viktig for meg å konsentrere meg om stallen og hestene her. Når Eirik kjører, så vet man at dette er i de beste hender.

 

 Skjetnefaxa stiller til start i Drammen i dag, hun bør ha gode sjanser (Foto: Dina Wesøy)

 

Du satser både som trener og kusk. Hva mener du om lunsjtravet?

For min del passer det ikke bra. Vi bor jo heller ikke til slik at det blir så enkelt med lunsjtrav. De aller fleste løpene går jo langt unna Sørlandet. Spill og hvor mye penger man sitter igjen med etter stevene, har jeg ikke peiling på. Så det blir litt feil og uttale meg om det. Jeg burde nok satt meg mer inn i disse tingene. Men selvfølgelig skulle jeg ønske at noen av disse løpene gikk på kvelden. Men det er ikke sikkert man klarer å ta inn igjen denne omsetningen fra lunsjen på kveldsløpene. Vil tippe det er mye av de samme kundene som spiller både på lunsj og kveldstrav. Og da henter man nok ikke disse pengene inn igjen i like stort omfang.

Målene for 2019, hvordan ser de ut?

Det skal bli et betraktelig bedre år enn i år. Jeg drømmer om å kjøre inn 2. millioner neste år.

Hvordan skal du få dette til?

Jeg har noen 3 åringer som ikke har hentet så mye penger enda i år. Jeg tror de skal få igjen for det neste år. Det samme gjelder de blivende 3 åringer. Om vi ser på trenerkarrieren min. Så føler jeg kanskje at det var enklere å vurdere hestene når jeg var på Frivoll Travbane. Nå er jeg på Sørlandet Travpark. Og jeg føler jeg har enda mer forutsetninger her for å rigge hestene til. Det er en stor fordel å ha en bane til rådighet, slik at man kan kjenne mer på hestene.

Og tilslutt, det nærmer seg Jul. Hva står høyest på ønskelisten til Johan?

Jeg mangler ikke noe. Jeg har både bil, småbruk, fine hester, en god kjæreste og hund. Jeg ønsker meg naturligvis et skikkelig år på travbanen i 2019. Og har god tro på det.

Vi ønsker Johan K. Eriksen lykke til i dag og i 2019. Kan stallen ha en vinner på lunsjen i Drammen i dag. Det er internasjonal V5, den starter kl. 1340.  Våre spill for dagen finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten