24.04.2020 11:13

Har trent strålende!

Marius Høitomt har etablert seg som en av landets topptrenere. Vi synes den unge Høitomt får veldig mye ut av det materiellet han disponerer. Stallens flaggskip Madelen L.T.C leverte en svært god årsdebut, og tidligere i uken så vi en råsprek årsdebut av 4. årshoppa Sweet Lins. Kan dette være den nye Madelen L.T.C med nok en hoppederby fra stall Høitomt? Hvordan står det til på stallen? Hva gjør han annerledes nå kontra oppstart som trener i 2017. Han sender ut tre hester på Biri i kveld, og har seierstro på en av dem. Den trener nemlig strålende! Les mer her:

Hvordan har det vært med Korona pause?

Det har selvfølgelig vært en litt kjedelig. Men det har vært en alvorlig situasjon, som må tas på alvor. Vi har iallfall fått trent godt denne perioden, og eierne har vært lojale synes jeg. Jeg er også heldig og har en del andelshester på stallen. For dem er det nok lett lettere å betale, kontra en som har en eller flere hester på en travstall alene.

Hestene dine har vært svært godt forberedt etter løpspausen, og aller best har kanskje Sweet Lins vært. Hvor fornøyd var det med seiersløpet hennes?

Jo, hestene har vært gode dem. Eddie Arctous var svært god etter pause. Og ja, nevnte Sweet Lins var over all forventning. Hoppa hadde trent fint, men var vel bedre enn det vi hadde trodd. Vi lå jo også litt lavt på forhånd. Men taktikken ble litt annerledes enn vi hadde tenkt. Hun tok jo teten fra spor, uten at det ble kjørt all verden. Deretter ble det et perfekt ryggløp, med åpning. Nei, det var en artig årsdebut og eierne var naturligvis helt i ekstase.

 

 Madelen L.T.C springer her inn til seier i hoppderby. Kan Sweet Lins være en ny hoppederby vinner fra stall Marius Høitomt? (Foto: Terje Andersen/NR)

 

Du har drevet som trener noen år nå. Marius Høitomt nå kontra oppstart i år 2017, hva er forskjellen?

Jeg føler jeg har mye mer erfaring, og kanskje bedre til å håndtere motgang. Jeg er nok mer robust, og føler meg mer sikker på de valgene jeg tar. Jeg føler nok ikke jeg gjør ting så mye annerledes, samtidig er jeg blitt bedre til å bruke treningsanlegget. Det kommer jo litt av seg selv, man prøver ut ting som fungerer, og ting som ikke fungerer. Jeg bruker både sandbanen og trening på fast underlag. En del av hestene jeg får inn er jo mange ganger et siste forsøk. Da bruker jeg sandbanen mer. Ofte er dette hester som har slitt litt helsemessig, trening i lav fart på et skånsomt underlag, kan være det som skal til. Hestene må jobbe godt der, og får ganske høy puls i lav fart. På en unghest så fordeler jeg ofte øktene mellom sandbanen og fast underlag.

Du nevner puls, benytter du deg av tekniske hjelpemidler for å holde kontroll?

Ja, spesielt på sandbanen. Hvor tungt det er på denne er veldig varierende. Da er det godt å ha med seg en pulsmåler. Jeg har faktisk godt til innkjøp av en laktatmåler også, men ikke kommet i gang med bruk av denne enda. Jeg gleder meg til å komme i gang med å bruke denne.

Hvem består ditt team av i dag?

Det er meg og min samboer Lene Schjørlien. Utenom dette er Kamilla Prestbakmo nylig ansatt. Thomas J. Simonsen er med og kjører fra 8 til 12 hver dag. Min bror Sondre har også vært og hjulpet til den senere tid, i og med han har vært permittert grunnet Korona. Vi prøver å ha kvalitet i det vi gjør. Vi kjører derfor tidlig på dagen, da er det også veldig fin fukt, noe som gjør underlaget bedre. På ettermiddagen blir det mer stell, skoing og bøying av hestene.  Utover dette, så står det jo en del hester inne på Jarlsberg travbane. Men her er det min far Eirik som har kontrollen.

Vi la merke til 3 års hoppa Jodie B.R. i prøveløp, ei voldsomt flott hoppe. Hva kan du si om henne?

Hun står inne på banen og går i opplegget der. Hun har nok fått flere banejobb enn de treåringene som står ute på gården. Men ja, det er ei veldig flott hoppe. Hun skal være godt forberedt før søndagens løp på Jarlsberg. Det er min far, samt Stian Hallenstvedt og Maria T. Widnes som har regien på henne.

Og hva med øvrige 3.åringer på stallen?

Jeg føler det er flere fine emner, samtidig føler det er vrient å trekke frem noen. Jeg har ikke kvesset dem til all verden. Har vel som fortest kjørt i 17-18 fart med dem. Jeg tror det blir noen fine hester av dem. Men har hatt litt is i magen med dem frem til nå, sesongen er lang.

Du sender ut tre hester på Biri i kveld. Hvor to av disse debuterer for deg. Hva kan du si om hestene?

7.Wayne Brogård (V65-1) har trent fint, jeg tror det blir en nyttig hest. Han står jo tøft inne i dagens løp med på 20 meter tillegg. Her møter han også Floris Baldwin. Målet er å komme i gang med løp i dag og gi han en gjennomkjøring. Han er kun trent på gården, og har ikke gått banejobb. Tror ikke på noe annet enn en premie og gjennomkjøring i kveld. Det viktigste er at han fungerer.

11.Gylden Storm (V65-2) gikk 35 da han stod på banen, og er kommet ut på gården etter det løpet. Han har gått litt galoppintervaller i sanden. Jeg er spent på han, men møter ett par treåringer han normalt ikke rår på. Han går litt med bremsene på enda, og håper han er bedre på dette i kveld. Blir en fin hest på sikt.

8. Maybe Maven (V65-3) er ei spennende 4 årshoppe som kommer i årsdebut. Hun har trent strålende i den senere tid, hun har kun gått et lett banejobb, men virker sterk hjemme på gården. Det er hesten fra stallen jeg har størst seierstro på i kveld. Hun viste ganske fine ting i fjor, men mistet formen på høstparten. Jeg tror hun kan være med i toppen i kveldens løp.

Og til slutt, hvordan står det til med Gylden Balder?

Det ser bra. Han stresset litt i ved ankomst, men har roet seg ned nå. Har ellers gått intervaller ett par ganger og sett fin ut. Han virker fin i beina. Vi trener på litt til før vi prøver oss. Gaffelbåndskader er aldri enkelt, men jeg har iallfall ikke noe å sette fingeren på frem til nå.

 

 Gylden Balder er ny på stall Høitomt. Ganske fersk er også Gylden Storm. Hans mor er helsøster til Gylden Balder. Her ser vi Gylden Balder vinne Alm Svartens æresløp i 2014 sammen med Kai Johansen (Foto: Eirik Stenhaug/NR)