21.04.2020 10:57

Dagens hesteeier- Trond Martinsen

Trond Martinsen er en aktiv hesteeier. Han ble i fjor utnevnt til årets ildsjel i Vestfold regionen. Vi synes dette var meget fortjent. Trond er nemlig en person som virkelig brenner for travsporten. Og det er liten tvil om at det skulle vært mange flere som Trond i det ganske land. Trond oppfattes av oss som positiv, seriøs, utadvendt, engasjert, diplomatisk etc. Han er andelsbestyrer for hele fire hester. I kveld årsdebuterer det som til nå er stjerna i showet, Sweet Lins. 4 års hoppa viste i fjor at hun er blant de beste hoppene i årgangen. Hvordan har opptakten til kveldens løp vært? Hva er målene i år? Hva er det som gjør at Martinsen er så engasjert i travsporten? Hva ville Martinsen gjort, dersom han hadde en lederrolle i travsporten? Han serverer også et frekt objekt til kveldens løp, les mer om det her:

Vi må spørre litt om Sweet Lins. Hun gjør årsdebut, hvordan har hoppa trent i vinter?

Hun har trent fint i vinter, og lagt seg ut. Det ser ut som det er blitt mer muskler i henne. Hun fikk en måned fri etter den siste starten, og ble tatt en service på. Hun har ikke stått over noen treningsøkter eller vært syk i vinter. Så alt har gått helt etter planen. Det skal bli spennende å se henne i løp i dag. Dette er for å komme i gang å se hvor hun står. Vi skulle nok gjerne ha valgt oss et hoppeløp. Men vi får håpe det kommer noen av dem i fremtiden, og ikke minst at hun gjør en fin prestasjon i kveld. Trener Marius Høitomt er iallfall fornøyd med hvorledes ting har forløpt seg i vinter.

Hvordan ser du for deg løpet?

Hun har virket regulerbar og fin etter hun begynte å gå med ei sprutmaske i fjor. I noen løp forut for at denne ble satt på, så var hun litt hissig. Hun er ikke blitt mindre sprutredd i vinter, så denne masken kommer på i dag også.  Noen taktikk legger vi vel egentlig ikke opp til kveldens løp, eller det kan vi godt gjøre. Men klok av skade så har jeg prøvd dette med Eirik Høitomt før. De valgene tar han når bilen slipper feltet i forhold til hvordan hun kjennes. Det aller siste jeg tror er at han tar opp og legger seg helt sist. Nei, Eirik og hesten avgjør hva som blir taktikken i kveldens løp.

Hvor fornøyd var du med fjoråret til Sweet Lins?

Alt i alt må vi vel si oss veldig fornøyd med ei hoppe som tjener en kvart million i 3 års sesongen. Vi kan vel si at vi heller ikke hadde så voldsom flyt i de løpene hvor det var store penger. Vi satt fast i hoppekriteriefinalen, galopperte på Biri (Martha løpet) og auksjonsløpet på Bjerke. Vi ble tredje i Oaks løpet på Momarken, samt hentet fine penger i kriterie ved å få siste premie. Men jeg føler vi hadde en hest som fikk vist hun var blant de bedre i årgangen. Og det er naturligvis stort.

 

 Her ser vi Sweet Lins etter hun satt banerekord på Åby for 3 åringe hopper i fjor (Foto:Skjermdump Åby)

 

Hva er målene for henne i år?

Det er to store mål i år. Det er Jarlsberg grand prix på hjemmebane. Sprint bør passe som hånd i hanske for henne. Det andre målet er hoppe derby. Det blir spennende å se om hun har tatt ytterligere steg. Vi er spente på henne, hun ser iallfall ut så fin som en hest kan bli om dagen.

Vi vet du er en engasjert andelsbestyrer, hva vektlegger du som andelsbestyrer for Sweet Lins?

Det er andelseiere fra Jæren til Filippinene på hesten. Da er det viktig at man sender bilder og film. Jeg prøver få det til ukentlig, slik at de er med på reisen med hesten. Ellers så er det viktig at man har orden på regnskap og at alle har innsyn i dette. Ellers så prøver man å ha åpenhet om målene for året, da nytter det ikke å gi bånn gass i vært løp. Ellers så intervjuer jeg Marius og Eirik Høitomt i forkant av løpene.

Sweet Lins ble kjøpt inn på klasseløpsauksjonen, hvorfor falt valget på henne?

Det var Eirik Høitomt som ropte henne inn. Vi kikket litt på hester i forkant av auksjonen. Eirik likte hesten, og synes det var et fint emne. Hun kom også fra flinke folk (Pål og Hege Gisleberg). Det ble kjøp, og deretter solgte henne ut i andeler.

Er du andelsbestyrer for flere hester?

Ja, jeg har totalt fire stykker. Utenom Sweet Lins, så er det Gentle Voice (6 år), Sunset Boulevard (2 års hoppe etter Love You og Ibis S.E) og Lucca (2 års hingst etter Sj`s Caviar og Shabby Chic). Gentle Voice andelslaget driver jeg sammen med sønnen med Robin (21). Gentle Voice ble kjøpt inn i fjor høst, han ble kastrert direkte. Ser fin ut, og kommer nok ut i løp om ikke altfor lenge.

Så sønnen din tar etter deg?

Ja, det kan du si. Det er jo spennende dette. Men vi opplevde at markedet var litt tråere mht å selge ut hester etter innkjøpet av Gentle Voice i høst. Det er ikke bare å kjøpe inn en hest å selge den ut.

Har du sett mye på trav nå under korona krisen?

Ja, det har jeg. Jeg er nærmeste nabo med Eirik Høitomt, og det blir ofte at vi ser løpene sammen. Jeg har ikke all verden oversikt på svenske hester, så det bli ofte at jeg er med på andeler her. Men ja, det blir til at man spiller litt. Noen store gevinster er det ikke blitt.

Du ble årets ildsjel i Vestfold i fjor, hvordan opplevde du dette?

Jeg må si at det var veldig overaskende, men selvfølgelig en gledelig overraskelse. Jeg må si det var en stor ære, men om det var helt på sin plass er noe annet. Jeg stakk meg vel litt frem under den en V75-kampanje der vi prøvde å få et oppsving på omsetningen. Vi la ned en stor innsats i denne, men fikk vel ikke resultatet vi håpet på. Men likevel så føler jeg at vi fikk dratt i gang en del, og det ble etablert en del «på lag» konsepter. Jeg tror nok vi har gode synergier av det i dag.

Hva er det som gjør at du er så engasjert i travsporten?

Jeg har egentlig gått på travbanen helt sine guttedager. Jeg har vært mye på publikumssiden. Jeg er jo nabo med Lars Anvar Kolle og Eirik Høitomt. Det har nok ført til at jeg er kommet tettere på sporten. Nå er det vel blitt slik at den delen fenger mer, og jeg liker meg kanskje bedre i hesteringen eller på publikumsplass. Jeg er mye innom stallene på Jarlsberg travbane og trives i miljøet. Jeg kjører ikke hest, og føler ikke jeg har noe tekke for dette. Men jeg er gjerne med og gjør rein bokser, bærer vannbøtter etc.

Og når du ikke bruker tiden på trav, hva gjør du da?

Jeg jobber jo hundre prosent stilling i Larvik fengsel. Det blir nok ikke tid til så mye annet. Jeg er en tur på hytta i ny og ne. Ellers så blir det nok mye tid brukt på travsport ja, må innrømme det.

Du har også vært med som reisefølge for Eirik Høitomt og lagt til rette for han under en del mesterskap i utlandet. Hvordan har dette vært?

Utrolig stort for meg. Jeg har vært med både til VM i Canada, Em og Tyskland og VM i Sverige. En som meg som har gått på travbanen i så mange år, så er det spennende å komme nærmere de store sulkyartistene. Det å kjøre rundt med buss i Canada sammen med disse, var litt av en opplevelse. Man knytter jo også mange kontakter på slike turer. Nei, for meg har dette vært en stor opplevelse. Rundreisen i Canada over 10 dager er nok mitt beste minne fra turene.

 

 Trond Martinsen har vært med som reisefølge og tilrettelegger for Eirik Høitomt under endel mesterskap de senere år. Her ser vi mester Høitomt på Solvalla i fjor (Foto:Geir/Vinnerbongen)

 

Om du fikk være sjef for norsk travsport. Hva ville du tatt tak i?

Jeg var jo med og styrte folkehesten Jarlsberg. Jeg har også hatt kontakt med personer fra dette konseptet. Flere av de eierne som var med her, er med på flere hester i dag. Det å få flere eiere inn travsporten, er viktig. Vi kan godt si at folkehesten kostet mye penger. Men det var en viktig og god rekruteringsarena.  Jeg ville jobbet mer aktivt for å skape konsepter som skaffer flere eiere om jeg satt som sjef, det er ikke noen enkel jobb. Men samtidig en helt nødvendig jobb for fremtiden. Det er en enorm glede å være med på en travhest, spesielt om den presterer litt i banen. Vi vet alle at det ikke er noen god butikk, men for en opplevelse. Det er vel heller ikke noen tvil om at vi må få travet ut på bredere plattformer, og man skulle gjerne sett det på en eller annen tv kanal.

Hvem er kveldens beste banker på Jarlsberg, og kan du servere oss et frekt objekt?

Jeg har ikke sett meg ut noen klar banker, men jeg har sett meg ut et frekt objekt. Maxey Melanin tror jeg er et frekt og godt spill. Hesten er rask bak bilen, og jeg tror den har en god vinnersjanse.

Du jobber på Jarlsberg i kveld, hva vil si til de som måtte befinne seg der?

Jo, det er litt spesielt. Jeg er med i disse korona tider, og er faktisk den som avviser folk på travbanen. En spesiell rolle, det er jo ikke lenge siden jeg var med og jobbet aktivt for å få folk på banen, nå tar jeg del i å sørge for folk ikke kommer inn. Man skal ha mange roller i travsporten! Nå er det viktig at vi er lojale mot travsporten og følger de vedtakene som er lagt til grunn for at vi skal kjøre løp. Og den dagen det åpner igjen, så håper jeg folk stormer til banen.