07.12.2018 05:18

Ukens oppasser, Bjørn Steine

I morgen er det V75 på Forus Travbane. "Ukens oppasser" er det man må kalle ung og lovende. Bjørn Steine (20) tok tidligere i år ut fagbrev som lastebilsjåfør. Når det var i boks var det en ting som gjaldt for Norheimsund gutten, nemlig trav. Ferden gikk videre til Pål Buer på Forus Travane. Buer beskriver Bjørn som en positiv, omgjengelig og arbeidssom type.  I helgen er Bjørn Steine aktuell både som kusk og oppasser i V75 løpene. Vi har tatt en prat med han for å høre litt om veien dit han er nå, hva som er fremtidsplanene, hvordan han trives hos Pål Buer etc. Les mer her.

 

Den unge Steine er litt født inn i travet. Far, Håkon B. Steine er en av travets fargeklatter. "Alle" husker Håkon B. Steine fra da han kjørte jublende glad over mål til andreplass i Hoppederby med Vertigo Prinsesso i fjor. Steine familien er personene bak "Vertigo" hestene. Bjørn Steine har gjort seg bemerket i banen i den senere tid. Vi måtte derfor høre hvordan hans historie var.

 

Var det slik at du var litt forpliktet til å begynne med trav? Familien din har jo vært ganske aktive når det gjelder travsport?

Nei, vi har fått velge selv. På annen side falt det jo litt naturlig. Det var mange år jeg ikke var veldig interessert. I påsken for 4-5 år siden var jeg alene hjemme sammen med far. Da ble jeg sendt ut med hest etter hest. Da var jeg på en måte bitt av basillen. Siden har dette vært i hodet på meg. Man ble revet med av adrenalinet når det var løp. Og ikke minst denne gleden med å kjøre hest.

 

 En skikkelig travfamilie. Her ser dere Far Håkon fra høyre, på siden av han står barna plassert etter alder. Charlotte i blått, Victoria i rødt, Henriette i grønt, mens Bjørn står helt til venstre (Foto:Charlotte Svendsen, Charlottes travbilder)

 

Har du vært innom noen andre idretter?

Jeg har spilt litt fotball og gått på langrennsski i ung alder. Om jeg var spesielt god i dette blir vel ganske relativt. Jeg skal iallfall ikke skryte på meg at jeg var god i noe av dette.

Og hva gjorde du frem til du begynte å jobbe hos Pål Buer?

Jeg hadde sommerjobb hos Pål for ett par år siden. Pål ville vel egentlig ha meg i jobb i fjor sommer. Men da passet det ikke. Jeg var i lære som lastebilsjåfør og måtte derfor takke nei. Nå er fagbrevet på plass, derfor kunne jeg starte opp for fullt med trav nå. Jeg synes det er greit å ha et fag å kunne gå tilbake til, dersom noe skulle endre seg.

På skolen i klasserommet. Hvem var Bjørn Steine der? Den rolige eller "klassens klovn”?

Haha, jeg var vel litt begge deler. Det kom vel noen kommentarer i ny og ne.

Og nå er du begynt med trav på heltid hos Pål Buer, hvordan er dette?

Jeg har det helt topp. Pål er flink til å lære bort. Han har også orden på tingene. Så kan ikke si annet at jeg har det som plomma i egget.

Hva er din rolle i stallen?

Jeg har 10 passhester. Jeg er ellers med og kjører hurtig og gjør vanlig stallarbeid.

Hvilke passhester har du hos Buer?

Lucky Vegas, Quintana O, Helen Boko, Come Victory, Jon Snow, Maksi King, Skeie Sam, Vargas F, Charming Boom Bay og Maksi Muscles.

Hvordan er Pål Buer som sjef?

Han er som nevnt helt skikkelig på alt. En fagmann til fingerspissene. Han er også flink til å ta vare på dem rundt seg. Og legger merke til detaljer som andre ikke ser. Pål handler raskt om han ser noe bør gjøres. Pål er hel ved. Han gir klare tilbakemeldinger, og som regel stemmer det.

 

 Bjørn her sammen med svoger Stian Svendsen. Her kjører dem inn åringshoppa Vertigo Rubin. Hun er etter Moe Odin og Håketine (Foto:Charlotte Svendsen, Charlottes Travbilder)

 

Hvem utgjør teamet til Pål Buer?

Vi er tre stykker på heltid. Det er meg, Pål, Jasmin Ahlf og Ida Skjæveland. Per nå har vi 26 hester på stallen.  Vi disponerer 2 staller på Forus Travbane.

En normaldag for deg, hvordan ser den ut?

Vi begynner kl 07.00 på morgenen. Utslipp, møkking og kjøring. På ettermiddagen er det sko og stell av hester. Jeg er begynt litt i det små når det gjelder skoing. Det er en lang vei å gå. Det er et mål og kunne mestre å sko og balansere hester.

Passhesten din, Helen Boko. Hvordan ser du på sjansene?

Hun ser fin ut. Og har vært god i de løpene hun har gått. Så jeg håper hun skal være med helt der fremme. Sporet er jo ikke det beste, og det er noen gode hester hun møter. Men hun er god selv også. Van Der Meulen har vært veldig god, dette er nok den hardeste konkurrenten.

Den sikreste vinneren fra stallen denne helgen er?

Det er nok Rebella Matters. Hun har de beste forutsettingene. Men om det er noen sikker vinner, er jeg ikke sikker på. Hun virker iallfall til å være i form.

Du har fire oppsitt denne helgen. Ingen er mye spilt. Kan du overraske med noen av dem?

Det er veldig tillitsfullt for min del å få lov til å kjøre V75 løp. Det er vel tre hester som normalt kjemper om premie. Mens Come Vacation har en viss sjanse, dersom Rebella Matters ikke har dagen. Så kan hun dukke opp der fremme.

 

 "Det er veldig tillitsfullt for min del å få lov til å kjøre V75 løp til helgen", sier Bjørn Steine (Foto:Charlotte Svendsen, Charlottes Travbilder)

 

Hvordan forbereder du deg før løp?

Jeg studerer mye i løpsarkivet. Jeg leser også fagpressen og andre kommentarer. Jeg forsøker å gjøre hjemmeleksen min.

Du har vunnet 8 løp på 93 starter til nå i år. Hva tror du er dine beste og dårligste egenskaper som kusk?

Det føler jeg andre får svare på. Men for egen del så føler jeg det er mye jeg kan bli bedre på. Voltestart er iallfall en ting jeg bli enda bedre på.

 

Hva tror du skal til for at man skal lykkes som travtrener?

Det er nok å opparbeide seg mye kunnskap. Slik at man er klar til å stå på egne bein. Man må lære seg alt i fra trening til balansering av hest. Det er så mange flinke i dag, at man må være god selv også.

Vi skal snart inn i ett nytt år. Hva kan vi forvente oss fra Stall Buer i 2019?

Vi får da håpe det går like bra som i år. Og gjerne litt bedre også.

Og fremtiden til Bjørn Steine, hvordan ser den ut?

Det vil tiden vise. Jeg skal tråkke i disse trenerstallene i årene som kommer iallfall. Målet er å lære. Det kan bli aktuelt å prøve seg utenlands. Jeg skal iallfall være her jeg er et par år nå, så får vi se. Jeg trives godt på Lura hvor jeg bor. Det er bare 3 min med bil unna stallen til Pål Buer. Jeg har allerede skaffet meg en bra vennekrets i området. Dette er med andre ord helt topp.

 

 "Jeg tråkke rundt i trenerstaller for å lære, det er heller ikke umulig jeg drar utenlands en periode", sier Bjørn Steine.

 

Vinnerbongen ønsker Bjørn Steine lykke til i helgen. Bjørn er en «coming man»! Det superpott i V75 på Forus denne helgen. En alenevinner kan stikke av med 13. Millioner kr. Våre eksperten bonger finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten