11.01.2019 10:20

Ukens oppasser, Cecilie Kristiansen

Ukens oppasser er ei jente som flere ganger har trukket tilbake til hesten. Hun har prøvd seg noen ganger i barnehage yrket, men hesten trekker henne tilbake til oppasser jobben. De to siste årene har hun vært med på laget til Team Buller`n og Malmin. Cecilie Kristiansen (27) begynte med hest tidlig. Og bodde heller ikke langt unna Tor-Martin Moe. En periode var hun oppasser for selveste Moe Odin. Hva gjorde Moe Odin så spesiell? Hvem er hennes favorittpasshest? Hva gjør at hun trekker tilbake til oppasser jobben? Hvordan ser en normal dag ut for Cecilie? Les mer om henne her:

Vi treffer Cecilie på telefonen. Hun er nok ei litt forsiktig jente som ikke snakker høyt om seg selv. Men at jenta har lag med dyr og hesten er det liten tvil om. Hun begynte også tidlig med hest, og har prøvd andre yrker. Men hesten drar henne tilbake til stalljobben. De to siste årene har Team Buller`n og Malmin vært så heldige at de har hatt henne med på laget. Og seire på oppasser hestene har det så absolutt blitt. Vi hører om hva Cecilie har å fortelle oss.

Hva fikk deg til å begynne med trav?

Interessen for hest kom i tidlig alder, jeg var vel en 7-8 år når jeg fattet interesse for dette. I tillegg bodde jeg ikke langt unna Tor-Martin Moe. Jeg ble derfor delaktig i stallen her, samt ble med litt på travløp. Jeg kjøpte min egen hest for konfirmasjonspengene, Frances Knight het hesten. Den startet litt i montè blant annet. Jeg red også noen løp selv på den hesten. Det var artig å ri løp, men jeg ble så nervøs, at det var bedre andre tok seg av dette med å ri løp.

Hva tar du med den fra tiden hos Tor-Martin Moe?

Han er jo ekstremt flink til å lese hesten. Han er en utrolig flink trener, resultatene taler vel også for seg. Han er en mester til finne den rette treningen til hver eneste hest. Jeg tar med meg mye videre fra tiden hos han. Han er utvilsomt også en som er god til å lære bort. Tor-Martin tok seg god tid til dette, satte seg ned og forklarte etter beste evne. Liten tvil om at jeg har hatt godt av tiden hos han.

 

 Cecilie har brukt mye av jentedagene sine i stallen til Tor-Martin Moe, her ser dere Moe Odin sammen med Asbjørn Mehla. (Foto:Eirik Stenhaug/Nr)

 

Praktiserer du mye av det du lærte hos Tor-Martin i dag?

Ja, det til jeg absolutt si. Jeg har jo også noen kaldblodshester jeg er oppasser for i dag. Jeg tar med meg en del av hvordan Tor-Marin trente hestene over på mine. Tor-Martin trener ganske hardt, han gir også hestene mye mengde trening. Jeg tok lærling tiden min hos Tor-Martin Moe og praktiserte hos han i tre år, før jeg tok fagbrevet innen hestefaget. I og med jeg var mye hos Moe før denne tiden, har jeg vært mange år til sammen på stallen hans.

Hva gjorde du etter lærlingtiden?

Jeg har jobbet med litt forskjellig, blant annet i barnehage. Jeg har også vært en tur og jobbet hos Åke Svanstedt i 3 måneder. Deretter var jeg en tur innom barnehage yrket igjen. Men hestene trakk meg tilbake, etter dette dro jeg til Buller `n. Jeg har vært her i ca. 2 år nå.

Hvor fascinert ble du av den amerikanske travsporten?

Jo, det er veldig fascinerende. Jeg er glad for at jeg dro dit og fikk oppleve dette. Det er ganske annerledes enn hva man er vandt med her hjemme. Det frister litt til gjentakelse. Jeg var i New Jersey i løpssesongen. Om jeg skulle dratt over igjen ville jeg nok prøvd meg i Florida på vinterstid.

Hvilke passhester har du?

Luxury Tile, Uendy Z.S, Hold Me Quick, Lady Lane, Jack Lane, Fighting Love, Satri Ø.K, Mai Oda, Uni Lest og Olympic Tile.

Har du møtt noen hest på din vei som betyr litt ekstra for deg?

Ja, den hesten har jeg nå. Hun heter Satri Ø.K er og er 3. år. Jeg har et veldig nært forhold til henne. Jeg er veldig glad i henne, og har holdt på med henne helt siden hun var åring. Jeg var med på innkjøringen og med henne helt fra starten. Liten tvil om at det er spesielt når man starter sammen med dem så tidlig. Det ei fin hoppe med veldig fin teknikk. Jeg tror dette blir en ganske god hoppe. Det skal også sies at jeg er medeier i henne selv. Jeg er veldig spent på henne fremover.

 

 3 års hoppa Satri Ø.K betyr mye for Cecilie. Vi skjønner det også slik at det er ei hoppe hun forventer seg mye av i år: (Foto:Privat)

 

Hvilken seier husker du best som oppasser?

Det er nok da Bork Odina vant en finale i hoppecupen i fjor. Den henger høyt, det var artig.

Trives du på stallen til Buller`n og Malmin?

Jeg trives veldig godt ja. Det er et godt og samlet team. Samtidig er det gode treningsforhold, fine hester og jobbe med. Og det virker til at hestene trives her. Det er store luftegårder de kan kose seg i hele dagene, det er også en del halm hus de kan gå ute i. Hestene får lov til å være hester, det synes jeg er positivt.

En normaldag for din del, hvordan ser den ut?

Jeg går som regel ned i stallen mellom kl. 06 og 06.30. Da begynne jeg å slippe ut hester og gjøre reint for dem. Vi begynner stort sett å kjøre hester fra kl. 09.00. Vi kjører jo hestene mye felles, i ulike grupper. Som regel er vi ferdig med å kjøre i 13-14 tiden. Deretter kommer hest inn i stallen fra luftegården og får stell. Jeg bruker å være ferdig i stallen i 17-18 tiden. Det blir naturlig nok senere kvelder de dagene man er med på løp.

Du var også kontakt person fra stallmedarbeiderne når Prinsesse Märtha Louise skulle lære seg å kjøre travløp. Hvordan var dette?

Det var morsomt å være med på. Prinsesse Märtha er ei trivelig dame, så det var artig å bli kjent med henne. Det var også god reklame for stallen og travsporten dette. Det var stort sett Buller ‘n og Malmin som lærte henne triksene når det gjaldt kjøring av hest. Jeg var mer en støttespiller for henne når hun ble litt nervøs.

Hvordan virker Luxury Tile for dagen?

Hun trener veldig fint. Hun er også på godt humør om dagen, alt ser bra ut med henne. Så det blir spennende til helgen ja.

 

 Luxury Tile etter seier. Kan det bli en ny seier i morgen? (Foto:Privat)

 

En typisk treningsuke for hennes del, hvordan ser den ut?

Da går hun to dager i skogen. En dag med intervaller og gjerne en dag hvor hun får seg en ridetur.

Hva fenger mest, trening av hest eller stell av hest?

Begge deler. For egen del liker jeg godt å ta del i treningen, det gir en mer helhet. Stellet er viktig om man skal få hesten til og trives.

Hva tror du er hovedgrunnen til at stallen løftet seg så mye resultatmessig i fjor?

Det var nok at det ble byttet ut en del hest. Hestemateriellet ble bedre, samtidig jobbet teamet svært bra sammen. I tillegg var hestene friske, vi slet jo med virus året før. Det gjorde at de ikke presterte som vi ønsket.

Hva er det beste med å jobbe som stalljente?

Det er individet og selve hesten som gjør dette så bra. I tillegg får man en veldig spenning når hestene starter.

Du valgte jo bort barnehage yrket til fordel for trav igjen, hvorfor?

Det er kjærligheten til hestene. Den kontakten man får her betyr mye. Hester er fantastiske dyr, savnet her blir stort om man velger å jobbe med noen annet.

Var du noen ganger delaktig i Moe Odin?

Ja, han var min passhest mot slutten av karrieren.

Hva husker du best når det gjelder Moe Odin?

Det er hele personligheten. Han var så klok. Han var med på «God Morgen Norge på Tv2» i forbindelse med Oslo Grand Prix promotering. Jeg red han da opp Karl Johans gate sammen med tre politi hester. Han gikk først opp gaten og bare trampet i vei som ingenting skulle være noe nytt for han, så på trikker, bygninger og folk. Moe Odin er et helt sjeldent individ.

 

 Cecilie sammen med Moe Odin i "God Morgen Norge" på Tv2. 

 

Hva med Moe Brage, var du borte i han?

Jeg hadde han ikke som passhest. Men Tor-Martin Moe har jeg ikke så stor stall. Så det hendte jeg trente Moe Brage av litt av og til, og hadde jo en del med han å gjøre. Det er nok den peneste kaldblodshesten jeg noensinne har sett i banen. Jeg er usikker på om jeg noen gang kommer til å få se noe slikt igjen. Den spensten og steget han hadde, var helt vanvittig fint.

 

  "Det er nok den peneste kaldblodshesten jeg noensinne har sett i banen. Jeg er usikker på om jeg noen gang kommer til å få se noe slikt igjen. Den spensten og steget han hadde, var helt vanvittig fint", sier Cecilie om Moe Brage

 

Vi var inne på hva som er det beste med å jobbe med hest, kan du si hva som er det verste?

Jeg synes ikke det er mye negativt. Men det er jo mange som mener betalingen er litt for dårlig, det kan jeg være enig i.

Om du skulle velge deg en passhest, hvor du kunne velge fritt, hvilken?

Den har jeg allerede. Det er Satri Ø.K, sier Cecilie lurt.

Kaldblods eller varmblodshest?

Jeg liker begge rasene godt. Nå er det jo lite kaldblods på stallen jeg jobber nå. Jeg synes det er fint med disse kaldblodshestene. Men jeg vil si jeg liker begge raser like godt.

Hvordan vil du beskrive Kristian Malmin og Trond Anderssen?

Kristian Malmin er veldig flink i det han driver med. Samtidig er han fin å jobbe sammen med. Jeg vil si han er flink til å både kommunisere og lytte. Han hører etter dersom man kommer med tilbakemeldinger om hestene. Han gir rom for at vi oppassere kan prøve ting vi har tro på.

Trond Anderssen er bare snill og grei. En utrolig god sjef. Han er også god i det han holder på med, samt en svært bra person å snakke med. Jeg føler at vi lærer mye av Trond. Trond er også en person som er god på å lytte til de ansatte.

 

 Her ser dere Trond Anderssen og Kristian Malmin sammen med Prinsesse Martha Louise (Foto:Eirik Stenhaug/NR)

 

Hva gjør du utenom å jobbe å holde på med travhest?

Egentlig ikke så mye. Jeg har prøvd å tvinge meg selv til å gjøre litt andre ting. Så jeg har blitt med ei jente og klatre ett par dager i uken. Det er godt å koble av med noe annet. Og når man står i klatreveggen, så må man fokusere. Da glemmer man alt annet, det er en bra måte og koble av på.

Fremtidsplanene, hvordan ser de ut?

Jeg er en person som lever litt i nuet. Akkurat nå så trives jeg veldig godt på stallen. Og kommer til å bli her så lenge jeg trives. Vi tar det som det kommer, men det kan nok hende jeg finner på noe annet etter hvert. Jeg må jo kanskje velge noe annet en dag jeg blir mer voksen.

Vinnerbongen ønsker Cecilie Kristiansen og Luxury Tile lykke til i helgen. Cecilie er utvilsomt en verdig ukens oppasser. Nok en gang har vi møtt på ei jente som travet skal være svært glad for å ha i deres rekker!

Det er superpott i V75 på Jarlsberg i helgen. Hele 13 millioner venter en alenevinner! Vinnerbongen har som vanlig klare ideer om de gode spillene. Vi jakter hestene som vi ser best spillemessig verdi i. Stor sport skal vi også bli vitne til. Superhoppa Ulsrud Tea gjester banen og blir stor favorittt. Hoppe Derby vinner fra 2017 Madelen L.T.C kommer ut etter lang pause, hun møter skarpskodde konkurrenter. Våre spill V75 spill finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten