05.12.2018 08:11

Ukens hesteeier, Svenn Songe

Svenn Songe er en aktiv hesteeier. Han er aktuell som eier av Troll Svenn som starter i V75 Bonus på Bjerke i kveld. Hesten har tatt hele 10 seire i år! Vinnerbongen var med Svenn Songe på tur til USA i år. Vi oppfattet han som en person av hel ved. Rettskaffen, skikkelig, engasjert, sympatisk og snill er inntrykket vi sitter igjen med. Hvordan opplever han det å være eier av travhest? Hva er gledene med det? Når fikk han sin første hest? Hvorfor leverer Kjell Løvdal så gode resultater som trener? Hvorfor er hestens faste rytter, Helene Kolle så god? Hvilken hester frykter han mest før kveldens løp med Troll Svenn? Hva ville Svenn Songe gjort om han fikk styre i Norsk Travsport over en periode?  Les mer om Svenn her:

Hvordan oppstod trav interessen for deg, Svenn?

Nei, den kom i guttedager. Min far var interessert i hest. Først og fremst sporten og spillet. Jeg var med på banen i ung alder. Min mor er kusine til Kjell Løvdal. Eller det vil si far til Kjell døde i ung alder. Onkelen til min mor giftet seg med mor til Kjell etter hvert. Kjell var en 3-4 år gammel når de ble gift. Selv om vi ikke er blodmessig i familie, ser vi oss likevel som familie.

Du er Sørlending bosatt i Oslo, hva driver du med her?

Jeg jobber i eiendomsbransjen. Det er forvaltning. Det har jeg gjort i mange år. Mange forbinder dette med kjøp og salg. Det er ikke den delen jeg driver med, jeg jobber med utleie. Først og fremst av leiligheter.

Din første hest, når fikk du den?

Den første hesten jeg var med og eide het Dannor Lyn. En fiasko med 5 strake nuller. Det var en kort periode. Det var ikke grunnen til at jeg fortsatte som eier for å si det slik. Dette er snart 30 år siden. Den hesten jeg anser at jeg kom skikkelig i gang på eiersiden, var Troll Spik. Han var født i 2002. Trollgutt var min andre hest, så starten var god. Troll Spik var god, men manglet litt vilje. Han ble nummer 4 i Svensk Derby. Han hadde fysiske forutsetninger for å bli en topphest. Men skal en hest bli en topphest, må de ha den rette innstillingen til å gjøre jobben.

Har du eid mange hester gjennom tidene?

Ca. 15 hester har jeg vært delaktig i totalt.

Hvilken har betydd mest for deg som eier?

I forhold til innkjørte penger, så har Trollgutt vært den beste.  Han kjørte inn nesten 1,8 millioner kr. Han vant mange løp, blant annet i Frankrike. Men Troll Svenn er også en hest jeg har opplevd mye med. Så de to nevnte hestene skiller seg litt ut. Troll Svenn eier jeg sammen med mamma og pappa. Det gjør det hele litt ekstra spesielt.

 

 "I forhold til penger har Trollgutt vært den beste hesten jeg har vært med på", sier Svenn Songe. Her etter seier på Vincennes i 2010. (Foto:Privat)

 

Hva gir det deg å eie travhest?

Hm, tja si det. Nei, men det gir mye gleder. Man får mange fine opplevelser. Jeg liker å være rundt hestene jeg er med på, og føle på nærhet til dem. Jeg liker å være tilstede når det er løp. Det kanskje ikke så vanlig i den moderne tid. Føler vel kanskje at flere eiere ser hesten mer på avstand via tv for tiden. Jeg må være der det skjer. Som regel er jeg også innom hestene jeg tar del i når jeg er hjemme på besøk på Sørlandet. Når det gjelder selve løpet. Så har dette en fin prosess. Man velger seg ut et løp, ser på innmeldingslistene og tilslutt er man på startstreken. Med Troll Svenn blir det kanskje litt ekstra. Min far har vært litt syk i den senere tid, med blant annet kreft. Troll Svenn knytter oss sammen, og det er en fin ting å ha sammen i slike tider.

 

 Troll Svenn knytter familien sammen (Foto:Privat)

 

Er du en engasjert eier, hvordan forholder du deg under løpene?

Jeg er nok litt opp og ned. Jeg liker å være for meg selv. Jeg vil ikke ha folk rundt meg. Hvordan jeg forholder meg kan være litt ulikt. Det kan være alt fra høylytt maning at jeg følger med i fred og ro. Hvordan man oppfører seg under løp, har nok en sammenheng med hva man forventer av hesten på forhånd.  Når det gjelder Troll Svenn så har jo han vært en fantastisk hest. Jeg har dratt i gang en 12-13 ulike andelslag. Det er ikke alltid bare en motorvei der ting går rakt frem når man eier hest. Vel han har jo galoppert litt gjennom karrieren. Men om man leter etter problemer, så må man slutte med hest.

Vi har lagt merke til Kleppe Nido, en flott 2 åring du styrer andelslaget for. Hva forventer du deg av denne fremover?

En spennende hest. Han er jo etter Moe Odin og har samme mor som Troll Svenn. For å være helt ærlig så er han litt som Troll Spik fysisk sett. Kleppe Nido har med andre ord det som skal til å bli en topphest. Så det gjenstår det å se om han har den rette mentale innstillingen til å bli det. Det er jo det som avgjør om det blir en god hest. Min erfaring med kaldblods hester, er at de kan se bra ut. Men flere av dem er litt «tamme» når det begynner å dra seg til. Det kan man ikke regne på i forkant. Det er sikkert mye av det samme når det gjelder varmblodshesten. Man må iallfall få en hest som vil vinne. Nå går det jo en diskusjon når det gjelder innavl av kaldblodshesten. Og kanskje spesielt mye bruk av Elding. Man fremelsker jo en spesiell hest ved å gjøre dette. Tradisjonelt var jo kaldblodsen en sterk hest som kunne gå i sporene. Nå er det blitt en annen type hest. De er raske i mange tilfeller, men alle er ikke så raske når det drar seg til. Kleppe Nido er iallfall rette type hesten fysisk, stor, korrekt og springer fort. Så gjenstår det å se på den mentale styrken til hesten.  

Vi har også observert en voldsom interesse for Amerikansk travsport, hva er det som fenger så her?

Det er et godt spørsmål. Jeg var over til USA i forbindelse med trav første gang i 2005. Det var noe med måten man gjorde det på over der som fascinerte tror jeg. Man følger hestene på auksjonen på høsten som 2 åringer og følger dem frem til start. Jeg har tenkt mye på hva som fascinerer med dette selv, uten å finne et godt svar på det. Det er jo store kontraster til det jeg tar del i selv her hjemme med kaldblods.

 

 Svenn Songe har en voldsom interesse for Amerikansk travsport, her sammen med Muscle Hill (Foto:Privat)

 

Men varmblods hest eier du ikke, hvorfor?

Det var nok en grunnidé at det var enklere og lykkes som eier om jeg satset på kaldblods. Det er nok mest tilfeldigheter at jeg begynte med dette. Den dårligste hesten jeg har vært med på, var Four Stars Genius. Jeg er god kamerat med Geir Gudmestad. Han kjøpte inn hesten på klasseløpsauksjonen. Det var litt av det samme som vi snakket om tidligere her, når det gjaldt den hesten. Hesten ville nemlig ikke for mye når det nærmet seg mål.

Troll Svenn kommer ut som favoritt i kveld, hva tror du om sjansen?

Jeg kjenner jeg er spent før løpet. Det er jo derfor man holder på med travhest. Løpene er gulroten. Jeg leser meg ganske godt opp på selve løpet før start. Jeg ser på Bråtnesfaks og Horgen Lynet som de beste hestene i feltet. Men det har kanskje ikke vist all verden form i den senere tid. Kringeland Enok var god i V75 nest sist. Han så ut til å galoppere med vinnerkrefter. Kan han få teten her, så kan det blir en nøtt. Men Kringland Enok er kanskje best på sprint. Det blir spennende. Troll Svenn kan kjempe i toppen med den rette dagen.

 

Troll Svenn som føll (Foto:Privat)

 

Han har imponert stort sammen med Helene Kolle i montè i år. Hva tror du gjør henne til en så god rytter?

Det jeg opplever når hun rir Troll Svenn. Er at hun rir på instinkt. Hun gjør ting fordi at det føles riktig for henne og hesten. Det er mer slik, enn at det er planlagt og styrt. Hun tar de rette valgene.  Dette tror jeg er noe hun har i seg, som man kanskje ikke kan trene på. Jeg tror mange er like dyktige taktisk som henne. Med Troll Svenn har Helene iallfall angrepet på de riktige tidspunktene, tatt de rette valgene og vurderert tempo bra. Jeg tror Helene rir mye på intuisjon. For all del, man kan sikkert trene mye på disse tingene. Men Helene er såpass fersk, at dette må være litt medfødt.

Er du delaktig i «matching», trening etc.?

Hehe, hva skal jeg svare på dette da? Han starter der jeg vil for å si det slik. Neida, men jeg og Kjell er stort sett enige. Jeg føler dette med å velge ut løp og være i delaktig i «matching» gir meg en ekstra dimensjon. Dette er endel av det artige. Det er ikke alltid man får rett, men jeg føler iallfall jeg må få ta del i dette.  Hadde jeg hatt hest og bare fått beskjed fra trener at den starter her og der. Så hadde nok ikke opplevelsen vært den samme for meg.

En voldsom seiersgang for Kjell Løvdal i år. Hva gjør at han lykkes så som trener?

Først og fremst gode hester. Det er kanskje litt partybrems å svare dette. Men jeg har hatt hest hos Kjell i ca. 15 år. Metodikken hans er lik siden den gang. Det handler om å få tak i de rette hestene, som passer inn i hans system. Det som er hans styrke er at han jobber jevnt og trutt. Hestene går i et system, og det blir ikke sluntret unna på noe tidspunkt. Hestene blir trent, men ikke spesielt hardt. Kjell bygger stein på stein med hestene. De som har det i seg, utvikler seg til å bli gode løpshester, som tåler og gå en del løp.

 

Nå er jo du veldig delaktig som eier i Troll Svenn, en normal treningsuke for hans del. Har du noe inntrykk av den?

Jeg legger meg ikke opp i hvordan hesten trenes, bare så det er sagt. Troll Svenn kom til Kjell i Oktober som åring. Frem til i år har han stort gått annenhver dag. Da i en fast rute opp og ned bakker x-antall ganger. Det handler om å repetere. Nå i det siste har han heller gått ned litt på treningen, kontra å øke på. Troll Svenn er jo spesiell hest. Han har jo en del nerver i seg, og kan vel springe til han stuper. Så her handler det nok mer å holde igjen, enn å slippe til. Jeg oppfatter Kjell som en trener som ikke trener hardt, men jevnt. Slik at hestene får muligheten til å utvikle seg over tid. Man kan se på Troll Svenn og Trollgutt. Begge har mange like trekk utviklingsmessig. De blir bedre og bedre etter hvert som de går løp. Hestene er ikke «blodtrimmet» når de kommer ut i løp de første gangene.

Om du skulle styrt norsk travsport en periode. Hva ville du jobbet med for å få sporten og spillet til å vokse?

Det har jeg ikke noen hurtigløsning på. Det som kanskje er travsportens største problem er at det er så utrolig mange meninger. Det er nesten slik at om man spør 100 ulike personer, så får man 100 forskjellige meninger. Det er harde fronter i mange tilfeller. Jeg har ikke noe godt svar på dette. Som hesteeier, så føler jeg at det er en litt bortglemt gruppe. Man må ikke glemme at det er spillerne og hesteeierne som finansierer dette. Det burde man kanskje noen ta inn over seg. Man kan vel ikke si annet enn at de økonomiske betingelse er litt for dårlige. Jeg tror det er en vrien jobb. Om man ser rundt om i verden, så er det vel noen ganske få eksempler som har fått det bra til når det gjelder trav. Frankrike og til dels Sverige er vel land man kan nevne. Selv i disse landene har man utfordringer. De fleste landene som har drevet med trav, har gått nedover. Norge er vel faktisk et av de landene som har greid seg best. Det er ikke mange land i verden det er like bra å drive med hest i, som nettopp Norge. Det høres ikke alltid slik ut på folk. Man må huske at Frankrike er et land med ca. 70 millioner innbyggere. Det hadde blitt store omsetningstall om vi hadde hatt like stort innbyggertall her til lands. Jeg har ikke noe svar på spørsmålet ditt. Jeg tror ikke det er like enkelt som man skal ha det til. Og på mange måter er det en utakknemlig jobb for dem i Rikstoto og DNT. For å være helt ærlig så er jeg ikke særlig interessert i travpolitikk.

Vi ønsker Troll Svenn og Svenn Songe lykke til i dag. Hesten jakter sin års seier nummer 11. Den gangen er som sulkyløp, og Eirik Høitomt sitter i vogna. Det er V75 Bonus i kveld. Og 65 prosent går tilbake til spillerne. Vinnerbongen jakter som vanlig de gode spillene. Vi har jobbet i arkivet, og kommer til å gjøre dette utover dagen. Målet er å finne de gode spillene. Våre lag finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten

Lykke til med spillet!