12.12.2018 13:12

Formstallen til Kjetil Helgestad

Kjetil Helgestad har virkelig sving på stallen om dagen. Etter en litt famlende vår/sommer leveres det på et høyt nivå om dagen. I kveld sender Kjetil Helgestad ut tre hester i V75 Bonus på Bjerke. Hva kan treneren fortelle? Vi har også hatt en lengre prat med Kjetil. Hvordan ser det ellers ut på stallen? Hva betød tiden i USA for Kjetil? Hva har Steinar Nordengen betydd for travet på Toten? Kjetil merker det er en tøffere hverdag mht å skaffe nye hester. Kjetil avslører også at han ikke er fremmed for å flytte utenlands igjen. Les mer her.

Kjetil Helgestad er ute og kjører hest når vi ringer han. Mannen snakker såpass "breial" dialekt. Og med litt støy fra hesten han kjører. Finner vi ut at det er best Espen Edvardsen tar en prat med Helgestad. Han snakker nemlig samme "språk". Vi setter i gang.

Utrolig imponerende resultater av Stall Helgestad den siste tiden. Hva tror du er grunnen til dette, Kjetil?

Det er ikke så lett å finne en konkret grunn. Som de fleste vet gikk det jo dårlig i vår og sommer. Jeg tror en del av årsaken var mye støv og litt småtteri. Hestene var syke, og gikk ikke noe særlig. Vi måtte ta noen grep. Hestene er blitt gradvis bedre.

Før har du jo hatt staller på litt ulike plasser. Nå er du vel stasjonert like ved trenerskolen på Starum. Har du funnet «metoden» på den nye plassen?

Ja det synes jeg. Vi har jo en veldig fin rakbane. Vi kan få mye vann på den, og vi kan kjøre 2-3 hester i bredden. Det som kanskje har vært litt av feilen. Er at hestene har fått litt hardere trening enn det vi har trodd. Vi har brukt laktat og pulsmåler. De siste månedene har jeg gått litt tilbake på det jeg drev før. Det vil si mindre hjelpemidler, og mer på følelse. Samtidig kjører jeg nok også litt mindre med hestene. Jeg føler hestene har mer overskudd nå, samt at jeg har litt mer kontroll når vi kjører mindre. Når vi får inn nye hester. Så er de som oftest godt trent. Det gjelder i mange tilfeller da å få opp eller holde humøret på dem. Samt at man må sørge for at beina er friske.

Hvor mange hester er du trener for?

Jeg har ca. 50 hester i min varetekt. Det er plass til 11 på Biri Travbane. Mens det er plass til 40 hester på gården. Vi har alle åringene på gården. Mens det står noen 2 åringer og løpshester på Biri. Vi prøver å bytte litt på dette. Hester som er litt spesielle eller trenger en del banejobb, er greit å ha på Biri. Det er Ann Kristin Rasmussen som har ansvaret for de hestene som står på Biri.

Hvilke personer utgjør team Helgestad?

Det er jo meg, Ann Kristin Rasmussen, Joakim Rasmussen, Ane Hammersborg, Synniva S. Husby, Andrea B. Braaten og Leni Holen Berg. Leni er oppasser for Always On Time og er på deltid. Joakim Rasmussen er førstemann på gården. Det har hjulpet mye for min del etter Joakim ble en del av laget. Det er en fordel for meg at det ikke bare er meg og jentene i stallen. Han er også god på de vanskelige hestene. Så da slipper jeg å kjøre alle disse selv. Det gjør at jeg også får bedre kontroll på hestene. Både Joakim og Synniva har gått trenerskolen.  Bror Helgestad som er min bror er også med på laget. Han er en slags vaktmester, veterinær og altmuligmann. Bror er Senterpartiet mann. Og vil ta opp kampen om ordførerkjedet i Østre Toten om dagen.  

Avery var tilbake som en herlig vinner på fredag. En hest vi forstår det har vært en del utfordringer med. Hvor godt var dette for deg?

Det er en hest som betyr mye. Han ble kjøpt på klasseløpsauksjonen og så fryktelig fin ut tidlig. Det var et naturtalent litt over normalen. Han fikk et beinbrudd som 2 åring, og måtte stå på boks i 8. måneder. Vi fikk han i gang etter hvert. Men etter flere seire fikk hesten en gaffelbåndskade. Han fikk en ny gaffelbåndskade i sommer. Vi hadde eiermøte, og det ble bestemt å gjøre litt motsatt av det som ble anbefalt. Vi kjørte nesten som normalt fra dag 1 med hesten. Han ser bedre ut enn på lenge. Og ja, det var en voldsom opptur da han vant på fredag. Det er også en spesiell hest, så utrolig livsglad. Det ser ut som en varmingsvinner nesten hver gang han starter. Det er V75 på Bjerke romjulen som er neste mål for hans del.

 

 "Avery ser ut som en varmingsvinner hver gang han er i banen", sier Kjetil Helgestad (Foto:Silje Gjengesdal)

 

Vi går snart inn i et nytt år, målene fremover. Hvordan ser de ut?

Det er ikke så lett å sette opp mål. Det har jeg vel egentlig gjort hvert år siden jeg startet opp.  Jeg håper vi kan fornye oss litt med hensyn til hestemateriell. Jeg håper det går mer jevnt med hestene enn det vi har opplevd i år, det er tungt med «downperioder». Gjør man det jevnt bra, så kommer som regel også høydepunktene.

Du sier fornye hestemateriell, hvordan jobber du for å skaffe nye eiere?

Det er liten tvil om at det er utfordrende tider på den biten. Man nå ordne andelslag og kjøpe nye hester. Når jeg startet kom det inn 25-26 hester uten at jeg en gang tok en telefon. Nå er det mer krevende. Det er tøffere kamp om hestene. Det er noen trenere som snoker litt rundt. Jeg synes ikke det er en helt sunn utvikling. Men man må vel regne med dette, når det er mindre hester og flere trenere. For oss trenere er også informasjonsdelen blitt mer viktig.

Hvordan er du på informasjonsdelen ovenfor eiere?

Jeg bruker telefonen mye. Jentene er også veldig flinke til å legge ut ting på Facebook. Både resultater og når hestene starter. Vi filmer også jobbene på rakbanen jevnlig, samt hurtigkjøring med hestene.

 

Den beste hesten Kjetil Helgestad har trent er?

Det er ikke lett. Det er noen som skiller seg ut. Avery, Always On Time, Diadora B.R og Super Tail. Tord Viking har også vært et eventyr. Alle de nevnte har jeg hatt på stallen ganske lenge. Og jeg har bygd dem opp slik som jeg vil ha dem over tid. De aller fleste har vært gode over flere år, og tjent mer og mer penger. Jeg føler det er viktig at hestene ikke bare går 5 løp som 3 åringer, så er det over. Det er viktig for norsk travsport og eiere at hestene kan prestere over tid. Jeg hadde jo Diadora B.R som 2, 3 og 4 åring. Hun har kriget i tøffe lag i flere år nå. De siste årene i Frankrike.

 

  Tord Viking er en hest som har betydd mye for Helgestad, her etter seier (Foto:Eirik Stenhaug/NR)

 

Største seier som trener?

Diadora B.R sin seier i Jarlsberg Grand Prix. Her hadde det vært en del problemer i forkant av seieren. Hun var jo god hele tiden, men foran dette løpet trøblet vi. Får å få til dette. Følte jeg at jeg måtte ta i bruk alt jeg har lært helt fra barndommen av, for å få skikk på henne.

Vi inn i en kaldere med vinter og snø. Hvordan er det å være travtrener da?

Det er en tøff årstid. Det verste er nok når det skifter fra 5 kalde grader, til 5 varme grader. Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg blir mindre og mindre glad i denne årstiden med alderen. Jeg må si en filial i Frankrike frister. Tenk å være der vinteren i gjennom med fine unghester og store luftegårder til hestene. Det er en tanke som har slått meg litt. Her kan man trene akkurat som man vil hele vinteren. Mens her til lands, må man kanskje stå over noen økter som følge av barfrost. Man skal heller ikke se bort fra at hestene er en 40-50 meter bedre når man kommer

Dette er spennende. Hvor realistisk er Frankrike planene, Kjetil?

Det er en tanke som har slått meg, jeg leker så absolutt med den. Man skal jo fornye seg og følge med i tiden. Dette er noe så mange ikke har gjort. Og det er en liten drøm for meg.

Du var jo en periode i USA og jobbet for Trond Smedshammer. Hva sitter du igjen med av minner fra denne tiden?

Dette var 100 prosent bra. Må si at jeg ble fascinert av Amerikansk travsport. Hadde ikke min mor blitt kreftsyk. Så hadde jeg nok kanskje vært der enda. Man lærer mye om trening av travhest og hvordan man skal drive en stall. Når man blir satt til å kjøre av sted i kanskje 8 timer med en starthest, i et land man ikke kjenner. Så lærer man seg også å kunne stå på egne bein. Tiden over der var fantastisk. Jeg anbefaler absolutt dette til andre. Man trenger ikke nødvendigvis å dra til USA. Men å søke nye impulser tror jeg er viktig. Vi var en gjeng sultne nordmenn i USA. De aller fleste har blitt travtrenere i ettertid.

Hva har du tatt med deg av dette til Norge?

Jeg har tatt med meg mye. Men jeg er jo oppvokst på gård og kommer fra en travfamilie. Dette gjør nok at det ligger mye i blodet mitt helt fra barndommen av. Jeg er nok litt gammeldags, og liker å lese hestene. Man må lære det grunnleggende. Smedshammer kommer jo fra den samme type familie som meg. Trond drev derfor med mye av det jeg hadde lært fra barndommen. Så det forsterket egentlig bare hvor viktig det grunnleggende når det gjelder hest er.

Du har en del unghester på stallen. Er det noen vi skal følge litt ekstra med neste år av dem?

Bokli Lykke er ei fin 2 års merr. Hun har en fin stamme, og jeg forventer meg litt av henne. Yankee Pride er også en spennende 2 åring. Han gjorde unna mønstringsløpene på en fin måte. Jeg har flere som ser bra ut. Noen av dem har vokst en del, og blitt store. Dette blir nok hester som er litt senere i gang.

Du sender 3 hester til start i V75 Bonus i kveld. Hva kan du si om hestene?

Vest Odin: Har vært litt vrien å få skikkelig i gang. Hesten har ikke hatt den enkleste gangen. Han trenger nok litt løp for å være opp mot det han var tidligere. Blir samtidig bedre og bedre for hver start. Jeg håper og tror han kan hevde seg utover vinteren. Det er nok litt tidlig for han med tanke på seier.

Hands Up: En ganske bra hest. Men har ikke flaks med sporene. Har lyst hun skal gå i rygg i kveld, og kjøre litt i «haugen». Målet er å kjøre litt tilslutt med henne, om det løser seg.

Europa: Har vært positiv. Spor 8 med et lite felt, trenger ikke å bli feil. Hun fortjener en seier snart, den kan komme i dag. Må tidlig på bongen.

 

 

Always On Time til venstre og Princess Corner er klare for helgens løp. (Foto: Toten Trav AS) 

 

Og hestene som starter til lørdag, hvordan ser du for deg dette?

Always On Time: Trakk jo spor 11. Har vært en frontrunner hele tiden. Men sist viste han seg god bakfra. Har jo hatt hesten lenge og bygd han opp. Var ikke noen god 3 åring. Voldsom utvikling på hesten. Han er også blitt god på 2100 meter. Det er ikke så farlig om han fikk spor 11. Nå får han et fint løp oppimot finale med Solvalla den 26. des. Vi får kjøre tilslutt.

Princess Corner: Ei utrolig god hoppe. Vant med nesten full tank på fredag. Det er et utrolig steg i henne. Hun kjemper normalt helt i toppen.

Princess Corner eies av Team Toten Trotters. Steinar Nordengen er «primus motor» her. Hva kan du si om Nordengen?

Steinar Nordengen er en ekte Totning. En veldig bra mann. Steinar er full av idéer. Og har også ett bra kontakt nett. Kristian Skeie leter stadig etter spennende hester på vegne av Nordengen. Steinar bidrar med utrolig mye, både ovenfor meg og norsk travsport. Han er også en rolig og behagelig person. Det skulle vært flere som Steinar Nordengen. Kjøper spennende import hester, drar i gang andelslag med nye folk, satser på unghester og server de nye eierne på en svært bra måte.

Og tilslutt, hvordan ser den perfekte julemiddagen ut for Kjetil Helgestad?

Det er ribbe og pølse til hovedrett. Også tar vi pinnekjøtt til dessert.

 

 Diadora B.R har stått for den største trener seieren til Helgestad. Her sammen med kusk Thor Borg på Bjerkebanen (Foto:Eirik Stenhaug/NR)

Vi ønsker Kjetil Helgestad og hans stab lykke til videre. Kjetil er virkelig en flott representant for travet på Toten. Husk at det er V75 Bonus på Bjerke i kveld. Kan Helgestad trene frem nok en seiershest i kveld? Våre lag til omgangen finner du her: https://vinnerbongen.no/eksperten

 

Vi tilbyr også Tipspakke mot helgen. Forhåpenligvis sørger for harde pakker under juletreet. Vi skal iallfall gjøre alt vi kan for å jakte de "gode spillene"
Tipspakken inkluderer tips til Biri fredag, Bjerke lørdag og Sørlandet søndag. Tipsene kan du kjøpe for 299,- kroner. Tipspakken finner du her: https://vinnerbongen.no/pakkekampanje/24