05.04.2019 05:50

Ukens oppasser, Helene Hamre

Ukens oppasser har en allsidig bakgrunn når det gjelder hest. Ikke bare er hun datter av topptrener og toppkusk, Frode Hamre. Utenom å jobbe for fullt i travstallen til sin egen far, driver Helene Hamre også med sprangridning. Til helgen seler hun ut Calina i Kai Eriksens minneløp. Calina var helt rå i fjor og vant både Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling, Hoppederby og Norgesmesterskapet for hopper. Calina løp inn nesten 1,7 millioner kroner! Hva er målene i år? Hvordan har hun trent i vinter? Hva forventer Helene seg av henne denne helgen? Hvilken seier henger høyest som oppasser? Hvilken hest har betydd mest? Hvem ser Helene Hamre opp til? Hvordan er miljøforskjellene mellom trav og sprangridning? Helene forteller også om en passhest hun sikter mot Norsk Travkriterium i år. Les mer om henne her:

Vi møter en svært blid jente på telefonen torsdag ettermiddag. Det er liten tvil om at hun er spent før helgen. 

 

Hei Helene, er du klar for helgen?

Ja, det jeg så absolutt. Dette blir veldig spennende. Calina skal jo årsdebutere. Det er den eneste passhesten min denne V75-runden. Jeg hadde V75 aktuelle American Cheque tidligere, men han er flyttet hjem til min mor.

Hvordan begynte du med trav?

Det er egentlig sprangridning jeg har drevet med før jeg begynte med travhester. Men jeg hadde sommerjobb på stallen i 2015. Jeg synes dette var spennende. Og begynte etter hvert på videregående skole. Jeg fant ganske raskt ut at dette var ikke noe for meg. Pappa mente at dersom du overhodet ikke trives på skolen, så skal du heller ikke gå der. Vi ble enige om at jeg skulle begynne å jobbe på stallen. Det var vel her det hele begynte. Selv om jeg fikk ta meg av Winmecredit før jeg begynte på stallen for fullt. Vi hadde jo han hjemme på gården, hvor jeg red og stelte med han.

Du sier spranghester, er dette noe du driver med fremdeles?

Ja, jeg har fortsatt spranghest. Og har et klart mål med den i år. Det er å ri utendørs NM for juniorer inntil 1,40 meters hinderhøyde. Jeg trives veldig godt med sprangridning. Her må man være perfeksjonist for å lykkes. Det passer meg veldig fint. Jeg er nok litt pirkete av meg. Man får nok et større rush når man jobber med travhester. Da får man et voldsomt adrenalinkick. Når man rir må alt være 100 prosent perfekt. Om man sammenlikner sprangrytter miljøet og trav, så er det nok ikke så ulikt. Men jeg vil nok si at det er mer intriger i sprangryttermiljøet. Grunnen til det er nok at det blir litt mye jenter i sprangridning. Og da har det vel en tendens til å bli mer intriger, avslører Helene Hamre.

Du hadde et voldsomt år som oppasser i fjor, med seier både med Karmland Anna og Calina i Hoppederby. Hvordan husker du denne dagen?

Det var på mange måter en grusom dag, sier en lattermild Helene Hamre. Jeg var vel i stallen kl. 0400 om morgningen. Vi skulle dra innover til Bjerke kl. 0900. Hestene virket greie hjemme, og ingen av hestene var spesielt gearet. Calina varmet først når vi kom på banen. Min far var ikke fornøyd med varming i det hele tatt. Hun hang tom og var ikke rytmisk, slik hun pleier. Karmland Anna kom ut i varming senere, heller ikke hun var fin for dagen. Pappa var rett og slett litt arg når han kom inn med henne. Jeg spurte ellers hvordan det gikk, han svarte da noen gloser som ikke var spesielt fine. Først var det Calina som skulle ut i løp, jeg så dette på tven, i og med jeg gjorde klar Karmland Anna til løp. Ut i løpet så jeg at Calina kom til å vinne. Jeg sprintet derfor opp mot banen. Det var en utrolig opplevelse når hun løp først over mål. Like etter målgang, måtte jeg gjøre Karmland Anna klar til løp. Hun måtte gå ny prøvestart for veterinær. Heldigvis kom hun til start. At pappa i tillegg slo selveste Ørjan Kihlstrøm i en tett oppløpsduell, var veldig stort. Jeg må si tårene kom da, dette var en stor dag.  

 

 Frode Hamre var ikke fornøyd med oppvarmingene til verken Calina eller Karmland Anna før Hoppederby i fjor. Det endte likevel med to klassiske triumfer. Her ser dere Frode Hamre sammen med Calina (Foto:Privat)

 

Største triumf som oppasser?

Jeg har to seire som skiller seg ut. Det var først når Winmecredit vant Yarrah Bokos æresløp. Han slo da selveste Support Justice på Bjerkebanen. Det var helt enormt. Den andre som henger høyt er Calina sin seier i Jarlsberg Grand Prix hoppeavdeling. Hun knakk dem fra dødens, og det var på hjemmebane. Vi dro av alle 4 skoene, satt på Yankee vogn, helstengt hodelag og et entomsbitt. Hun var voldsomt god denne dagen.

 

 "Seieren med Winmecredit i Yarrah Boko sitt æresløp er en av mine aller største seiere som oppasser. Det var utrolig stort å slå selveste Support Justice", sier Helene Hamre (Foto:Eirik Stenhaug, NR)

 

Hvilken passhest har betydd mest?

Det er helt klart Winmecredit. Men Karmland Anna og Calina har også betydd enormt mye, og ligger meg nær. Når det gjelder Winmecredit var jo han inngangen min til travsporten. Han er 12 år nå, men man skulle tro han var en tidlig 3. åring. Man må mange ganger leie han med kjetting, fordi han tripper og styrer. Han kan være helt gal i intervallene. Samtidig er han snill, og gjør alltid sitt beste. Han har en fin gave med at han sier ifra om ting ikke er som de skal. Da får han fri eller får en liten behandling. Det er en hest man blir glad av å være rundt.

Hvilke passhester har du nå?

Admiral Knick, Heinz B.R., Velvatter, Calina, Darling Simoni, Rocky Rich, Vilde af Sola og Kind Of Magic. Sistnevnte er hesten til kjæresten min, Vemund Madsen Drolsum.

Hvor er det blitt av Karmland Anna?

Hun er hjemme og skal snart ha føll. Hun var drektig med Ingbest når hun vant Hoppederby. Et avkom etter henne og Ingbest, kunne vært en drømmepasshest om noen år ja. Det har vært litt snakk om at Karmland Anna skal settes opp til løp igjen. Tid var det eneste vi ikke hadde nok av før Hoppederby. Tid har hun fått nå, så det kunne vært spennende å se henne i løpsbanen igjen.

 

 Hoppederby vinner Karmland Anna venter føll med Ingbest denne våren. "Et avkom etter henne og Ingbest, hadde vært en drømmehest å ha som oppasser, sier Helene Hamre. (Foto:Privat)

 

Hvordan ser en normal dag ut for deg?

Jeg begynner som regel en gang mellom kl. 0500 og 0700. Da begynner man med å gi mat til hestene, vaske vannbøtter etc. Jeg har ellers to luftegårder jeg disponerer. Første heat med hestene går som regel rundt kl. 0800. Så da jogger man som regel litt med hestene i forkant. Som regel er det min far som kjører mine passhester i intervaller, men jeg har noen hester jeg kjører selv. Calina og Velvatter er iblant disse, de må kjøres bak grind, og er litt spesielle. Jeg bytter som regel hester i luftegården mellom 1100 og 1200. Ellers går det mye tid i stallen på å rydde, vaske og holde orden.

Hvordan er det å ha sin egen far som sjef?

Det er vel både bra og mindre bra. Jeg tror nok at folk tror jeg har det lettere enn jeg har det. Det er ikke slik at topphestene bare stopper hos meg først. Jeg må ta de hestene jeg får. Jeg har fått min egen stall, som er helt ny. Det er jeg veldig takknemlig for. Men for all del, det er jo pappaen min som er sjefen. Så om det er søndagsforing (vi oppassere forer en søndag hver 2 måned), hender det han kommer og hjelper til med å møkke bokser. Vi snakker ellers mye om løp, og han forklarer meg mye. Vi sitter ofte hjemme om kvelden og ser løpsrepriser, går igjennom løp etc.

Hva mangler for at enda flere skulle jobbet med trav på heltid?

Det er helt klart bedre lønn. Mange klager over arbeidstidene. Men man må ha en «passion» for dette. Hestene skal ha mat, behandles på en god måte. Selv om man skulle være syk eller dårlig, så må man ta seg av hestene. De skal ha mat og stelles med. Man kan ikke jobbe med dette, om man ikke har kjærlighet til dyret.

 

 "Man kan ikke jobbe med dette, uten å ha kjærlighet til dyret", sier Helene Hamre. Her sammen med Adrian S. Akselsen og Calina (Foto:Privat)

 

Hva fenger mest, treningsdelen med hesten eller stell/pleie av hesten?

For min del er det nok stell og pleie. Jeg liker det å rydde, vaske og holde orden. Jeg synes ikke det er like gøy å sitte å kjøre intervaller hele dagen. Derfor er det godt vi har min far, Atle Hamre, Lars Fredrik Kolle og Adrian S. Akselsen som tar seg av dette. Jeg er glad for at man kan gjøre litt begge deler.

Du jobbet også hos Sigbjørn Kolnes en periode. Hvordan var dette?

Det stemmer, jeg var på stallen der i tre måneder. Jeg vil si Sigbjørn er verdens kuleste sjef. Han lærte meg å kjøre hest skikkelig. Men det var ikke så lett å bo i Oslo, det var også dyrt. Her kommer jo litt av det med lønn inn i bildet. Samtidig trengte pappa hjelp på stallen, jeg valgte derfor å dra hjem igjen.

Hva er det beste med å jobbe på en travstall?

Det er helt klart hestene. Og ikke minst alt det man kan oppleve sammen med dem i konkurranser.

Og det verste?

Det er nok arbeidstidene og lønnen.

Har du noen forbilder innen travet?

Det er først og fremst min egen far. Han er snill og aksepterer alle. Det synes jeg er flott, i travet er han tross alt en offentlig person. Men jeg har også alltid sett opp til Tina Storetvedt. Hun er utrolig dyktig, og det er ikke noe som tilfeldigheter når det gjelder henne.

Følger du med mye på trav via Tv skjermen?

Ja, det gjør jeg. Men det er mest når min egen far kjører, eller det er noen stallhester som starter. Jeg ser naturligvis også når kjæresten min kjører løp.

Og hva gjør du utenom å jobbe på stall Hamre?

Det er ikke mye. Det hender jeg tar en tur til kjæresten min, Vemund. Ellers så er man jo ofte ikke ferdig i stallen før mellom kl. 1700 til 1900. Spranghesten min skal også ha pleie og trening. Så ofte er man ikke hjemme før kl. 2100. Da blir det begrenset med tid til andre ting.

Hvordan ser du på sjansene til Calina denne helgen?

Det er jo litt usikkert. Men hun var helt rå i trening på tirsdag. Jeg har ikke kjent henne så fin på lenge. Jeg blir ikke sjokkert om hun vinner. Men det kan hende hun trenger løp i kroppen. Jeg blir ikke skuffet om hun ikke kjemper helt i toppen, så lenge hun går et fint løp. Hun har ikke mer å bevise heller, alt er bare moro.

 

"Hun var helt rå i trening på tirsdag. Jeg har ikke kjent henne så fin på lenge. Jeg blir ikke sjokkert om hun vinner", sier en spent Helene Hamre. Her ser dere Calina trave først over mål i Jarlsberg Grand Prix for hopper i fjor (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Har hun trent godt i vinter?

Hun fikk litt fri etter siste løp i fjor høst. Ble deretter sjekket opp hos Jonas Thornell i Sverige. Det eneste man fant på henne der, var en kode som ble behandlet. Hun har lagt seg ut mye i vinter.

Kjenner du noe til planene for henne i vår?

Jeg tror man vil satse litt mot Sverige. Det kan hende Lovely Goodiva løpet på Åby blir et mål. Det kommer litt an på hvordan det går nå fremover. EM for hopper er det store målet for henne.

Hva gjør at hoppa er såpass god?

Det tror jeg er at hun er så gal. Hun vet heller ikke hvor god hun er. Hun bare springer og springer. Hun er heller ikke så høy i rangen blant hestene. Hun er utrolig snill på stallgangen, men litt spesiell å kjøre med. Når man leier henne, tripper hun, slår bakut og kan steile.  

Fremtidsplanene dine, hvordan ser de ut?

Det er å jobbe seg oppover her jeg er. Håpe at jeg får fine hester fremover. Jeg har nok mest hverdagshester nå om dagen. Admiral Knick kan være en kriteriekandidat. Både pappa og Atle har god tro på han. Vi håper han kommer ut i prøveløp i løpet av April. Det er en fin hest, som vet at han er god selv også, avslutter en meget snakkesalig Helene Hamre.

 

Vinnerbongen ønsker Helene Hamre og Calina lykke til i helgen! Vi er også svært spente på omgangen, kan Calina være en nøkkelhest direkte? Vi lanserer vårt tipsbrev med løpsanalyser og fullstendig rangering i morgen. V75 formen på nettopp Bjerkebanen er ellers på topp. På onsdag spilte vi for totalt ca. 92 000 kr på Bjerke. To lag (et system og en flat bong) gikk inn med fullklaff, samt endel lag gikk inn med 6 og 5 rette. I totoen hentet vi tilbake godt over en halvmillion kroner!

Våre spill mot denne helgen, finner dere her: https://vinnerbongen.no/eksperten