18.01.2019 10:04

Ukens oppasser, Maja Kanstad

Ukens oppasser fikk sin første ponni når hun bare var noen måneder gammel. Selv om hun var mye i stallen, tok det sin tid før interessen for hest kom skikkelig. Maja Kanstad (26) opplevde nemlig hester som store skumle dyr. Det var ponnitravet som fikk henne til å gløde for travsporten. Kanstad er utdannet travtrener, men jobber til daglig for Erlend Rennesvik. Foruten at hun er med å ta hånd om trening og stell av hestene på stallen, holder hun også orden på økonomien. Maja har nemlig utdanning fra universitetet innen økonomi og ledelse. Hvordan står det til på stall Rennesvik? Vi har tatt en prat med Maja:

 

Vi treffer Maja Kanstad via telefon torsdag formiddag. Det er ei reflektert dame som snakker godt for seg.

 

God dag Maja, er alt bra med deg?

Alt er bra her. Jeg står og pakker klart for Teddy Boy O.K som skal starte på Åby i kveld. Jeg blir hjemme og tar meg av hestene, mens Erlend drar til Åby.

Hva var det som gjorde at du begynte med hest?

Min mor (Gry) er jo travtrener, og har holdt på med hest siden hun var ungjente. Så jeg fikk min første ponni når jeg var noen måneder gammel. Det er jo travhester min mor har holdt på med hele tiden, så det ble naturlig at jeg og min bror ble med i stallen når vi var yngre. Det utviklet seg til at jeg også fikk interesse for dette, det tok sin tid faktisk. Jeg hadde noen år det var andre ting som fanget, og jeg opplevde hesten som store og skumle dyr i noen år. Den første ponnien jeg hadde gjorde også som han selv ville, så det var nok ikke den beste rekrutteringsponnien. Når jeg var ca. 11 år fikk jeg en annen ponni, dette var en snill og hyggelig hest. Etter hvert begynte jeg med ponnitrav sammen med den. Ponnitravet var bra, man får en kjempegod rutine ift. å drive med hest. Dette var lærerikt, og det er nok takket være ponnitravet jeg fortsatte med hest. Jeg vant nok en 7-8 løp av totalt ca. 50 kjørte løp. Jeg fortsatte med hest, mens min bror ikke er særlig interessert. Han er litt innom stallen og spør hvordan det går innimellom.

 

 Maja Kanstad sammen med Orlando Vici sønnen You Who. Denne hesten er eid, trent og oppdrettet av Majas mor, Gry. (Foto: Astrid Marie Årdal)

 

Hvordan er det å drive med trav på heltid?

Jeg synes dette er helt fantastisk. Jeg gikk tre år på universitetet før jeg startet på trenerskolen. Så samlet sett har jeg gått ganske mange år på skole. Mens jeg har kun hatt hester ved siden av utenom dette, nå kan jeg drive med trav på heltid. Det setter jeg pris på.

Så du er en velutdannet dame?

Jeg tok økonomi og ledelse ved universitetet i nord. Det kommer godt med i dag det, jeg har med alt det økonomiske til stallvirksomheten å gjøre. Jeg ordner med regnskap, moms og skatteoppgjør. Jeg synes også det er godt å ta meg av denne delen. Man får ett godt innblikk i dette, når man er med på stallen i daglige.

Du jobber sammen med din samboer, Erlend Rennesvik. Hvordan fungerer dette?

Det synes jeg fungerer bra. Vi er mye i stallen, og det blir litt som om vi bor her. Jeg synes vi har fått gode rutiner på stallen.

Hvilke passhester har du?

Teddy Boy O.K, Southwind Gizzel, Børke Balderina, Yarrah, Krokli Kongen, Revenge og Ursula Horse.

Hvordan er rollefordelingen mellom deg og Erlend?

Vi kjører jo mye hest. I og med det kun er to personer blir det jo slik. Vi begynner med å slippe ut hester. Eller Erlend begynner som regel å kjøre tidlig, mens jeg tar utslipp av hester. Deretter kjører vi unghestene sammen utover formiddagen. Etter lunsj kjører vi som regel løpshestene, de dagene de trener. Jeg bruker nok mer tid på vasking, pussing og stelling av hester enn det Erlend gjør. Det er vel kanskje også naturlig at vi jenter liker dette litt bedre enn gutter. Erlend er utrolig flink når det kommer til kjøring av hest, trening og annet. Han er bedre enn meg på dette området. Så jeg føler vi har en god rollefordeling i stallen.

Hvor imponert har du blitt av Jackson Avery i det senere?

Jeg har vært imponert av denne hesten veldig lenge. Og vi har gledet oss til å ta han ut i løp. Når de innfrir slik han har gjort nå, så er det utrolig deilig. Han har blitt trent lenge på, og man har kjent at dette er en skikkelig hest. Men det er ikke alltid hester tar det man kjenner i trening ut i løp, så det kjennes bra når hestene tar ut dette også i løp.

Du har vel vært borte i mange forskjellige hester gjennom tidene. Er det noen som skiller seg litt ekstra ut?

Man får vel litt nærhet til dem man eier selv. For tiden eier jeg jo Revenge. En flink hest. Men tidligere har jeg jo hatt Image Va Bene som startet mye i Harstad. Det er en hest som har betydd mye for meg. Hesten vant mange løp, og ville være først i mål. Det var også en fin montè hest. Jeg liker å ri løp, så dette var pluss i margen for hestens del.

Og til helgen starter Southwind Gizzel i V75. Hvordan er det med hoppa om dagen?

Det virker veldig bra. Hun ser ut til å være i kjempehumør om dagen.  Alt ser fint, jeg har god tro på henne til helgen. Hun er lynrask fra start, jeg ser ikke for meg at noen spinger forbi henne på startsiden. Sprint er en klar fordel for henne, og jeg drømmer at hun leder fra start til mål.

 

 Hun er ikke stor, men for en fart det er i henne. Her ser dere Southwind Gizzel på stallgangen (Foto:Maja Kanstad)

 

En typisk treningsuke for henne, hvordan ser den ut?

Hun trener 2 ganger per uke. Da går hun 6 intervaller i en ganske bratt bakke. Intervallene er på ca. 500 meter. Det går ikke fort i disse intervallene.

Erlend Rennesvik er kjent for å være en svært god kusk. Hva mener du gjør han til en god kusk?

Han er flink til å kjøre hest generelt sett. I tillegg disponerer han hestene slik at de får fine reiser i løpene. Jeg er imponert av han, han kjører på hestens premisser.

 

 Erlend Rennesvik er kjent for å være en svært god kusk. Her ser dere han vinne Hans Petter Tholfsens minneløp sammen med  Stoletheshow. Duoen vant også Norsk Travkriterium sammen (Foto:Eddo/Vinnrbongen)

 

Vi ser det står fire nyblivne 3. åringer på stallen, hva kan du si om disse hestene?

Yarrah: En fin hest, har trent på lenge. Ble kastrert i fjor. Han er uproblematisk å holde på med. Han tar livet med ro, og er ganske bedagelig. Det er fint trav i han.

Krokli Kongen: En grei kaldblodshest. Ikke så står av vekst, men gjør det han skal i trening. Han ligger litt bak Smygens Maja, men vi får trene på og se om det kan bli en skikkelig hest.

Smygens Maja: Må si jeg liker henne svært godt. En kjempetrivelig hest, gikk mønstringsløpene sine veldig lett. Vi har litt ambisjoner med henne fremover.

Lady Ann: Fint trav, og er litt friskere i trening og det daglige enn Yarrah. Dette er en fin type.

Hva gir det deg å holde på med travhester?

Det gir veldig mye, det er jo dette man synes er aller kjekkest å holde på med. Når man også får gode resultater med dem i løp, er det ekstra givende. Man bruker tross alt store deler av døgnet sitt på dette.

Du har også en mor som er travtrener, har dere tett kontakt?

Ja, det har vi. Vi snakker sammen flere ganger per uke. Det blir stort sett i hesteprat mellom oss.

Du har også både kjøre og montèlisens. Hvordan synes du det er å delta i totoløp?

Det er nok det aller kjekkeste jeg gjør. Eller kjøringen er jeg mer kjølig til. Jeg kjørte et løp på onsdag med Revenge, alt ble mer eller mindre feil. Så er usikker på fremtiden min i sulkysetet. Men montèdelen liker jeg veldig godt, dette er givende. Jeg vil gjerne satse litt mer på dette. Hugo har jo vært en fin hest for meg i denne grenen i 2018. Jeg satser på at han kan følge opp litt i år.

 

  "Det å ri løp er nok det aller kjekkeste jeg gjør", sier Maja Kanstad. Her sammen med vinnerhesten Hugo til venstre. Mens til høyre ser dere henne sammen med Madonna Rags. (Foto:Astrid Marie Årdal)

 

26 seire på 246 starter. Det er vel tall du er fornøyd med?

Det kunne vel vært bedre. Jeg kunne nok vunnet flere løp. Jeg hadde noen år det stod litt stille, men det kom seg betraktelig i fjor med 5 seire.

Hvordan er nervene i forkant av løp?

Det kommer veldig an på om det er en hest jeg har ridd mange ganger før, hvordan sjansene er på forhånd etc.

Når jeg seler ut en stallhest spiller det også inn hvilken type løp det er snakk om, om hesten har hatt pause etc. Om det er et litt større løp, så kjenner man det kribler ja.

Kommer du til å sele ut noen hester i storløp i år?

Ja, det håper jeg! Flere stykker også.

Fremtidsplanene dine, hvordan ser de ut?

Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg håper og tror jeg kommer til å fortsette med dette. Vi håper stallen fortsetter å vinne løp. Og at vi får frem gode hester på stallen.

 Maja sammen med auksjonshesten, Alm Toledo (Foto: Astrid Marie Årdal)

 

Vi ønsker Maja Kanstad og stall Erlend Rennesvik lykke til i helgen. Southwind Gizzel kommer ut i V75 avd. 5, og hun har trukket spor 1. Blir det tet fra start til mål for den lynraske hoppa?

Ukens oppasser er blitt en populær sak. Sakene har stor rekkevidde på Facebook, og mange lesere på selve artikkelen. Vi vil gjerne gjøre mer ut av denne spalten. Oppasserne gjør en uvurderlig jobb i travet. Det er ikke til å stikke under en stol at lønnen ikke er den beste for denne gruppen. Vi er derfor på utkikk etter en sponsor for ukens oppasser, slik at vi kan premiere disse oppasserne. Vi ser for oss at din bedrift evt. bruker penger på en premie, mens vi i Vinnerbongen fortsetter å lage sakene. Hva med en jakke, vest eller annet i premie. Som vi tildeler ukens oppasser. Gjerne med ditt firmanavn på. Travet har jo en egen tv kanal i form av Rikstoto Direkte. Denne når ut til flere tusen personer hver løpsdag. Om en oppasser kommer ikledd en slik jakke/vest i beste sendetid. Vil det jo være en bra eksponeringsverdi for ditt firma.

 Om dette skulle være interessant, ta gjerne kontakt med oss.

Våre spill i gulljackpot omgangen til lørdag, finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten