13.12.2018 21:19

Ukens oppasser, Amalie Ødegård

Ukens oppasser er ei ung lovende jente. I høst tok hun sin første kuskeseier sammen med sin egen Sugar Road. Amalie Ødegård (17) brenner for travhesten, og har tidligere drevet med ponnitrav. Sandefjord jenta går på toppidrettlinjen i Sandefjord med trav som hovedfag. Til daglig er hun fast inventar på stallen til Åsbjørn Tengsareid. Og til helgen seler hun ut passhesten Xante i V75. Hva kan Amalie fortelle oss om hesten? Hvordan er Tengsareid som sjef? Hvilke passhester har hun? Hvordan var det å vinne sitt første travløp? Hvem er forbildet? Hva er fremtidsplanene? Les mer om Amalie her:

Vi møter en veltalende ung jente på telefonen torsdag ettermiddag. 

God kveld, er alt bra med Amalie?

Det vil jeg si, jeg gleder meg til helgen. Og på søndag drar jeg på ferie til Florida. Det skal bli deilig. 2 uker uten hest høres dog litt spesielt ut.  Det kan hende vi kan komme oss ut og få sett hos noen trenere der. Men det er ikke noe som er planlagt.

Hvordan oppstod din travinteresse?

Jeg har vel drevet med hele livet.  Jeg er født i en travfamilie. Og vi har hatt hest hjemme helt siden jeg ble født. Jeg har også drevet på ponnitrav. Jeg er datter av Finn Ødegård. Han er igjen sønn av Dagfinn Ødegård. Også han har hatt en del hester gjennom tidene. Vi hadde ponni hjemme før jeg ble født. Så hesten ble jeg tidlig introdusert for.

Du vant også ditt første løp som kusk i høst, hvordan var dette?

Jeg det stemmer. Dette var veldig gøy. Hele seieren var jo spesiell. Sugar Road er jo familiens hest. I tillegg er det eget oppdrett. Det gjør det litt ekstra. Jeg eier Sugar Road sammen med min far.

 

 Amalie tok den 9. okt sin første seier som kusk. Hun vant da sammen med Sugar Road som hun eier sammen med sin far (Foto:Privat)

 

Hva studerer du?

Jeg går på toppidrettslinjen i Sandefjord. Det er trav som er mitt fag. Det er ingen andre i klassen som driver med trav. Men det er et par andre som driver med sprangridning.  Jeg utplassering hos Åsbjørn Tengsareid 3 ganger per uke. Jeg er da i stallen fra morgenstunden av, frem til kl 11.30.

Planene etter endt skolegang?

I utgangspunktet vil jeg studere videre. Men jeg synes det er veldig fint å drive med disse hestene også. Så vi får se hva det blir til.

Hvilke passhester har du?

Xante, Gianluca B.R, Scarlet Creation, Stjernedryss, Sugar Road, Troja Face, Trø Ennius og Trø Loke.

Hva gir det deg å holde på med hest?

Jeg synes det er utrolig givende. Ikke minst når man får resultater av de timene man legger ned sammen med hestene. Det betyr nok mest.

Hva liker du best, ta del i treningen eller stell av hest?

Jeg liker begge deler godt. Det er givende å stelle hest. Men også spennende å ta del i treningen.

 

 Amalie har også montèlisens. Her ser dere henne sammen med Neslands Faksen. Drakten hun har på seg har vunnet mange løp. Det er nemlig den tidligere drakten til Kristine Kvasnes(Foto:Privat)

 

Hvor mye tid bruker du i løpet av en uke på stallen?

Det blir jo en del. Jeg er jo som nevnt utplassert tre dager. De dagene bruker jeg også å dra tilbake til stallen på kveldstid. Jeg er vel på stallen omtrent hver ettermiddag/kveld. Det kan bli seine kvelder ja. Men jeg liker dette veldig godt.

Hvordan er det å være med i Team Tengsareid?

Jeg trives veldig godt. Man lærer mye, og Åsbjørn er flink til å lære bort. Miljøet er godt, med gode folk knyttet til stallen. Jeg synes Åsbjørn er en god sjef. Man får muligheten til å prøve mye selv, og han gir rom for at man lærer av egne feil.

 

 "Jeg synes Åsbjørn er en god sjef. Man får muligheten til å prøve mye selv, og han gir rom for at man lærer av egne feil", sier Amalie Ødegård. Her ser dere Tengsareid kuske Will Prinsen til seier i Derby i 2017. (Foto:Eirik Stenhaug/NR)

 

Basen i treningsopplegget til Åsbjørn Tengsareid, hvordan ser det ut?

Vi kjører nok ganske mye i en bakke. Hestene er som regel sterke. Bakken er ca. 500 meter med mye stigning. Ellers har vi en løype i skogen på ca. 2 km vi kjører hestene mye i. Bakken ligger i slutten av løypa. Så vi kan velge om vi kjører intervaller i den, eller kjører løypa rundt.

Vi ser den en spennende 2. åring på stallen, Thai Swagger (Muscles Yankee-Toffifee D.) Hvordan ser denne ut?

Han ser veldig fin ut. Det er Kristine Bø som har ansvaret for denne. Hun er delaktig på stallen og har to hester hun er oppasser for. Utover henne er Silje Andreassen (Åsbjørn Tengsareid sin samboer) med på stallen. Andrea Emilie Frednes skal også være med på stallen i helgene fremover.

 

Du sier du drev med ponnitrav, hvordan var denne erfaringen?

Det er en kjempeflott rekrutteringssport. Man lærer det mest grunnleggende ift hest og trav. Samtidig får man mange venner og kontakter. Mange av disse har man nok gjennom hele livet. Jeg vant en del ponniløp. Vi hadde to ponnier, som jeg eide sammen med brødrene mine. De er ikke aktive i travsporten lenger. Men de er såpass interesserte at de følger med når hestene våre starter.

Har du noen forbilder innen travet?

Jeg må si Åsbjørn Tengsareid. Mange vil kanskje tenke at jeg er forpliktet til å si det. Men Åsbjørn er utrolig dyktig, både som trener og kusk. Han tar vare på de sjansene han får, og kjører stort sett gode løp. Han kjører ikke hestene i bunn hver gang, Åsbjørn kan tenke litt fremover for hestenes del.

Du har også montèlisens, noen planer med dette fremover?

Jeg har ikke de store planene.  Men jeg har lyst til å fortsette å utvikle meg. Det vil si at jeg gjerne vil ri og kjøre flere løp. Jeg tenker mye før jeg skal kjøre/ri løp. Jeg blir nok ofte litt nervøs. Dette er noe jeg må jobbe med. Men det kommer vel mer når jeg får litt rutine.

Og til helgen seler du ut Xante i V75, hvordan virker hesten nå om dagen?

Han virker fin. Humøret er iallfall veldig bra. Men etter den siste innsatsen blir man jo litt betenkt. Han fungerte ikke som best. Han gikk skoløs da. Så denne gangen setter vi sko på igjen. Hesten har iallfall sett fin ut i trening i det siste.

 

  Amalie ser dere her sammen med V75 hesten, Xante (Foto:Privat)

 

Blir du nervøs i forkant av løpene til passhestene?

Jeg blir nok nervøs også her. Jeg føler det går bra frem til oppvarming. Men etter dette kjenner jeg på nervene.  Da får man liksom ikke gjort så mye mer og mister litt kontrollen. Da ser man om det man har gjort, er godt nok.

Hvordan ser livet til Amalie ut om 5 år?

Forhåpentligvis driver jeg på med noen studier. Så har jeg flyttet ut hjemmefra, og funnet meg en plass å bo. Så håper og tror jeg at jeg driver med hest ved siden av dette.

Vinnerbongen ønsker Amalie Ødegård lykke til i helgen, og ikke minst fremover. Artig at vi blir kjent med nok ei jente om kommer fra ponnitravet! Vi kommer til å være på plass live på Bjerke denne helgen. Stall Vinnerbongen-Goldstile har egen starthest i sølvdivisjonsfinale. Så dette blir en spennende helg. Vi kommer også til å være på plass live under Biri løpene på fredag.